ABVAKABO FNV

Justitiepersoneel in actie (19 nov.)

Leden van ABVAKABO FNV werkzaam in justitiële inrichtingen vinden de maatregelen van de minister, verwoord in de nota Personele Zorg, onvoldoende. Dit bleek uit vandaag door zon 600 medewerkers bezochte waarschuwingsbijeenkomsten. De bonden hebben de nota daar met de achterban besproken. Wij zijn onder de indruk van deze opkomst, de achterban is laaiend, aldus Elise Merlijn, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV. De leden hebben duidelijk aangegeven in actie te willen komen.

Het personeel eist per direct stopzetting van de 103%-maatregel. Daarnaast willen de leden van ABVAKABO FNV dat de cellencapaciteit wordt afgebouwd in instellingen waar het ziekteverzuim hoger is dan het streefcijfer van 8,5%. Ook dient de CAO en de Arbeidstijdenwet te worden toegepast.
Bovendien wil het personeel dat per direct afspraken worden gemaakt over de inzetbaarheid van het personeel, waarbij het aantal medewerkers in een verantwoorde verhouding moet komen te staan met het aantal gedetineerden. Deze normen zouden al in juli 2001 zijn afgesproken, maar de werkgever is deze toezegging niet nagekomen. Om veilig te kunnen werken, is het personeel tenslotte van mening dat de minister niet langer gebruik kan maken van particuliere beveiligingsdiensten.

ABVAKABO FNV is al geruime tijd in gesprek met het ministerie van justitie over de personeelstekorten en het hoge ziekteverzuim bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. In reactie op de ministeriële nota heeft de vakbond al direct aangegeven een tijdpad en maatregelen op korte termijn te missen.
De bond zal de eisen voorleggen aan de minister, en verwacht in het overleg op 27 november een reactie hierop. Intussen bereidt ABVAKABO FNV een landelijke manifestatie van justitiepersoneel voor, die uiterlijk in de tweede week van december zal plaatsvinden.


---