Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Welkom bij VWS

Doorstart voor Slotervaartziekenhuis

Een doorstart voor het Slotervaartziekenhuis is te verkiezen boven een faillissement. In de huidige vorm is het ziekenhuis echter niet langer levensvatbaar. Daarom is een herstructurering onvermijdelijk. Dat schrijft minister Borst vandaag in een brief aan de raad van toezicht en de raad van bestuur van het Slotervaartziekenhuis. Zij is bereid de investeringskosten voor de toekomstige zorgvoorziening te financieren en eventuele knelpunten in de regelgeving te bezien.

Het gaat, aldus de minister, niet om het sluiten of openhouden van het ziekenhuis, maar om voortzetting in een modernere vorm, die goed is toegesneden op de zorgbehoefte bij de bevolking en op de nieuwe ontwikkelingen in de medisch-specialistische zorg en de huisartsenzorg.

Voor de doorstart zal een overgangstraject van enkele jaren nodig zijn. Dit geeft ook het personeel de gelegenheid zelf keuzes te maken, schrijft Borst. De positie van het personeel verdient alle aandacht, benadrukt zij: Alle inzet moet er dan ook op gericht zijn om deze werknemers voor de zorg in Amsterdam te behouden.

In de brief wijst de minister er op dat de raad van bestuur verantwoordelijk is voor het beleid. De beslissing om een beroep te doen op de saneringsregeling is dan ook aan die raad.

Toekomst Slotervaartziekenhuis 1. Toekomst Slotervaartziekenhuis Kamerstuk, 28-11-2001