Politiebericht Friesland: Friesland 20-12-2001
Politieberichten van 19/12 (13.00 uur) t/m 20/12 (07.00 uur)

Drachten: diefstal auto
Woensdag 19 december omstreeks 14.00 uur werd door de eigenaar, een 39-jarige inwoner van Drachten, aangifte gedaan van diefstal van een personenauto. De auto, merk B.M.W, kleur rood, voorzien van het kenteken PG-59-HJ, stond op het terrein van een garagebedrijf aan de Hemmen en behoorde tot de handelsvoorraad. De auto werd tussen 30 november en 8 december gestolen.

Harlingen: diefstal auto
Woensdag tussen 01.00 en 10.30 uur werd vanaf de Nicolaas Beetsstraat een personenauto, merk Opel Kadett, kleur rood, voorzien van het kenteken ZN-71-JV, gestolen. De eigenaar, een 65-jarige inwoner van Harlingen, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: man te water
Woensdag omstreeks 14.10 uur kwam er een melding binnen dat nabij de Noorderbrug een man in het water zou liggen. Hoe de man, een 50-jarige inwoner van Leeuwarden, in het water terecht is gekomen, werd niet duidelijk. De man werd uit het water gehaald en is met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het MCL-Zuid.

Heerenveen: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 14.20 uur werd bij een winkel aan de Dracht een 33-jarige inwoonster van Blija aangehouden. De verdachte had uit de winkel een paar schoenen, winkelwaarde f 69,95, gestolen. Hierbij werd zij door het personeel betrapt. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Een medewerkster van de winkel, een 25-jarige inwoonster van Jubbega, heeft aangifte gedaan. De schoenen werden teruggegeven. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd zij weer in vrijheid gesteld.

Zwaagwesteinde: vuurwerk
Woensdag omstreeks 14.40 uur werd in een schuur bij een woning aan de Tolweg een onderzoek ingesteld. In een kast werden 348 nitraatklappers, zijnde illegaal vuurwerk, aangetroffen. De nitraatklappers werden in beslaggenomen. De eigenaar van dit illegale vuurwerk, een 29-jarige inwoner van Zwaagwesteinde kreeg een bekeuring.

Drachten: winkeldiefstallen
Woensdag omstreeks 14.30 uur werd door getuigen gezien dat een viertal personen op het Raadhuisplein een grote hoeveelheid kleding in een auto hadden neergelegd en dat deze personen daarna weer het centrum in waren gelopen. Even daarna kwamen de mensen weer met kleding terug. Zij stapten vervolgens in de auto en reden weg. Op de Rijksweg A7 werd de auto aan de kant gezet en gecontroleerd. In de auto werden diverse niet gebruikte (nieuwe) goederen aangetroffen. De meeste goederen waren nog voorzien van een prijskaartje. De goederen, zoals kleding, gereedschap kerstverlichting, pannen, videobanden, slijpmachines en schoenen bleken van diefstal afkomstig te zijn. De vier inzittenden van de auto, te weten een 32-jarige inwoonster van Oude Pekela, een 19-jarige inwoner van Stadskanaal, een 26-jarige inwoner van Oude Pekela en een 19-jarige inwoner van Nieuwe Pekela, werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Het bleek dat het viertal op strooptocht was geweest. De Scapino in Delfzijl en Bedum, de Gamma in Roden, Groningen en Delfzijl werden bezocht. In Drachten werden bij de Blokker en Kwantum goederen weggenomen. De goederen zijn in beslag genomen. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Balk: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 14.30 uur vond op de Van Swinderenstraat een aanrijding plaats tussen een fietser en een personenauto. De fietser, een 77-jarige inwoner van Balk, verloor zijn evenwicht toen hij de personenauto passeerde en viel tegen de auto aan. De personenauto werd bestuurd door een 40-jarige inwoonster van Wijckel. De auto liep geen schade op. De fietser kwam met zijn hoofd op straat terecht. De man werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: aanrijding met drank
Woensdag omstreeks 17.45 uur reed een bestuurder van een personenauto op de hoek Zuiderstraat - Willemskade frontaal tegen een vrachtwagen aan. De vrachtwagen werd bestuurd door een 55-jarige inwoner van Leeuwarden. De bestuurder van de personenauto was uit de parkeergarage gekomen. De personenauto werd aan de voorzijde zwaar beschadigd en moest worden weggesleept. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Winsum(Fr) liep een hoofdwond op en werd overgebracht naar het MCL-Zuid. Het bleek dat de man had gedronken. In het ziekenhuis weigerde de bestuurder zijn medewerking te verlenen aan een bloedproef. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Ureterp: dodelijke aanrijding
Woensdag omstreeks 19.55 uur vond op de Weibuorren ter hoogte van de Kupersleane een aanrijding plaats tussen een personenauto en een fiets. De personenauto, bestuurd door een 25-jarige inwoner van Ureterp, reed de fietsster, een 62-jarige inwoonster van Ureterp achterop. Toen de autobestuurder de fietsster wilde inhalen, ging deze plotseling zonder richting aan te geven naar links. De autobestuurder week nog uit doch kon een aanrijding met de fietsster niet voorkomen. Ten gevolge van deze aanrijding overleed de fietsster, mevrouw Attje van der Meulen, ter plaatse aan de opgelopen verwondingen. Door deze aanrijding werd de Weibuorren tussen 20.00 en 22.00 uur afgesloten en werd het verkeer omgeleid.

