Gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam organiseert stadsgesprek
onder het motto:
'Hoe ga jij met je omgeving om'

'Hoe ga jij met je omgeving om?' Die vraag staat centraal bij het stadsgesprek over stadsetiquette op donderdag 20 december 2001. Genodigden zijn bewoners die tot nu betrokken zijn geweest bij het project Stadsetiquette. Raadsleden en professionals zijn welkom op voorwaarde dat zij hun buurvrouw of buurman meenemen. De gemeente wil hiermee bewoners stimuleren en ondersteunen bij het maken van omgangsafspraken. Burgemeester Opstelten opent op ludieke wijze het stadsgesprek om 16.00 uur in de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat 110 in Rotterdam. Wethouder Herman Meijer en projectleider René Diekstra vervullen een rol in het hele programma.

Het programma duurt van 16.00 - 21.00 uur en biedt vertier en discussie. Onder leiding van dagvoorzitter Suzanne Mulder, zal de discussie door verschillende activiteiten en gespreksvormen gevoed worden: er is een enquête waarin bezoekers gevraagd wordt wat zij de belangrijkste omgangsafspraken vinden; er is een 'lagerhuisdebat' met bewoners en professionals; Paul Middellijn vertelt een verhaal over Stadsetiquette; bezoekers kunnen oefenen met de omgangsafspraken met echte acteurs; meedoen met sonnetten schrijven over Stadsetiquette met Arie van der Krogt, deelnemen aan een workshop 'Meld Geweld' of spreuken voor 'Loesje-posters' maken.

Het Project Stadsetiquette is gestart in februari 2000 en komt voort uit een idee van wethouder Herman Meijer. Stadsetiquette is een pilotproject met een interactief en experimenteel karakter: het volgt de richting die de Rotterdammers er zelf aan geven. Tot nu toe zijn drie sporen gevolgd: het in kaart brengen van gelijksoortige initiatieven om samen te werken en van elkaar te leren, het organiseren van buurtbijeenkomsten (Stadsetiquette-sessies) om te komen tot omgangsafspraken en tenslotte het volgen en voeden van de publieke discussie over Stadsetiquette. Alle mensen die op een of andere manier betrokken zijn geweest bij het project Stadsetiquette zijn uitgenodigd: bewonersgroepen, brievenschrijvers, bestuurders en politici. Maar ook andere Rotterdammers kunnen zich nog aanmelden om te komen praten, over de zin of onzin van een Stadsetiquette. Aanmelden is noodzakelijk. Belangstellenden kunnen zich tot uiterlijk 7 december 2001 aanmelden per e-mail stadsetiquette@bsd.rotterdam.nl of bellen naar 010-4173339.