ESSENT NV

Essent Energie blij met uitspraak kort geding opzegtermijn

De president van de rechtbank in Den Bosch heeft Aedes (vereniging van woningcorporaties) en Arcares (zorginstellingen) in het ongelijk gesteld in het kort geding dat zij tegen Essent Energie en Eneco hadden aangespannen. De verenigingen wilden de opzegtermijn van zes maanden die in de leveringsovereenkomst met de energiebedrijven is opgenomen, door de rechter laten vernietigen. Dit met het oog op de liberalisering van de elektriciteitsmarkt voor middelgrote zakelijke afnemers per

1 januari 2002. De president van de rechtbank bevestigt in zijn uitspraak dat de opzegtermijn redelijk is. Hij heeft bovendien vastgesteld dat Essent Energie haar klanten daarover diverse malen heeft voorgelicht. Essent Energie is blij met de uitspraak, maar betreurt het dat het tot een kort geding is moeten komen.

Goede en tijdige informatie
Essent Energie heeft zich bijzonder ingespannen om haar klanten tijdig en volledig te informeren over de liberalisering van de energiemarkt en hen daarop zo goed mogelijk voor te bereiden. Het bedrijf is daar voor wat betreft de klanten uit het zogenoemde fase 2-segment (middelgrote zakelijke afnemers; de groep waartoe ook leden van Aedes en Arcares behoren) medio 2000 mee begonnen. Via een serie mailings, regelmatige toezending van een speciaal magazine 'Switch' en informatieve bijeenkomsten heeft Essent Energie hen over de ontwikkelingen geïnformeerd. Daarin is herhaaldelijk gewezen op de opzegtermijn. De president van de rechtbank is dan ook van mening dat Aedes en Arcares (en hun leden) op de hoogte hadden kunnen zijn. Hij stelt bovendien dat van de verenigingen verwacht mocht worden dat zij hun leden zouden informeren.

Opzegtermijn redelijk en nodig
Een opzegtermijn van zes maanden is naar de opvatting van Essent Energie alleszins redelijk. De president van de Bossche rechtbank is het daarmee eens. Hij wijst er in zijn vonnis op dat de Minister van Economische Zaken de algemene voorwaarden heeft goedgekeurd en dat deze beslist niet in strijd zijn met de Elektriciteitswet 1998. Bovendien hebben de betrokken klanten de mogelijkheid gehad de overeenkomst tijdig op te zeggen. Er is dan ook geen sprake van dat Essent Energie een economische machtspositie zou misbruiken, aldus de president. Verder vindt hij het aannemelijk dat deze opzegtermijn voor Essent Energie van belang is.

Als leverancier moet het energiebedrijf de elektriciteit voor zijn klanten inkopen. Dat is een bijzonder complex proces met een grote financiële impact, waarbij tevens rekening gehouden moet worden met wisselingen in het afnamepatroon van klanten en het feit dat elektriciteit nu eenmaal niet kan worden opgeslagen. 'Dit betekent dat wij vaak lang van tevoren afspraken moeten maken met de producenten en installaties beschikbaar moeten houden om aan wisselingen in de vraag te kunnen voldoen', aldus Essent Energie in een toelichting. 'Om dat te kunnen realiseren, gaan wij uit van een bepaald te leveren volume en continuïteit van de afname. Dat is gebaseerd op de contracten met onze klanten. Op grond daarvan regelen wij de inkoop en doen wij - kortom - alles wat nodig is om levering aan de klant te kunnen verzekeren. Als klanten geen rekening hoeven te houden met de opzegtermijn van zes maanden, vervalt daarmee de basis onder het hele systeem'.

Passende aanbieding
Essent Energie wacht nu de reactie van Aedes en Arcares op de uitspraak in het kort geding af. Het bedrijf is bereid om desgewenst met de betrokken klanten om de tafel te gaan zitten en hen een passende aanbieding te doen. Klanten die hun opzegging willen handhaven, kunnen na afloop van de opzegtermijn van zes maanden met een andere aanbieder in zee gaan. In de tussenliggende periode vanaf 1 januari 2002 biedt Essent Energie hen in ieder geval een zogeheten marktconform tarief. Dat is gebaseerd op de gemiddelde marktprijs in het voorafgaande kwartaal. Op die manier profiteren de betrokken klanten toch al van de effecten van de vrije elektriciteitsmarkt.


---

----Noot voor de redactie,