Gemeente Smallingerland

Terugblik nr. 3 (30-11-01)

Medio 1998 presenteerde het college van B. en W. het programma "Ruimte voor Kwaliteit". In dat programma staan de voornemens voor de collegeperiode van vier jaar. Deze vier jaren zijn bijna voorbij. Wat er in de afgelopen periode is bereikt heeft het college beschreven in een verantwoording, die bij de begroting is gevoegd. De begroting is inmiddels in de gemeenteraad besproken.
In Breeduit brengen we in een aantal weken steeds weer een ander onderdeel uit de b. en w.-verantwoording onder uw aandacht. Op www.smallingerland.nl staat onder 'de gemeente'/beleid de volledige tekst van de verantwoording. Dit schrijft het college van b. en w. onder meer over de kwaliteit in buurt en dorp:

KWALITEITE IN BUURT EN DORP
In "Ruimte voor kwaliteit" schreven we dat in de kwaliteit van buurt en dorp de invloed van de gemeente het sterkst wordt ervaren. Dat geldt zowel voor de kleinschalige aanpak van wensen als onze inzet op grotere projecten.

Zoals aangekondigd zijn wij verder gegaan met de wijkgerichte aanpak, zowel in fysieke zin als in organisatorische opzet. De aanstelling van wijkmanagers, een nieuwe indeling, koppeling met de gebiedsindeling van diverse instanties zijn daarbij kernbegrippen. Ook de start met de wijkmonitor en in het verlengde daarvan de wijkplannen en wijkbudgetten getuigen van het doortrekken van deze koers. Plannen voor de Drait en de Swetten zijn daarvan voorbeelden. Net als het stimuleren van de instelling van wijkraden en de uitbreiding van het aantal wijkcentra.

Een goede woonomgeving is belangrijk. Zoals aangekondigd in het programma zijn de budgetten voor onderhoud van de openbare ruimte verhoogd. De wijze waarmee daarmee wordt om gegaan, nl. door burgers daarbij direct te betrekken sluit aan bij de gedachten die daarover in het programma staan.
De kwaliteit in dorpen is structureel aangepakt middels dorpsvernieuwingsplannen.

Forse bedragen zijn, overeenkomstig het collegeprogramma uitgetrokken voor het fonds wonen. Die bedragen zijn nodig om de grootscheepse herstructureringsopgaven te kunnen betalen. Het resultaat, de feitelijke herstructurering zal in een volgende collegeperiode zichtbaar worden. Dat neemt niet weg dat er veel energie is gestoken in de opzet ervan. Dat heeft geresulteerd in afspraken met partners zoals woningbouwverenigingen en in een door GS geaccepteerde Ontwikkelingsprogramma Stedelijke Vernieuwing.

Het is opvallend dat dergelijke ontwikkelingen een onopvallend karakter hebben. Dat geldt niet voor nieuwe ontwikkelingen die breed aandacht krijgen., zoals Himsterhout, het Fennepark en soortgelijke nieuwe gebieden met een meer dan gemiddelde kwaliteit.

In relatie tot de activiteiten rond het thema kwaliteit van het bestaan hebben we in 1998 gesteld te streven naar de bouw van gemiddeld 330 woningen per jaar. Dat aantal wordt verdeeld over Drachten en de dorpen. Voor die laatste categorie hebben de aangekondigde voorrangsregeling voor inwoners van die dorpen het licht laten doen zien. Eind 2000 zaten we op 673 nieuwe woningen. Gelet op de actuele bouwstroom in met name Himsterhout gaan er van uit dat we de doelstelling halen of daarbij in de buurt komen.