Politiebericht Friesland: Friesland 26-12-2001
Politieberichten van 25/12 (13.00) t/m 26/12 (13.00)

Heerenveen: aanrijding na ergerlijk rijgedrag
Dinsdag omstreeks 11.00 uur reed een 39-jarige automobilist uit Naarden over de Rijksweg ter hoogte van hectometerpaal 144.5. Hier werd hij ingehaald door een 48-jarige automobilist uit Laren die al geruime tijd achter de inwoner van Naarden had gereden en zich waarschijnlijk had geërgerd aan zijn rijgedrag. Nadat hij had ingehaald bleef hij vlak voor de inwoner van Naarden rijden en trapte hij ook tweemaal op de rem. De inwoner van Naarden schrok hiervan en stuurde enigszins naar links. Hij werd echter net ingehaald door een 43-jarige inwoner van Amsterdam. Beide voertuigen liepen schade op, alle drie partijen stopten vervolgens op de vluchtstrook. Tegen de inwoner van Laren werd proces-verbaal opgemaakt wegens het hinderlijke rijgedrag.

Leeuwarden: inbraak auto
Tussen maandagmiddag en dinsdagochtend werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd in de Beetgumerstraat. Het rechter voorportier was opengebroken. Gestolen werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 25-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: inbraak auto
Tussen maandagavond en dinsdagochtend werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd in de Bachstraat. Een portier was geforceerd. Gestolen werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 24-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: woningbrand
Dinsdag omstreeks 16.15 uur kreeg de politie een melding dat in een woning aan de Zwenkgras brand was uitgebroken. De brandweer was reeds ter plaatse. De brand woedde in de slaapkamers boven en er was nogal wat rookontwikkeling. De bewoners kwamen net thuis toen de brandweer aan het blussen was. De buren hadden de brandweer gewaarschuwd. Waarschijnlijk is kortsluiting de oorzaak van de brand. Niemand liep letsel op.

Heerenveen: aanhouding na brand
Dinsdag omstreeks 18.45 uur brak brand uit in een garagebox aan de Leliestraat. In het midden stond een aantal goederen in brand, dat door de brandweer is geblust. De 49-jargige eigenaar is aangehouden voor brandstichting en bedreiging. Tevens verzette hij zich hevig tijdens zijn aanhouding. Hij is overgebracht naar het politiebureau. De technische recherche heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: aanhouding
Dinsdag omstreeks 18.00 uur werd ingebroken in een kantoor aan de Sixmastraat. Dit werd gezien door een getuige die de politie waarschuwde. Een toevallig aanwezige collega van de Spoorwegpolitie zette de achtervolging in, maar verloor de verdachte uit het oog. Zijn fiets was ter plaatse achtergebleven. De politie heeft daar gepost, omdat het sterke vermoeden bestond dat de verdachte zou terugkeren om zijn fiets op te halen. Aldus geschiedde. Na circa een uur werd een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden, terwijl hij zijn fiets wilde halen. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Kollumerpomp: eenzijdig ongeval
Dinsdag omstreeks 18.45 reed een 35-jarige automobilist uit Lettelbert over de Kwelderweg, rijdend in de richting van Munnekezijl. Op een gegeven moment kwam het voertuig in de rechterberm, hierop werd een stuurcorrectie naar links gemaakt. De bestuurder raakte de controle over het voertuig kwijt en de auto belandde in een sloot, links van de weg. De bestuurder raakte gewond (schouder uit de kom) en is per ambulance overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis in Groningen. De twee inzittenden (vrouw en kind van twee) raakten niet gewond. De auto is afgesleept.

Donkerbroek: inbraak woning
Dinsdag overdag is ingebroken in een woning aan de Pegge. Men kwam binnen door de voordeur te forceren. Ontvreemd werd een geldbedrag. Aangifte is gedaan door een 31-jarige inwoner van Donkerbroek.

Goutum: rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 22.10 uur werd een 25-jarige automobilist uit Zwolle gecontroleerd op de Overijsselseweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 640 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Tevens werd het rijbewijs ingevorderd. Ook bleek dat de auto was gestolen.

