Koninklijke Ahold


03/12/01

Ahold-acquisitie Alliant Foodservice succesvol afgerond

Zaandam, Nederland, 30 november 2001 Ahold heeft vandaag in de VS de overname afgerond van Alliant Exchange, Inc., het moederbedrijf van Alliant Foodservice.

Alliant Foodservice is prominent op de Amerikaanse foodservice-markt met een omzet van USD 6,6 miljard. De activiteiten sluiten voortreffelijk aan bij die van U.S. Foodservice, sinds maart 2000 een volledige dochteronderneming van Ahold. Gezamenlijk zorgen U.S. Foodservice en Alliant voor een omzet van circa USD 19 miljard. Door de aankoop van Alliant kan Ahold nu 95% van de Amerikaanse bevolking bereiken. In omvang is U.S. Foodservice, inclusief Alliant, nu de op één na grootste foodservice-onderneming in de Verenigde Staten.

Jim Miller, President en CEO van U.S. Foodservice en lid van de Ahold Raad van Bestuur toonde zich zeer verheugd over de afronding van de transactie. De decemberresultaten van Alliant worden al meegenomen in de geconsolideerde omzet over 2001 en in 2002 kan Ahold een vol jaar de vruchten plukken van Alliant. De synergieën en kostenbesparingen uit de acquisitie zijn aanzienlijk en zullen oplopen van USD 70 miljoen in het eerste jaar tot USD 120 miljoen in het derde jaar. De integratie van beide ondernemingen wordt met onmiddellijke ingang uitgevoerd, waardoor zowel in klantenservice als distributie belangrijke efficiency verbeteringen kunnen worden behaald. U.S. Foodservice en Alliant zijn sterk complementair, waardoor resultaten van beide ondernemingen verder zullen verbeteren. Alliant heeft belangrijke posities in de gezondheidszorg en hospitality sector terwijl U.S. Foodservice vooral is gericht op institutionele afnemers en de restaurant sector. Dit is een prachtige transactie die veel zal bijdragen aan de positie en resultaten van Ahold. We zijn er bijzonder trots op.

Ahold in de Verenigde Staten en wereldwijd
Naast foodservice-activiteiten bezit Ahold vijf gerenommeerde supermarktketens langs de gehele oostkust van de Verenigde Staten. Gezamenlijk hebben Stop & Shop, Giant Landover, Tops, Giant Carlisle en BI-LO meer dan 1.400 winkels, waarvan 1.050 supermarkten. Met haar supermarkten realiseert Ahold dit jaar een omzet van circa USD 22 miljard.

Het aantal winkels zal verder toenemen tot 1.600 na afronding van de acquisitie van Brunos Supermarkets, die binnenkort wordt verwacht. Gecombineerd behalen de foodservice- en foodretail-activiteiten van Ahold in de Verenigde Staten op jaarbasis een omzet van circa USD 40 miljard. Wereldwijd verwacht Ahold voor geheel 2001 een omzet van circa Euro 65 miljard in 27 landen.

Dit Ahold persbericht bevat toekomstgerichte informatie. Werkelijke resultaten kunnen afwijken van de prognoses omdat ze worden beïnvloed door factoren waarover de onderneming geen controle heeft, zoals aangegeven in het Ahold jaarverslag over 2000.