Vlaamse Volksunie

Durant moet besluit reflecterende nummerplaten nu intrekken (26/12/01)

SP.A-wetsvoorstellen zijn vijgen na nieuwjaar

Reeds bij de begrotingsbespreking eiste de N-VA de onmiddellijke intrekking van het K.B. van minister Durant dat een reflecterende nummerplaat op de voorzijde van de wagen verplicht maakt vanaf 1 januari 2002. Toen gaf niemand gehoor aan de oproep. Nu blijkt echter alvast één meerderheidspartij wakker te zijn geschud, maar ook nu zonder enig effect. Voor de N-VA moet desnoods premier Verhofstadt maar ingrijpen om paal en perk te stellen aan de capriolen van minister Durant. Kamerlid Frieda Brepoels interpelleert hieromtrent onmiddellijk na het kerstreces.

Deze heeft blijkbaar zo haar eigen opvatting over originele eindejaarsgeschenken. Op 1 januari mogen naar schatting 4,5 miljoen autobezitters een volstrekt nutteloze reflecterende nummerplaat opschroeven. Indien Durants bevelen gedwee worden opgevolgd, zou dit een totale operatie van meer dan 2,25 miljard fr. betekenen (min. 500 fr. per plaat). Deze som mag verdubbeld worden vermits in 2003 de nieuwe Europese nummerplaat moet worden aangeschaft. De federale belastingverlaging is duidelijk buiten minister Durant gerekend.

Elke verkeersdeskundige beaamt dat de reflecterende nummerplaat geen enkele bijdrage levert aan de verkeersveiligheid. Anderzijds gaat de verplichting in vanaf 1 januari, maar volgens de minister zal niemand worden beboet tot half 2002. Minister Durant is hiervoor echter volstrekt niet bevoegd. Anderzijds nam de bevoegde minister, Marc Verwilghen, terzake geen initiatief.

Daarenboven wordt in de helft van 2003 de nieuwe Europese nummerplaat ingevoerd. Conclusie: op 20 juli 2001 werd een K.B. uitgevaardigd waardoor je vanaf 1 januari een reflecterende nummerplaat moet hebben, maar misschien wordt je pas gesanctioneerd binnen zes maanden, zeker is alleszins dat je binnen een jaar terug naar de winkel mag voor een nieuwe nummerplaat.

Om de verwarring nog een beetje te vergroten wil SP.A-kamerlid Jan Peeters nu een wetsvoorstel indienen om de reflecterende nummerplaten ongedaan te maken. Kafka in het kwadraat! Peeters' wetsvoorstel kan ten vroegste van kracht worden in februari of maart 2002. Vermits het de SP.A aan moed ontbreekt om minister Durant tot de orde te roepen en het K.B. te laten intrekken, moet premier Verhofstadt `snel en efficiënt' ingrijpen.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Frieda Brepoels, kamerlid, fractievoorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be