SPELLBOUND:
THE REAL WORLD OF HARRY POTTER

WERELDPREMIÈRE

woensdag 26 december van 20.00 - 21.00 uur
zondag 30 december van 10.50 - 11.45 uur

De boeken over het jonge tovenaartje Harry Potter veroveren de wereld stormenderhand, zowel onder kinderen als volwassenen. In ons land nog werd afgelopen week bekendgemaakt dat de NS Publieksprijs, een initiatief van de Stichting CPNB (Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek), dit jaar gewonnen was door Harry Potter en de Vuurbeker, het vierde deel in de Harry Potter-reeks. Daarmee was voor het eerst in het 15-jarige bestaan van de prijs een officieel voor kinderen bestemd boek uitgeroepen tot het beste Nederlandse Boek van het jaar. Een opmerkelijke gebeurtenis, omdat de keuze voor de prijs altijd gemaakt wordt door lezers van boven de 18 jaar. Dit jaar kozen maar liefst 20.000 van de 25.000 respondenten voor Harry Potter en zetten daarmee zelfs de bestseller De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch op achterstand. Verder is er inmiddels een Harry Potter-film gemaakt die overal waar hij vertoond wordt bomvolle zalen trekt. De film gaat op 22 november a.s. in Nederland in première.

Het overweldigende succes van de Harry Potter-boeken was voor Discovery Channel reden om na te gaan welke plaatsen en gebeurtenissen de schrijfster, J.K. Rowling, geïnspireerd hebben tot haar fantastische vertellingen over heksen en tovenaars die geheimzinnige drankjes brouwen en raadselachtige toverformules uitspreken. De boeken zitten vol verborgen betekenissen en dikwijls nauwelijks herkenbare verwijzingen naar echt bestaande mensen en plaatsen. Door hen op te sporen wordt duidelijk hoe de werkelijkheid eruit ziet die schuilgaat achter de magische wereld van Harry Potter .

Zo wordt bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan de geboorteplaats van Rowling en wordt gesproken met mensen die model hebben gestaan voor enkele van de personages uit de verhalen, zoals Ian Potter(!), een jeugdkameraadje van Rowling, en Sean Harris, die als inspiratiebron diende voor Harry's vriend Ron Weasley. Verder wordt onthuld dat het verhaal over de Steen der Wijzen rechtstreeks afkomstig is uit alchemistische geschriften en dat de Grijze Dame - het Spook van Ravenklauw, een van de afdelingen van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus - teruggaat op getuigenissen over een geestverschijning in Chillingham Castle. Ook blijkt de schrijfster elementen uit de legenden over koning Arthur en de tovenaar Merlijn overgenomen te hebben.

De filmmakers togen ook naar het oudste huis in Parijs, waar het levensverhaal verteld wordt van de beroemde Parijse notaris annex alchemist Nicholas Flamel (1330-1418) die er, volgens eigen zeggen, als eerste in geslaagd was enkele occulte geschriften te ontcijferen en goud te maken. (De figuur van Flamel duikt in Harry Potter op als de vervaardiger van de Steen der Wijzen die de bezitter ervan onsterfelijk maakt). Tevens wordt gesproken met de inmiddels 82 jaar oude Jean Dubuis, die een leerling van Flamel zegt te zijn en die zich gewijd heeft aan eenzelfde soort levensopdracht als de zoektocht van Harry Potter naar de Steen der Wijzen. Tot slot komt ook Kevin Carylon aan het woord, een witte heks uit Sussex, die uitlegt waarom uilen in de wereld van de magie zo'n belangrijke rol spelen en wat de beste manier is om een toverstaf te maken en op een bezemsteel te vliegen.

Voorts brachten de makers een bezoek aan het Londense metrostation King's Cross, een privé-school in het Schotse Gordonstoun, een Chinese kruidenmenger in de Londense wijk Chinatown, en enkele historische Keltische plekken in Ierland. Ook worden de spelregels van het Zwerkbalspel uitgediept en wordt onderzocht op welke echte spellen deze op Zweinstein beoefende teamsport is gebaseerd.

Aan de hand van de bezoeken, de afgenomen interviews en navorsingen van allerhande schriftelijke bronnen wordt duidelijk wat de achtergrond is van de wereld die Rowling haar lezers voortovert. Harry Potter mag dan een tovenaarsleerling zijn die zich omringd weet door heksen, magiërs, geesten en andere magische wezens met geheimzinnige toverkrachten, de avonturen die hij beleeft blijken meer werkelijkheidsgehalte te hebben dan je op het eerste gezicht zou denken.

Spellbound: The Real World Of Harry Potter is voor Discovery Channel geproduceerd door Atlantic Productions. Uitvoerend producent is Anthony Geffen.

Over Discovery Networks Europe:
Discovery Networks Europe (DNE) biedt op dit moment twaalf themakanalen: Discovery Channel Europe, Discovery Home & Leisure, Animal Planet, Discovery Travel and Adventure, Discovery Civilisation, Discovery Sci-Trek, Discovery Kids, Discovery Wings, Discovery Health en Discovery +1, Animal Planet +1, Discovery Home & Leasure +1 het naar een ander uitzendtijdstip verschoven programmapakket van deze Discovery kanalen.

Sinds de start van DNE in 1989 is het Europese marktaandeel gegroeid naar 28 miljoen huishoudens. Het programma-aanbod van DNE is beschikbaar in 20 talen en wordt via 35 satellietkanalen verspreid in 51 gebieden in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Voor informatie & beeldmateriaal:
Monogram Communication Strategies (MCS)
Marguérite van der Heyden
Tel.: 023 - 562 82 08;
Fax: 023 - 5651724
Email: margueritevdh@monogram.nl