Bijna een kwart van de Nederlanders zou graag willen dat hun PC het kerstdiner verzorgt

Europees onderzoek van Intel naar de kerstverplichtingen die mensen graag aan hun PC zouden willen overlaten

Nieuwegein, 30 november 2001 - Hoe zou de ideale kerst er uitzien? Denk aan alles wat er moet gebeuren voor het kerstdiner, het entertainen van de gasten en het vriendelijk glimlachen als het zoveelste paar sokken cadeau wordt gegeven. Als de PC nu eens alle kerststress zou kunnen wegnemen, welke taken zouden mensen dan aan de computer overlaten? In opdracht van Intel heeft SWR/NIPO hiernaar onderzoek gedaan in zes Europese landen, met opmerkelijke resultaten. Het percentage PC-bezitters is met 79 procent in Nederland veruit het hoogste van de onderzochte landen. Duitsland komt met 59 procent op de tweede plaats, gevolgd Groot-Brittannië met 50 procent, Spanje met 47 procent en Frankrijk en Italië, elk met 44 procent. De vragen werden overigens ook gesteld aan mensen die niet over een PC beschikken.

Europeanen laten het liefst de verzorging van het kerstdiner over aan hun PC: bijna een kwart in Nederland, ongeveer een derde in Spanje en Groot-Brittannië en 27 procent in Frankrijk. De afkeer van koken verschilt in Nederland van regio tot regio. In de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag laat 27 procent de toebereiding graag over aan de PC. Dat percentage daalt echter tot 16 procent in Utrecht en in het noorden van het land. Verder zal het niet verbazen dat vooral vrouwen dit werk graag aan de PC overlaten: 28 procent tegenover 11 procent van de mannen.

Nederlanders tonen echter wel familiezin tijdens de feestdagen, want maar 11 procent wil het entertainen van de gasten overlaten aan een PC. Dat percentage loopt op tot 16 procent in Groot-Brittannië en 17 procent in Frankrijk. Met name alleenstaanden met kinderen (18 procent) en de respondenten in het noorden van Nederland (16 procent) zijn gevoelig voor familiestress - een verklaring voor deze regionale piek geeft het onderzoek niet - en laten het entertainen van de familie graag over aan de PC.

Het inpakken van de kerstcadeaus is het minst populair in Frankrijk, waar 19 procent graag het gedoe met papier en plakband aan de PC overlaat. In Nederland en Spanje ligt dat percentage met 6 procent het laagst, wat wellicht te danken is aan Sint Nicolaas.

De Italianen krijgen kennelijk het minst graag sokken cadeau met kerst: 22 procent zou het vriendelijke lachen bij de ontvangst van sokken graag aan de PC overlaten. Nederlanders hebben daar zelf minder moeite mee, slechts 9 procent laat dit liever aan de computer over.

Het optuigen van de kerstboom doen de meeste mensen het liefst zelf. Slechts één op de tien Nederlanders zou graag het optuigen van de kerstboom aan de PC uitbesteden en terwijl dit aantal in Frankrijk en Groot-Brittannië zelfs daalt dit tot één op de twintig. Ook is er gevraagd naar de kerstboomversiering. In Nederland worden naast de bekende versieringen ook chocolade, kerstmannetjes, engeltjes en door kinderen gemaakte versieringen gebruikt. Een enkeling geeft aan CD's, geld en lingerie in de kerstboom te hangen. In Groot-Brittannië gaan sommigen nog wat verder door bierblikjes en condooms te gebruiken als kerstboomversiering.

Het zou mooi zijn als de PC gebruikt kon worden om kerststress te vermijden. Zover is het nog niet, maar toch heeft de komst van krachtige PC's en Internet het gezicht van kerstmis al aanzienlijk veranderd. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden om digitale kerstkaarten te versturen, het chatten of het uitwisselen van digitale foto's met familie en vrienden overal ter wereld, en het afspelen van muziek en film. Computers zijn steeds betaalbaarder geworden en het gebruik is niet meer beperkt tot een kleine groep. Zeker in Nederland beschikken de meeste gezinnen inmiddels over een PC, die ook nu al de feestdagen nog leuker kan maken.



Ingezonden persbericht