Ministerie van Justitie

Actueel

CJIB homepage
Ontvangen boete of maatregel
Meest gestelde vragen
Organisatie
Actueel
Overzicht

Ook boetes in euro

Net als iedereen gaat ook het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) per 1 januari 2002 over op de euro. Het CJIB heeft gekozen voor een aanpak waarbij in één keer wordt overgegaan van de gulden naar de euro en wel tijdens de jaarwisseling van 2001 op 2002.

Dit betekent dat de boetebedragen tot en met 31 december 2001 in gulden luiden en vanaf 1 januari 2002 in euro. De belangrijkste reden hiervoor is om zoveel mogelijk verwarring van twee munteenheden en twee bedragen te voorkomen en eenduidigheid na te streven.

Hieronder staan de belangrijkste zaken over de euro en het betalen van boetes.

* Waarom staat op de acceptgiro niet zowel een bedrag in gulden als in euro?

* De overheid verplicht tot het vermelden van zowel het gulden- als het eurobedrag, de zogenaamde eurogewenningsinformatie. Waarom is dit niet het geval bij de beschikkingen (boetes) van het CJIB?
* Is het mogelijk om voor 1 januari 2002 al in euro's te betalen?
* Hoe moet ik omrekenen van gulden naar euro?
* Hoe lang kan ik de guldenacceptgiro gebruiken in 2002?
* Hoe zit dat nu met die nieuwe eurobedragen voor boetes?
Heeft u vragen die hier niet bij staan, neem dan contact op met het CJIB op telefoonnummer 058 215 95 55

* Waarom staat op de acceptgiro niet zowel een bedrag in gulden als in euro?
Een acceptgiro is een wettelijk geaccepteerd betaalmiddel (= geld). Een van de belangrijkste kenmerken van een betaalmiddel is dat het eenduidig is. Dit is ook het geval met de acceptgiro. De guldenacceptgiro is duidelijk herkenbaar aan zijn blauwe kleur en heeft een voorbedrukte guldenaanduiding. Met deze acceptgiro kunt u alleen betalingen in gulden doen.
De euro-acceptgiro is lichtgeel van kleur en heeft een voorbedrukte euro-aanduiding. Hiermee kunt u alleen in euro betalen. Het is niet toegestaan de acceptgiro's voor andere munteenheden te gebruiken.

* De overheid verplicht tot het vermelden van zowel het gulden- als het eurobedrag, de zogenaamde eurogewenningsinformatie. Waarom is dit niet het geval bij de beschikkingen (boetes) van het CJIB? Voor de boetebedragen is een uitzondering gemaakt om zoveel mogelijk verwarring te voorkomen. Uit Frans onderzoek is gebleken dat het vermelden van dubbele bedragen heeft geleid tot tien procent meer fouten dan normaal. Omdat de guldenacceptgiro's alleen maar guldenbedragen mogen bevatten, is besloten dit risico zoveel mogelijk uit te sluiten.

* Is het mogelijk om voor 1 januari 2002 al in euro's te betalen? Dit is wel mogelijk, maar niet middels de acceptgiro. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van overschrijvingsformulieren of u kunt telebankieren. Ook wanneer u vanuit het buitenland een boete wilt overmaken aan het CJIB kan dat voor 1 januari 2002 zowel in guldens als in euro's. Let er wel op dat u het eurobedrag op de juiste wijze berekent. Hieronder staat hoe dat moet.
* Hoe moet ik omrekenen van gulden naar euro? U deelt het guldenbedrag door 2,20371 en rondt af op 2 decimalen. Bijvoorbeeld: f 60,00 : 2,20371 = 27,23
Dit bedrag hoeft u niet verder af te ronden omdat de euro immers eurocenten heeft.

* Hoe lang kan ik de guldenacceptgiro gebruiken in 2002? In het algemeen geldt: de acceptgiro die u krijgt, kunt u binnen de voorgeschreven betaaltermijn gebruiken.
De guldenacceptgiro wordt door het Nederlandse bankwezen in ieder geval nog tot april 2002 verwerkt. Met een guldenacceptgiro die u eind 2001 van het CJIB ontvangt, kunt u dus de boete zonder problemen betalen.

* Hoe zit dat nu met die nieuwe eurobedragen voor boetes?
Overtredingen begaan in het jaar 2001
Voor overtredingen die in het jaar 2001 worden begaan, zijn opgelegde boetebedragen in gulden van toepassing. Weliswaar wordt dit bedrag per 1 januari 2002 omgerekend naar euro, maar de hoogte van het bedrag verandert niet.
Overtredingen begaan in het jaar 2002
+ Per 1 januari treden nieuwe tarieven in werking voor overtredingen die zijn begaan op grond van de wet Mulder (verkeersboetes) en voor overtredingen die via een transactie worden afgedaan (zware verkeersovertredingen en bepaalde misdrijven);
+ Deze tariefwijziging vloeit voort uit de meerjarenbegroting van het ministerie van justitie en staat dus los van de overgang naar de euro;
+ De tariefwijziging vindt plaats aan de hand van een indexering op basis van het prijsindexcijfer voor de gezinsconsumptie waarbij bedragen naar beneden zijn afgerond op hele euro's;
+ Deze nieuwe boetetarieven zijn van toepassing voor overtredingen die in het jaar 2002 worden begaan; Uiteraard staan deze boetebedragen in euro op de acceptgiro; Boetes die onder het Wetboek van Strafrecht vallen + Strafrechtboetes worden, afhankelijk van het strafbaar feit, ingedeeld in categorieën;
+ De rechter kan maximaal het bedrag opleggen dat gelijk is aan het bedrag van de categorie die voor dat feit is bepaald. Voor alle categorieën geldt dat er een minimum boetebedrag is van f 5 of 2. Voor een overtreding die in de eerste categorie valt (van f 5 tot f 500) kan de rechter bijvoorbeeld een boete van f 250 opleggen maar kan er ook voor kiezen om het maximale boetebedrag van f 500 op te leggen;
+ Vanaf 1 januari 2002 worden de bedragen in guldens van de verschillende categorieën omgerekend naar euro's; + De bedragen worden vervolgens naar beneden afgerond op een rond eurobedrag. Hieronder staat een tabel met daarin zowel de guldenbedragen als de bedragen in euro's.

Minimumboete
f 5
2
1e categorie
f 500
225
2e categorie
f 5.000
2.250
3e categorie
f 10.000
4.500
4e categorie
f 25.000
11.250
5e categorie
f 100.000
45.000
6e categorie
f 1.000.000
450.000

Heeft u vragen of opmerkingen over deze site of over het CJIB in het algemeen? Laat het ons weten en stuur uw reactie naar het CJIB, postbus 1794, 8901 CB Leeuwarden.

Laatst gewijzigd: 12-12-2001