Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 3 december 2001
Culinair diner voor dieren in Safari Beekse Bergen Naast groente- en fruitdiner nu ook speciaal kalkoen voor de leeuwen en hyena's

Aangezien Kerstmis niet alleen een culinair feest is voor mensen, organiseert Safari Beekse Bergen ook dit jaar weer een Kerstdiner voor de dieren. Naast het traditionele groente- en fruitdiner voor de Afrikaanse olifanten en mantelbavianen, krijgen ook de leeuwen en hyena's dit jaar een speciaal kerstmaal. In plaats van het normale rundvlees, krijgen deze roofdieren op Tweede Kerstdag kalkoen. Dit gevogelte wordt ook door vele mensen tradioneel gegeten gedurende de feestdagen. Het Kerstdiner voor de dieren vindt plaats op Tweede Kerstdag (26 december) vanaf 13.00 uur. Het schouwspel is vanaf de Wandelsafari te zien.

De mantelbavianen en olifanten krijgen van Safari Beekse Bergen een exclusief Kerstdiner. Fruitschalen, gemaakt van natuurlijk materiaal, worden gevuld met speciaal exotisch fruit. De verzorgers van de dieren maken het diner zelf klaar zodat de bezoeker er zeker van kan zijn dat de dieren een verantwoord menu krijgen. In Safari Beekse Bergen delen de olifanten hun terrein met de mantelbavianen. Dit is een unieke combinatie. Olifantdrollen zijn voor de apen erg interessant. Zodra de olifanten uit de buurt zijn, snellen de apen toe om in zo'n drol naar onverteerde etensresten te zoeken. Gelukkig hoeven ze deze hobby op Tweede Kerstdag niet te beoefenen, want er is genoeg eten voor allemaal.

De leeuwen en hyena's eten normaal rundvlees. Speciaal voor het Kerstdiner van 2001 serveren de verzorgers voor het eerst kalkoen. Echt veel tijd om het diner op te dienen is er echter niet. Het voeren van leeuwen is namelijk niet zonder risico's. Normaliter wordt het vlees door een speciale voerjeep in het verblijf gegooid. Echter passen de kalkoenen niet door het veiligheidsluik van de jeep. Zij krijgen daarom (net als de hyena's) de kalkoen opgediend vanaf de Wandelsafari. Het wordt voor de verzorgers en bezoekers spannend om te zien of deze roofdieren kalkoen ook echt als een feestmaal zullen ervaren.

Safari Beekse Bergen is op Tweede Kerstdag geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Het Kerstdiner begint om 13.00 uur bij de Afrikaanse olifanten en mantelbavianen. Bezoekers kunnen gebruik maken van de Safaribus, met de eigen auto het park bezichtigen of op Wandelsafari gaan. Daarnaast kunnen ze terecht in het restaurant voor een warme versnapering. In het Afrikadorp is bovendien de kerstman aanwezig die voor kinderen nog een klein presentje heeft. Bezoekers vanaf 3 jaar betalen fl. 17,- p.p. / ¤ 7,71.Voor meer informatie: 0900-2335732 (35 cent per minuut) of www.beeksebergen.com.
---
Noot aan de redactie: Voor meer informatie neemt u contact op met Goof Lukken Marketing & Communicatiemanager Beekse Bergen; 013-5491116 Bijlage (wanneer aanwezig): Mantelbavianen aan het kerstdiner

Persbericht d.d. 3 december 2001

Veel activiteiten rondom de otters en Kerst in de Kerstvakantie Knutsel voor dieren-kerstboom, speur naar sporen, Kerstdiner voor otters en bevers

Gedurende de Kerstvakantie (van 22 december tot 6 januari) staat het thema "Kerst en otters" centraal in Otterpark Leeuwarden. Naast een bezoek aan het park en haar dieren zijn er diverse extra activiteiten voor jong en oud. Kinderen kunnen iedere dag meehelpen om de grote dieren-kerstboom te versieren. Deze staat in het expositiegebouw van het park en moet versierd worden met dierlijke kerstversierselen. Deze kunnen onder leiding van het recreatieteam geknutseld worden. Kinderen (tot 12 jaar) die echter thuis al iets moois voor de boom maken en dit meenemen naar het Otterpark hebben (onder begeleiding van één betalende volwassene) gratis entree tot het park. Daarnaast is ook Ot de sprekende Otter weer dagelijks aanwezig om alle vragen van kinderen over otters, dieren en kerst te beantwoorden. Ook kunnen kinderen op zoek naar dierensporen in het petgatgebied. In het weekend van 22 en 23 december komt bovendien de Kerstman op bezoek om de kinderen een spannend kerstverhaal te vertellen. Het hoogtepunt van de Kerstvakantie vindt plaats op Tweede Kerstdag. Dan zal om 13.30 uur voor het eerst een kerstdiner voor de otters geserveerd worden. Om 15.15 uur worden daarnaast de bevers getrakteerd. De otters krijgen deze dag een uitgebreide vismaaltijd (en de bevers een uitgebreid fruitbuffet) voorgeschoteld die door de verzorgers extra feestelijk wordt gepresenteerd

De bezoeker krijgt tijdens het voeren van onder andere de diverse ottersoorten, bevers, bunzingen en ooievaars uitleg van een verzorger over het gedrag van deze dieren. Daarnaast zijn een drietal wandelroutes met uitleg over flora en fauna in het park. Zo kan de bezoeker wandelen over de Otterroute. Deze route leidt de bezoeker langs de verblijven van de diverse otters en andere dieren in het park. De Oeverzwaluwroute is een langere route die naast een aantal dierverblijven, de bezoeker ook kennis laat maken met de mooie natuur en het broedgebied van de oeverzwaluw.

Tenslotte is er de Petgatroute. Dit is de meest uitgebreide route die langs een orgineel petgat gaat. Deze petgaten zijn ontstaan door het afgraven van veen. De afgegraven gebieden liepen vol met water en er begon een breed scala van waterplanten in te groeien. In dit gebied is gedurende de herfstvakantie extra aandacht voor sporen die dieren nalaten. In de winter zijn deze vaak nog beter zichtbaar (na regen of sneeuw). Hiervoor is een speciale speurtocht ontwikkeld. Bij binnenkomst ontvangt de bezoeker bovendien een boekje met uitleg over de flora en fauna die men tegenkomt langs de verschillende wandelroutes. Diverse paaltjes langs de routes geven aan dat over deze plekken een beschrijving in het boekje staat. Op het ene punt kan dat een beschrijving over dieren betreffen en op een ander punt kan het een beschrijving over planten betreffen.

Het Otterpark is van 22 december tot 6 januari (m.u.z. van eerste Kerstdag en nieuwjaarsdag) dagelijks geopend van 10:30 tot 16:30 uur.Daarna is tot 26 april 2002 is het park elk weekend en in de schoolvakanties geopend van 10.30 tot 16.30 uur. De entree voor het Otterpark Leeuwarden bedraagt voor kinderen van 4 t/m 11 jaar fl. 8,50 p.p/¤ 3,85. en voor volwassenen fl. 12,50 p.p/¤ 5,68. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis op bezoek komen bij de otters. Voor meer informatie, telefoon: 0511-431214 of internet: www.Aqualutra.nl.


Ingezonden persbericht