Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams Onderwijsminister Marleen VANDERPOORTEN heeft de Vlaamse regering principieel twee besluiten goedgekeurd waarmee de regelgeving inzake de terbeschikkingstelling voor het onderwijspersoneel in belangrijke mate aangepast wordt. De nieuwe regeling gaat uit van volgende uitgangspunten.


1. De leeftijd waarop een personeelslid vervroegd kan uitstappen wordt voor de toekomst vastgesteld op 58 jaar, met uitzondering van de leerkrachten in het kleuteronderwijs, voor wie de uitstapleeftijd 56 jaar wordt.


2. De modaliteiten van de berekening van het wachtgeld worden later vastgesteld.


3. De ingangsdatum van de nieuwe regeling wordt vastgesteld op 1 september 2002.


4. Met ingang van 1 september 2002 worden drie uitstapdata voorzien: 1 september, 1 januari en 1 april volgend op het bereiken van de leeftijd van 58 (56) jaar.


5. Voor de personeelsleden die ten laatste op 31 augustus 2002 de leeftijd van 55 jaar bereiken en voldoen aan alle voorwaarden, blijft, tot de leeftijd van 60 jaar, de regeling voorzien in het besluit van 11 februari 2000 verder gelden, met uitzondering van de uitstapdata, waarvoor er drie voorzien worden (cfr. punt 4).


6. Voor de personeelsleden die ten laatste op 31 augustus 2002 de leeftijd van vijftig jaar bereiken wordt een overgangsregeling uitgewerkt waardoor deze personeelsleden vóór de uitstap op 58 jaar een terbeschikkingstelling kunnen vragen op basis van de volgende modaliteiten:

a) Het recht op het aantal maanden voorafgaande terbeschikkingstelling aan 58 jaar bedraagt 6,5% van het aantal maanden geldelijke anciënniteit op de 1ste van de maand volgend op de leeftijd van 55 jaar.

b) Het resultaat van de berekening onder a wordt afgerond naar de hogere eenheid.

c) De aanvangsdatum van deze voorafgaande terbeschikkingstelling wordt als volgt bepaald:
- vaststelling van de uitstapdatum volgend op de leeftijd van 58 jaar;

- terugrekening vanaf deze datum van het aantal maanden berekend recht;

- de aanvangsdatum is de uitstapdatum (1/1, 1/4 of 1/9) die onmiddellijk voorafgaat aan de bekomen terugrekeningsdatum;

d) De terbeschikkingstelling kan 1/4, 1/2 of FT bedragen;

e) De terbeschikkingstelling kan ten vroegste ingaan na het bereiken van de leeftijd van 55 jaar en op voorwaarde dat voldaan is aan alle voorwaarden om te mogen uitstappen.

f) De terbeschikkingstelling moet ononderbroken genomen worden en onmiddellijk aansluitend gevolgd worden door TBS 58 of pensioen.

g) Het wachtgeld wordt berekend overeenkomstig het besluit van de Vlaamse regering dd. 11/2/2000 en uitgedrukt in een % van de laatste gederfde activiteitswedde waarop de volgende verminderingen worden toegepast:

- bij TBS op 55 jaar: het bekomen % wordt met 8 verminderd;

- bij TBS op 56 jaar: het bekomen % wordt met 7 verminderd;

- bij TBS op 57 jaar: het bekomen % wordt met 5 verminderd;

- bij TBS op 58 jaar: het bekomen % wordt met 3 verminderd;

- bij TBS op 59 jaar: het bekomen % wordt niet verminderd;

- het bij de aanvang bekomen, verminderd %, wordt voor de ganse TBS-periode toegepast.

Over beide voorontwerpen van besluit zal onderhandeld worden met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.

persinfo : Nic Vandermarliere, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. 02 553 99 11 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be
---