OPTA

Persbericht: 'Bellen van vast naar mobiel moet goedkoper'

Den Haag 20 december 2001 Het bellen van een vaste telefoonaansluiting naar een mobiele telefoon moet goedkoper worden. OPTA wil de tarieven verlagen die mobiele operators aan andere aanbieders in rekening brengen voor het afleveren van een gesprek. OPTA schrijft dit in een consultatiedocument dat vanochtend is gepubliceerd.

Het bellen van een vaste aansluiting naar een mobiele telefoon is veel duurder dan van mobiel naar vast. OPTA wil hier een einde aan maken door de zogenaamde terminating tarieven te verlagen. Dit zijn de tarieven die een mobiele operator aan andere aanbieders in rekening brengt voor het afhandelen van een gesprek naar zijn abonnees. Elke mobiele aanbieder bepaalt nu nog zelf hoe hoog zijn terminating tarieven zijn en wordt daarbij niet door de tucht van concurrentie beperkt. Dit heeft ertoe geleid dat deze tarieven te hoog zijn.

Tarieven gaan in stappen omlaag
OPTA heeft twee mogelijkheden om de tarieven naar beneden te krijgen:
1- Door KPN aan te wijzen als partij met een aanmerkelijke marktmacht op het vaste én mobiele netwerk tezamen.

2- Een redelijkheidstoets van de terminating tarieven. OPTA heeft vastgesteld dat er nu geen feitelijke grondslag is om KPN aan te wijzen als een partij met aanmerkelijke marktmacht op het vaste én mobiele netwerk tezamen. Deze maatregel zou bovendien alleen werking hebben voor de gesprekken naar abonnees van KPNMobile en dus niet voor de meeste oproepen naar mobiele gebruikers in Nederland.

Het consultatiedocument bevat daarom een voorstel voor een redelijkheidstoets. Het voorstel houdt in dat alle aanbieders uiterlijk na een periode van anderhalf jaar kostengeoriënteerde tarieven moeten rekenen. Gedurende deze periode worden de tarieven in stappen verlaagd. De mobiele markt krijgt zo de kans om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Het consultatiedocument is nu aan de marktpartijen voorgelegd. De partijen zijn daarbij uitgenodigd een schriftelijke en/of mondelinge reactie te geven op dit document.