Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 26/11/2001


---

Puntgave houten schop gevonden uit de Romeinse tijd

Het Archeologisch instituut van de Vrije Universiteit (AIVU) vond tijdens grootschalige opgravingen in Nederweert een bijzonder goed geconserveerde eikenhouten spade uit de eerste eeuw na Christus. Omdat het onder de grondwaterspiegel lag, is het perfect bewaard gebleven. De afgelopen maanden is in Nederweert een complete inheems-Romeinse nederzetting opgegraven uit de eerste tot derde eeuw na Christus. Voor onder andere journalisten organiseren het AIVU en het college van Burgemeester en Wethouders van Nederweert op vrijdag 30 november een rondleiding en expositie met enkele bijzondere vondsten. Op zaterdag
1december vindt vervolgens een publieksdag plaats, waarop alle geĂŻnteresseerden de resultaten van de opgravingen tot nu toe kunnen bekijken.

Houten spaden van de kwaliteit en ouderdom als het pas gevonden exemplaar zijn bijzonder zeldzaam. In Nederland zijn er slechts enkele bekend. Het opgegraven schopje is ongeveer 80 centimeter lang en kwam tevoorschijn tijdens het uitgraven van een Romeinse waterput. Of het is gebruikt als steekschop bij bijvoorbeeld het uitgraven van waterputten is nog niet zo zeker. Daarvoor is de Nederweertse ondergrond met leem en oerlagen te hard. Waarschijnlijk maakte de gebruiker ervan de grond eerst los met een ijzeren hak en nam pas daarna de schop ter hand om de losse grond te verplaatsen. Gezien de vele diepe gaten die de inheems Romeinse bewoners van Nederweert groeven, moeten er in enkele eeuwen tijd heel wat houten schoppen zijn versleten.

Sinds het najaar van 2000 voert het AIVU in opdracht van de gemeente Nederweert grootschalige archeologische opgravingen uit op het Rosveld ten zuiden van Nederweert. Aanleiding voor het onderzoek zijn de plannen voor de ontwikkeling van een bedrijventerrein ter plaatse. Zoals vooraf al werd vermoed, heeft het onderzoek bevestigd dat het gebied rondom het Rosveld een rijk en goed geconserveerd archeologisch bodemarchief herbergt. Momenteel richten de onderzoekers zich op bewoning uit de Volle Middeleeuwen (1000 1300 na Chr.).