Euronext Brussels

Persberichten - 29/11/2001

Proxis en Club combineren on-line distributie met traditionele detailhandel

Brussel, 29 novembre 2001 -- Proxis, de marktleider in België in de on-line verkoop van boeken, cds, videos en DVDs, kondigt vandaag de overname aan van 100% van de aandelen van Club, de winkelketen actief in de boeken- en papierwarensector, die deel uitmaakt van GIB GROUP. Proxis wordt financieel ondersteund door een groep investeerders, waaronder Mitiska Net Fund Europe en KBC Investco. Het partnership creëert een nieuw multi-kanaal retail concept, waarvan zowel de internetklant als de klassieke consument zullen profiteren.

De Proxis-Club associatie is voor consumenten een attractief en innovatief voorstel. Het stelt Proxis in staat om meer comfort te bieden aan zijn klanten, enerzijds door de 26 Club verkooppunten als afhaalpunten te gebruiken en anderzijds door alle voorradige toptitels van Club thuis te laten leveren binnen 24 uur. De Club klanten van hun kant kunnen vanaf nu de voordelen genieten van het on-line winkelen op de website van Proxis. Die is gemakkelijk te gebruiken, biedt een breed gamma producten aan, én toegang tot uitgestrekte inhoud en informatie. Philippe Roukens, CEO van Club commentarieert: Dit partnership biedt Proxis en Club de mogelijkheid hun respectieve sterkten, namelijk winkelverkoop en handel via internet, te combineren. Het zal niet alleen talrijke nieuwe mogelijkheden bieden aan onze klanten, maar ons ook in staat stellen aanzienlijke commerciële synergieën te realiseren.

Proxis vindt in Club een sterke commerciële partner, met meer dan 25 jaar ervaring in de retail sector. Van zijn kant stelt Proxis zijn jonge en dynamische klantenbasis ter beschikking van Club, naast zijn onbetwist marktleiderschap in België in de on-line verkoop van boeken.

De overname zal gefinancierd worden door de bestaande aandeelhouders van Proxis, namelijk Mitiska Net Fund Europe en KBC Investco, en door nieuwe investeerders, die zich verbonden hebben tot het uitvoeren van een kapitaalverhoging. Het bedrag van de transactie wordt niet meegedeeld. Steven Pyck, CEO van Proxis, reageert enthousiast op deze deal: Het is een logische nieuwe stap in ons ontwikkelingsscenario. Dit partnership biedt ons en ook onze klanten toegang tot een off-line distributiekanaal dat we sinds lang beogen. Wij stellen vast dat goed gevestigde e-commerce bedrijven zoals Proxis versterkt uit de crisis van afgelopen jaar komen en meer en meer omzet genereren, daar zij het vertrouwen van hun klanten hebben gewonnen.

De investeerders geloven in het samenbrengen van de twee handelsnamen, daar de combinatie een groot voordeel zal bijbrengen voor de consumenten. Zij zullen tegelijkertijd profiteren van het gebruiksgemak van elektronische handel, van de toegang tot inhoud en informatie op het internet en van de ervaring en diensten van de Club verkooppunten. Wij geloven dat een multi-kanaal benadering in de retailsector waarschijnlijk de meest succesvolle zal zijn. Wij hebben de elementen samengebracht om dit hier te laten gebeuren en vertrouwen erop dat het partnership succes zullen boeken.

Club is een winkelketen gespecialiseerd in boeken en papierwaren, die 26 winkels in België uitbaat (8 in Wallonië, 9 in Brussel en 9 in Vlaanderen). De winkelketen biedt consumenten een uitgebreid gamma papierwaren, voornamelijk kantoorbenodigdheden, teken- en schrijfmateriaal, schoolartikelen en cadeaus. Het gamma boeken is samengesteld uit nieuwe literaire uitgaven (bestsellers), een wijd aanbod pocketboeken, een belangrijke assortiment stripverhalen, een goed uitgekozen selectie bedrijfsliteratuur, cd-roms en informaticaboeken, een assortiment voor jongeren en luxe-uitgaven. In 2000 heeft Club een omzet van 44,2 miljoen EUR gerealiseerd.

Proxis is marktleider in België in de on-line verkoop van boeken, cds, videos en DVDs. Proxis biedt zijn klanten meer dan 3 miljoen verschillende producten. In 2000 realiseerde Proxis een omzet van 8,8 miljoen EUR.

Voor meer informatie
: Michiel Deturck Cédric Olbrechts Mitiska Net Fund Europe
Tel. 02 583 19 46

Floris Vansina
KBC Investco
Tél. 02 429 36 45

Emmanuel de Brouwer
GIB GROUP Corporate Communications Manager Tel. 02 729 20 30

Bron: Mitsiska
Provider: Euronext Brussels