Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL, van Vlaams minister Mieke VOGELS en van Vlaams minister Vera DUA :

Op 24 juli keurde de Vlaamse regering na advies van de SERV en de MiNa-Raad opnieuw het voorontwerp van Drinkwaterdecreet principieel goed. Het werd dan ook voor advies bij de Raad van State ingediend. Gezien tot op vandaag advies uitbleef, wordt het voorontwerp van decreet opnieuw aan de Raad van State voorgelegd, met verzoek om spoedbehandeling. De elementen die centraal staan in het voorontwerp van decreet zijn: uitgebreide controle op de kwaliteit van het drinkwater, meer impulsen voor een duurzaam gebruik van water en een duidelijke band tussen verbruik van water en de afvalwaterheffing.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering keurt de procedure van openbare aanbesteding goed voor de bouw van de verkeerswisselaar N49-R4 (westelijke oever) in Zelzate. De werken kaderen in de omvorming van de N49/A11 Zeebrugge-Brugge-Antwerpen tot autosnelweg.


* * *

Met het oog op de definitieve invoering van de euro keurt de Vlaamse regering een aantal wijzigingen principieel goed aan een besluit over het financiële en materiële beheer van de Dienst met Afzonderlijk Beheer Loodswezen. Het gaat vooral om omzettingen van bedragen in Belgische franken naar euro. Het wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de SERV, de MiNa-raad en de Raad van State keurt de Vlaamse regering het ontwerpdecreet dat instemt met het samenwerkingsakkoord tussen de federale overheid en de 3 Gewesten met betrekking tot het
meerjareninvesteringsplan voor 2001-2012 van de NMBS definitief goed. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief de regelgeving betreffende de sociale integratie van personen met een handicap aan te passen met het oog op de definitieve invoering van de euro op
1/1/2002.



* * *

De Vlaamse regering kent 254.202 euro (10,2 miljoen fr.) subsidie toe aan de vzw Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Huisartsen (WVVH) voor de personeels- en werkingskosten in 2001.


* * *

De Vlaamse regering kent 427.448 euro (17,3 miljoen fr.) toe aan het Academisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde (ACHG) van de K.U. Leuven voor de consolidatie, de verdere uitbouw en de kwaliteitsverbetering van het INTEGO netwerk. Dit Integrated Computerised Network is een permanent netwerk van huisartsenpraktijken die op electronische wijze gegevens ter beschikking stellen in een database voor het opvolgen van de gezondheidsklachten en -problemen van de Vlaamse bevolking.


* * *

De Vlaamse regering keurt een aantal wijzigingen goed aan haar besluit van 24 juli 1997 dat de erkenning en de subsidiëring van de centra voor integrale gezinszorg regelt. De centra voor integrale gezinszorg worden in toenemende mate geconfronteerd met stijgende loonkosten ten gevolge van de stijgende anciënniteit. Door de invoering van de jaarlijks door de bevoegde minister te herziene parameter anciënniteitsstijging worden de centra in staat gesteld om de meerkost op te vangen en het bestaande personeelsbestand te behouden. Voor 2001 wordt die parameter nu vastgelegd op 0,906%.


* * *

De Vlaamse regering kent, zoals voorzien in het Vlaams Intersectoraal Voorakkoord voor de social-profitsector 2000-2005, een éénmalige forfaitaire subsidie toe als tussenkomst in de gederfde indexaanpassingen op de werkingskosten binnen die social-profitsector.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX :

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot een wijziging van het uitvoeringsbesluit dd. 23/10/1991 bij het Decreet inzake medisch verantwoorde sportbeoefening. De wijziging beoogt de afstemming van het bestaande uitvoeringsbesluit op het Decreet van 1996 tot oprichting van de Vlaamse Gezondheidsraad en de Vlaamse Adviesraad voor de erkenning van verzorgingsvoorzieningen, een heroriëntatie van de sportmedische keuringscentra, en een verfijning van de maatregelen die bijdragen tot een medisch verantwoorde sportbeoefening. Deze maatregelen houden o.m. verband met het begrip "erkende sportfederatie", de samenwerking met het Instituut Topsport Vlaanderen, de onverenigbaarheden voor controleartsen, en een herschikking van de Vlaamse dopinglijst (rekening houdend met de internationale lijst van het Internationaal Olympisch Comité en het World Anti Doping Agency.).

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed dat de recrutering van leerkrachten voor de Centra voor Volwassenenonderwijs makkelijker moet maken. Het beoogt een betere salariëring voor de personeelsleden die deze opdracht in bijbetrekking uitvoeren. Tot nu toe was de wedde van iemand die in bijbetrekking fungeert aanzienlijk lager dan die van de collega's die in hoofdambt presteren. Vanaf nu zullen zij aan dezelfde opdrachtnoemer en geldelijke anciënniteit betaald worden alsof zij hun prestaties in hoofdambt presteren. Dit besluit heeft uitwerking met ingang van 1 september 2001 en houdt op uitwerking te hebben op 1 september 2003.


