Partij van de Arbeid

Den Haag, 30 november 2001

Vragen van de leden Middel en Van Oven (beiden PvdA) aan de minister van Justitie

1. Kent u het bericht dat de politie jarenlang in opsporingsonderzoeken de vingerafdrukken van asielzoekers heeft bekeken? (1) 2. Is het juist dat deze praktijk pas onlangs werd stopgezet, nadat de Registratiekamer erop gewezen heeft dat tien jaar lang onrechtmatig gegevens zijn verstrekt, waarmee de privacywetgeving werd geschonden? 3. Is deze constatering van de Registratiekamer niet strijdig met uw conclusie dat deze door de politie gehanteerde werkwijze een adequate wettelijke basis heeft? (2)
4. Draagt het samenvoegen van vingerafdrukken van criminelen met die van vreemdelingen juist niet bij tot een beeldvorming waarbinnen vreemdelingen worden gecriminaliseerd?
5. Bent u bereid om zo spoedig als dit mogelijk is de bedoelde vingerafdrukbestanden te scheiden?
6. Waarom is deze scheiding niet meteen doorgevoerd nadat op 7 februari jl. het debat tussen kabinet en Kamer over het rapport van de politie Groningen 'Asielzoekers crimineler?' had plaatsgevonden? 7. Hoe beoordeelt u de opvatting van de dienst Nationale Recherche Informatie dat de beoogde scheiding zal betekenen dat "je tientallen, zo niet honderden verdachten per jaar laat lopen"?

1. Algemeen Dagblad,30/11/01

2. Tweede Kamer, vergaderjaar 2000-2001, 19 637, nr.593, pag.3