Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

HIV-registratie

Om een betrouwbaar beeld te krijgen van de omvang en aard van het aantal HIV-infecties in Nederland, moet er een officiële HIV-registratie komen. Ook moet er meer aandacht komen voor nieuwe, heteroseksuele risicogroepen als prostituees en migranten. Dat schrijft minister Borst in een brief aan de Tweede Kamer.

In haar brief reageert de Minister op een rapport van de Raad voor Gezondheidsonderzoek (RGO). Daarin geeft de raad advies over de manier waarop de overheid voldoende zicht kan blijven houden op de omvang en aard van de HIV-epidemie in Nederland.

De RGO constateert dat de HIV-epidemie is veranderd door een aantal ontwikkelingen. Door effectieve reclamecampagnes is de snelheid waarmee HIV zich in de jaren tachtig verspreidde sterk afgenomen. Ook zijn er dankzij nieuwe medicijnen minder sterfgevallen. Toch is het laatste decennium het aantal nieuwe infecties niet verder afgenomen. Daarbij is het beeld van risicogroepen aan het veranderen en zijn steeds meer infecties het gevolg van heteroseksuele contacten.

Volgens de RGO kan de huidige, vrijwillige Aidsregistratie niet langer dienen als basis voor de schattingen van de omvang en aard van de HIV-infecties in Nederland. Ook de zogenaamde HIV-surveillance-projecten - een aanvulling op de Aidsregistratie - moeten worden herzien. Die richten zich namelijk vooral op de 'oude' risicogroepen terwijl er meer aandacht zou moeten zijn voor nieuwe, heteroseksuele risicogroepen als prostituees en migranten uit landen waar HIV veel voorkomt.

Standp1Standpunt op advies HIV-surveillance Kamerstuk, 19-11-2001