* * *

Na advies van de Vlaamse Onderwijsraad, de SERV en de Raad van State, keurt de Vlaamse regering definitief enkele ontwerpen van amendement bij het ontwerpdecreet betreffende de eindtermen, ontwikkelingsdoelen en basiscompetenties in het secundair onderwijs goed. De amendementen bij het ontwerpdecreet worden ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering een besluit definitief goed dat de ontwikkelingsdoelen voor het buitengewoon onderwijs type 1 (kinderen met een licht mentale handicap) vastlegt. De ontwikkelingsdoelen buitengewoon onderwijs zijn een inventaris van mogelijke doelstellingen waaruit de school kan kiezen in functie van individuele leerlingen of leerlingengroepen. De Vlaamse regering keurt ook een ontwerpdecreet definitief goed dat het besluit bekrachtigt. Dat ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

De Vlaamse regering keurt een aantal wijzigingen met betrekking tot de wisselbanen goed aan haar besluit van 21 december 1988 over de organisatie van de arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding. Het wisselbanenplan ondersteunt bedrijven die hun werknemers via opleiding of vorming laten promoveren en de vrijgekomen vacatures laten opvullen door werkzoekenden. Op die manier wil het voor werknemers, die vaak onder hun niveau werken, de kansen op promotie verhogen. Anderzijds maakt hun promotie dan weer plaats vrij voor werkzoekenden die op hun beurt dan weer een opleiding op de werkvloer krijgen. Concreet worden er via het goedgekeurde wijzigingsbesluit een aantal begrippen en maatregelen in de VDAB-reglementering ingevoegd. Zo worden de begrippen wisselbaan, lokale werkwinkel en invoeginterim gedefinieerd, is er sprake van een financiële tegemoetkoming aan uitzendkantoren die een invoeginterim aanwenden in het kader van een wisselbaan (begeleidingspremie van 250 euro (10.000 fr.) per maand) en krijgt de inschuifopleiding meer gestalte.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering kende eind vorig jaar een subsidie van 409.024 euro (16,5 miljoen fr.) toe aan de vzw Milieuboot voor het vaarseizoen 2001. vzw Milieuboot draagt onder meer door het organiseren van educatieve en wetenschappelijke boottochten bij tot een grotere bewustmaking en een beter inzicht in de
milieuproblematiek. De vzw richt zich daarbij tot verenigingen en groepen uit het brede socio-culturele veld en op groepen en individuen die daarom verzoeken. De Vlaamse regering keurt nu een aantal aanpassingen aan dat subsidiebesluit goed. Voor het werkingsjaar 2002 kent de Vlaamse regering bovendien een subsidie van 417.204 euro (16,8 miljoen fr.) toe.


* * *

De Vlaamse regering keurde op 30 juni 2000 het besluit goed dat het personeelsstatuut regelt van sommige Vlaamse openbare instellingen (VOI), waaronder de Vlaamse Landmaatschappij. Omdat het stambesluit enkel de bepalingen omvat die gemeenschappelijk zijn voor de VOI's, moet elke VOI een voorontwerp van besluit voorbereiden met de bepalingen die voor haar specifiek zijn. Rekening houdend met de opmerkingen van het Rekenhof keurt de Vlaamse regering nu principieel de instellingsspecifieke regeling van het personeelsstatuut van de Vlaamse Landmaatschappij goed. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties. Het wordt ook nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Ter uitvoering van de jongste staatshervorming keurt de Vlaamse regering een paar maatregelen goed die de overheveling van de landbouwbevoegdheden van de federale naar de Vlaamse regering in goede banen moeten leiden. De over te hevelen bevoegdheden omvatten de conceptie en opvolging van het landbouwbeleid, het
landbouwproductiebeheer, bepaalde aspecten van de kwaliteitsbewaking en het betoelaagde wetenschappelijk onderzoek, een aantal wetenschappelijke instellingen en de omkadering van de landbouwbedrijven. Daarnaast moet ook de overdracht van 600 personeelsleden geregeld worden. De Vlaamse regering beschouwt 2002 als een overgangsjaar en keurt de verlenging van contractueel personeel tijdens deze overgangsperiode principieel goed. Hetzelfde geldt voor de verlenging van contracten die noodzakelijk zijn voor de continuïteit van de werking van de over te hevelen betaalorganen.


