Euronext Brussels

Persberichten - 30/11/2001

Picanol Neemt Steel Heddle En Verbrugge Over

Picanol Neemt Steel Heddle En Verbrugge Over

De eerste stap van Picanol als leverancier van totaaloplossingen

Picanol heeft zopas een overeenkomst bereikt voor de volledige overname van de textielafdeling van Steel Heddle Inc., en de volledige overname van Verbrugge NV. De partijen hebben afgesproken om de overnameprijs niet openbaar te maken. Picanol betreedt met deze dubbele transactie de markt van accessoires voor textielmachines en wordt bovendien voor 100% eigenaar van een toonaangevend bedrijf op het gebied van dergelijke accessoires met een jaarlijkse omzet van meer dan 48 miljoen EUR (40 miljoen USD). Deze overnames zijn een eerste stap in de strategie van Picanol om wereldwijd totaaloplossingen te leveren aan de textielindustrie.

Steel Heddle is een belangrijke fabrikant van accessoires voor weefmachines (schachten, kammen, hevels en spoelen) uit Greenville (VS, South-Carolina). De textielafdeling realiseert een jaarlijkse omzet van meer dan 36 miljoen EUR (30 miljoen USD). De terugval in de Amerikaanse textielindustrie en de financiële hefboomwerking heeft Steel Heddle gedwongen om het 'Chapter 11' aan te vragen. Als onderdeel van het herstructureringsplan voor Steel Heddle, heeft Picanol op 31 oktober de activa van de textielafdeling verworven. Op 29 november werd de overeenkomst gefinaliseerd.

Verbrugge NV is een Belgisch fabrikant van schachten, kammen, hevels en spoelen met een jaarlijkse omzet van 12 miljoen EUR (10 miljoen USD). Voor de overname door Picanol was Verbrugge eigendom van Brant Beheer (51%) en Steel Heddle (49%) via de Millentex holding.

Doel: dichter bij de klant komen te staan

Deze overnames passen in de nieuwe strategie van Picanol om te starten met 'Global Textile Partner (GTP)'. GTP is het nieuwe concept dat begin volgend jaar door Picanol zal worden gelanceerd.

GTP zal zich niet enkel toespitsen op de bestaande klanten van Picanol. Het is de bedoeling om totaaloplossingen te bieden aan textielfabrieken over heel de wereld, voor machines van alle types en merken. De sterke positie van het merk Steel Heddle en de kwaliteit van de producten van Steel Heddle en Verbrugge, in combinatie met de wereldwijde aanwezigheid van Picanol, biedt een enorm synergie- en groeipotentieel. Bovendien brengen de overnames eveneens veelbelovende mogelijkheden inzake kruisverkoop met zich mee.

Jan Coene, President & CEO van Picanol: "Deze overnames zijn de eerste stap van Picanol om totaaloplossingen te bieden aan de textielindustrie over de hele wereld. In onze nieuwe strategie zien wij de klant - en niet de weefmachines - als het zwaartepunt van onze activiteiten. In de toekomst willen we een uitgebreid assortiment producten en oplossingen bieden die beantwoorden aan de behoeften van de textielindustrie."

Als fabrikant van weefmachines is Picanol tot op heden enkel actief geweest op het vlak van investeringsgoederen. Door zich te gaan toeleggen op accessoires voor textielmachines, zal Picanol voortaan ook een rol spelen als leverancier van verbruiksgoederen. Hierdoor krijgt Picanol de kans om een nauwer en directer contact te onderhouden met de klant. Statistieken tonen aan dat op jaarbasis 5% van de prijs van een weefmachine wordt geïnvesteerd in verbruiksartikelen en aanverwante diensten.

Met de schachten, kammen, hevels en spoelen die door Steel Heddle en Verbrugge worden gemaakt, kan Picanol een reeks verbruiksgoederen aanbieden waarmee de klant de versatiliteit van zijn weefmachines kan verhogen.

Al meer dan een halve eeuw speelt Picanol (www.picanol.be) een pioniersrol als ontwikkelaar en producent van hoogproductieve weefsystemen.

In 1971 introduceerde Picanol als eerste elektronica voor de sturing van weefmachines. Tevens was het de eerste weefmachineconstructeur die het ISO 9001-certificaat behaalde. Sinds 1968 noteert het bedrijf op de Beurs van Brussel, inmiddels Euronext. Naast de hoofdzetel in Ieper heeft Picanol diverse vestigingen in de Verenigde Staten, Azië en Europa. Wereldwijd draaien 2600 weverijen op de weefmachines van Picanol. Jaarlijks produceert Picanol circa 5000 machines. Over 2000 bedroeg de geconsolideerde omzet 331 miljoen EUR (13,3 miljard BEF).

Vandaag telt het bedrijf ca. 1750 werknemers wereldwijd.

Voor meer informatie kan u steeds terecht bij Jan Coene, President & CEO Picanol, op het nr. 057/222 111, of Erwin Gillissen op het nr. 02/713 07 25 of via e-mail: egillissen@prforce.com.

Bron: Picanol
Provider: Euronext Brussels