Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Terug naar de vorige bladzijde laatste nieuws Terug naar de vorige bladzijde persberichten

Utrecht, 20 december 2001

Keuzevrijheid van onderwijs voor kinderen met handicap

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) is blij dat na jarenlang overleg de wetgeving rond de leerlinggebonden financiering (lgf) in augustus 2002 een feit is. De Tweede Kamer besliste dit vandaag. Deze wet maakt het mogelijk dat ouders kunnen kiezen of hun kind naar het gewoon of speciaal onderwijs gaat. Dié leerlingen met een functiebeperking die naar het regulier onderwijs gaan, krijgen een 'rugzakje' mee. Daar zit een budget in waarmee ze de extra kosten die de handicap of chronische ziekte met zich meebrengt, kunnen betalen.

Met deze nieuwe wet is vraagsturing in het onderwijs eindelijk een feit. Ouders krijgen keuzevrijheid en zeggenschap over de schoolkeuze en het onderwijs van hun kind. Ze hebben de medezeggenschap over een handelingsplan voor zoon of dochter en welke hulp er kan worden 'ingekocht' bij de speciale school. Alle scholen zijn verplicht om een handelingsplan op te stellen. Een Commissie voor Indicatiestelling bepaalt aan de hand van landelijk vastgestelde criteria of een leerling toelaatbaar is voor een vorm van speciaal onderwijs. Is dat het geval, dan kan de ouder kiezen voor een plaats in het regulier of speciaal onderwijs. Als wordt gekozen voor regulier onderwijs krijgt de leerling de 'rugzak'. Er kunnen knelpunten ontstaan op het gebied van toegankelijkheid van scholen, vervoer en zorg. Oplossingen hiervoor worden zomer 2002 in de Kamer besproken.

Daarnaast is de CG-Raad erg verheugd dat er een commissie wordt ingesteld die een afwijzing van een school onderzoekt en bemiddelt bij conflicten rond een handelingsplan. Hiermee hebben ouders altijd recht op 'een second opinion'. Ook wordt gekeken of het mogelijk is om de verschillende voorzieningen en indicatiestelling in één loket onder te brengen.

Met de nieuwe wetgeving zijn ouders niet langer meer afhankelijk van de 'goodwill' van een school, maar ze worden klanten. Momenteel gaan zo'n tienduizend kinderen met een handicap naar het regulier basis- en voortgezet onderwijs. De CG-Raad verwacht dat dit aantal aanzienlijk gaat stijgen en juicht dit toe. Dit past precies binnen de overtuiging van de CG-Raad: 'gewoon als het kan, speciaal als het moet'.

Zie ook: www.oudersenrugzak.nl
---

Terug naar de homepage Terug naar de vorige pagina Ga naar 'Recente wijzigingen' Ga naar 'Zoeken op deze site' Ga naar 'Contact'