* * *

De Vlaamse regering gaat akkoord met de verklaring zoals die op 30 november 2001 door de Vlaamse milieuminister naar voren gebracht zal worden tijdens de ministerconferentie over de coördinatie van de Kaderrichtlijn Water voor de internationale stroomgebiedsdistricten van de Maas en de Schelde in Luik. Toch vindt de regering dat de verklaring alsnog aangevuld kan worden met concrete voorstellen over inhoud en termijnen teneinde het Vlaamse standpunt beter te verwoorden. De Vlaamse regering draagt Vlaanderen bovendien voor als organisator van de
ministerconferentie ter ondertekening van de herziene Verdragen met als streefdatum het najaar 2003.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering kent een investeringstoelage van 768.470 euro (31 miljoen fr.) toe aan het proefbedrijf der Noorderkempen in Hoogstraten (Meerle). Dat werd opgericht in 1956 en verricht onderzoek en geeft voorlichting op het vlak van de teelt van glasgroenten en aardbeien.

* * *

De Vlaamse overheid heeft voortaan de bevoegdheid om autonoom de tarieven en de vrijstellingen te bepalen van de successierechten en het recht van overgang bij overlijden. Daarom dienden Vlaamse
Volksvertegenwoordigers Sonja Becq, Wivina De Meester-De Meyer en Johan De Roo een voorstel van decreet in tot wijziging van het wetboek der successierechten voor zorgkinderen. Het voorstel van decreet strekt ertoe de relatie tussen het kind en de ouder die instaat voor de opvoeding en die niet de biologische ouder (zorgouder) is, voor het tarief van de successierechten gelijk te stellen met de relatie tussen biologische ouder en kind. De Vlaamse regering bepaalt nu het standpunt dat de bevoegde minister zal innemen tijdens de bespreking van het voorstel van decreet in het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering deelt vzw Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) als instelling in onder categorie I. Hierdoor kunnen de bij de instelling aangestelde commissarissen genieten van de voor andere Vlaamse openbare instellingen en vzw's gebruikelijke vergoeding. Dat was voorheen niet het geval.


* * *

De Vlaamse regering keurt een subsidiebesluit goed dat uitvoering geeft aan het nieuwe decreet Ruimtelijke Ordening van 18 mei 1999. Artikel 17 van dat decreet maakt het mogelijk gemeenten te subsidiëren voor de opleiding van hun gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaren. Het goedgekeurde besluit bevat de gedetailleerde subsidieregeling.


* * *

Rekening houdend met de opmerkingen van het Rekenhof keurt de Vlaamse regering enkele amendementen bij het Programmadecreet (begroting 2002) goed. Ze keurt ook de amendementen bij de ontwerpdecreten over de middelen- en algemene uitgavenbegroting 2002 goed. De goedgekeurde amendementen worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Het kerntakendebat wordt momenteel ingepast in het project Beter Bestuurlijk Beleid van de Vlaamse overheid. Met dit debat wil de Vlaamse overheid een kwaliteitsvol binnenlands bestuur regelen. Het debat moet dan ook resulteren in de meest efficiënte verdeling van taken en bevoegdheden van de Vlaamse overheid, de gemeenten en de provincies. Daarbij staat het principe van subsidiariteit centraal: taken die doelmatiger door een lager bestuursniveau verricht kunnen worden, horen niet door een hoger niveau opgenomen te worden. Voor einde 2002 dienen de resultaten van het kerntakendebat aan het Vlaams Parlement te worden voorgelegd. Op 5 oktober van dit jaar werd de timing en de procedure van het te voeren debat goedgekeurd, alsook de samenstelling van de coördinatieteams en de thematische werkgroepen. Vandaag keurt de Vlaamse regering de verdere voorbereiding op Vlaams niveau van de verschillende beleidsdomeinen en organisatie van het debat met gemeenten en provincies goed.


* * *

Na advies van de Raad van State stemt de Vlaamse regering definitief in met het ontwerpdecreet tot goedkeuring van het Samenwerkingsakkoord tussen Vlaanderen en Bulgarije. Het zal worden ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Om de overgang naar de euro op reglementair vlak tijdig te laten gebeuren, stelt de Vlaamse regering voor om de omzetting naar euro van de instellingsspecifieke salarisschalen en van de vergoedingen en toelagen voor Vlaamse openbare instellingen die onder het stambesluit vallen, door middel van één gezamenlijk besluit te regelen. Dat besluit keurt de Vlaamse regering nu principieel goed. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties.


* * *

De Vlaamse regering keurt de samenstelling van de Vlaamse delegatie in het Comité van de Regio's voor de derde mandaatsperiode (2002-2006) goed. Effectieve leden zijn: de heren Stefaan Platteau, Patrick Dewael, Gilbert Bossuyt, Frans Ramon, Paul Van Grembergen en Luc Van Den Brande. Plaatsvervangende leden zijn: de heren André Denys, Patrick Lachaert, Jacques Timmermans, Eloi Glorieux, Bert Anciaux en Guy Swennen.


* * *

De Vlaamse regering beslist de Raad van State opnieuw om advies te verzoeken over een eerder goedgekeurd besluit over een nieuw premiestelsel voor restauratiewerken aan beschermde gebouwen. Het besluit werd al voor advies voorgelegd aan de Raad van State, maar omdat dat advies tot op heden uitbleef wordt het nu opnieuw ingediend.