Sint Annaparochie: snelle bromfiets
Woensdag omstreeks 22.15 uur zag een patrouille op de Hemmemaweg onder Berlikum een bromfietsbestuurder met hoge snelheid rijden. Toen zij deze bestuurder wilden controleren, ging de man er vandoor. Op een stopteken werd niet gereageerd en ook het gebruik van de optische en geluidssignalen konden de bestuurder niet op andere gedachten brengen. Met een snelheid van rond de 80 kilometer ging het richting Sint Annaparochie. Uiteindelijk werd de bestuurder op de Bildtdijk tot stoppen gedwongen. Toen hij uiteindelijk stilstond en de politieman wilde uitstapten, probeerde hij er nogmaals vandoor te gaan, doch toen was het te laat. De bestuurder, een 16-jarige inwoner van Menaldum, kreeg voor de verschillende verkeersovertredingen een proces-verbaal en de bromfiets werd overgebracht naar het bureau voor een technisch onderzoek.

Sneek brand
Woensdag omstreeks 20.35 uur brak brand uit bij een chinees restaurant aan de Prins Hendrikkade. Het betrof hier een uitslaande brand. De gehele bovenverdieping brandde uit. De naast gelegen panden, Scapino en bakkerij Haaksma konden worden behouden, doch liepen rookschade op. Er dezen zich geen persoonlijke ongelukken voor. De brandweer, die met groot materieel was uitgerukt, heeft het vuur geblust. Bij de brand is mogelijk asbest vrijgekomen. Tijdens de bluswerkzaamheden werd de straat afgezet, het verkeer omgeleid en het publiek op afstand gehouden. De oorzaak van de brand, die waarschijnlijk in de keuken is ontstaan, is nog niet duidelijk. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Leeuwarden: onder invloed
Donderdag omstreeks 00.05 uur zag een patrouille op het Ruiterskwartier een bromfietser rijden. De bestuurder droeg geen helm en ook de verlichting van zijn bromfiets werkte niet. Toen de agenten de bestuurder wilden controleren ging hij er vandoor. De bestuurder reed slingerend. Op de Schrans negeerde hij het rode verkeerslicht. Op de Aert van der Neerstraat reed hij tegen de politiewagen aan, waardoor hij kon worden aangehouden. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 1090 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 14 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: onder invloed
Donderdag omstreeks 00.35 uur werd op de Lange Markstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 460 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Donderdag omstreeks 01.40 uur werd op de Anne Vondelingweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 370 ug/l. Tegen hem de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Wolvega: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.10 uur werd op de Oranje Nassaulaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Wolvega, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de jongeman 295 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor 2 uren opgelegd.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272