Appelscha: aanrijding met letsel
Dinsdag omstreeks 22.45 uur raakte, door de gladheid, een 31-jarige automobilist uit Haren in een slip en in de berm op de provinciale weg N381. De inzittende, een vrouw van 29 uit Haren, en de bestuurder stapten uit. Net op dat moment passeerde een 34-jarige automobilist uit Dedemsvaart. Door de gladheid begon hij naar de rechterkant van de weg te glijden en stuurde tegen naar links. Hier werd de 29-jarige vrouw, die net was uitgestapt, geraakt door de auto van de inwoner van Dedemsvaart. De vrouw is met letsel aan haar arm overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Beide voertuigen zijn afgesleept.

Leeuwarden: aanhoudingen na aanrijding
Woensdag omstreeks 01.45 uur reed een 38-jarige automobilist uit Sneek over de Schrans. Hij reed hierbij over een verkeerszuil heen. Na onderzoek bleek dat de auto zich bevond aan de achterkant van het station. Hier werden twee getuigen door de inzittenden bedreigd met een vuurwapen en werd een fietser, zonder reden, door een van de inzittenden geslagen. De mannen waren weggelopen in de richting van de Hollanderdijk. In de A. van Gelderstraat werden twee verdachten aangehouden, een 26-jarige inwoner van Sneek en de bestuurder. Deze laatste verzette zich hevig tijdens zijn aanhouding en kon uiteindelijk geboeid worden overgebracht naar het bureau. Hij bleek te hebben gedronken. Hij blies 740 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Het voertuig is afgesleept. Een vuurwapen werd niet aangetroffen.

Oosterwolde: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 03.00 uur werd een 41-jarige automobilist uit Almen gecontroleerd op de Menninge. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 580 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur, ook zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Heerenveen: auto te water
Woensdag omstreeks 01.45 uur was een 46-jarige inwoner van Drachten de ramen van zijn auto aan het ijsvrij maken. Waarschijnlijk heeft hij hierbij vergeten de auto op de handrem te zetten. Hierop reed de auto het water in en verdween binnen korte tijd volledig onder water. De auto is door een berger weer uit het water gehaald en weggesleept.

Drachten: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 04.30 uur werd een 48-jarige automobilist uit Tijnje gecontroleerd op de Meent. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 440 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Franeker: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 04.10 uur werd een 48-jarige automobilist gecontroleerd op de Rijksweg A31. Hij viel op omdat hij met dimlicht reed en met mistverlichting aan de voorkant. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 325 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Berlikum: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 05.00 uur werd een 20-jarige automobilist gecontroleerd op de Hofsleane. Hij viel op omdat hij zonder verlichting reed. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 525 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Tevens kreeg hij een bekeuring voor het rijden zonder licht.

Oosterzee: aanrijding met gewonden
Woensdag omstreeks 01.30 uur rijdt een 43-jarige automobiliste uit Lemmer met drie inzittenden vanuit Lemmer over het Westeind richting Oosterzee. Vlak voor de bebouwde kom is een scherpe bocht naar links. In de bocht raakt de bestuurster, door gladheid, de controle over het stuur kwijt en de auto belandt op de linkerzijkant in de rechts gelegen sloot. De bestuurster is met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen, een 43-jarige inzittende (man) is met licht letsel ook overgebracht naar dit ziekenhuis. De twee overige inzittenden raakten niet noemenswaardig gewond.

Leeuwarden: aanhouding na diefstal auto
Woensdag omstreeks 06.15 uur nam een 19-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, een auto weg van het Oldehoofsterkerkhof. De eigenaresse, een 25-jarige inwoonster van Burdaard, ziet de auto even later rijden in de Kleine Kerkstraat. Met een paar vrienden heeft ze de man achter het stuur vandaan gehaald en overgedragen aan de politie. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Drachten: aanrijding met drank op
Woensdag omstreeks 06.00 uur reed een 25-jarige automobilist uit Harkema vanuit de richting Noordehogeweg bij de rotonde bij Vreewijk rechtdoor. Boven op de rotonde kwam de auto tot stilstand. Er was sprake van een combinatie van gladheid, snelheid en drank. De verdachte blies op het bureau 300 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Donkerbroek: inbraak woning
Dinsdagavond werd ingebroken in een woning aan de Koelandsweg. Men kwam binnen door een raam te forceren. Ontvreemd werd een geldbedrag en wat buitenlands geld. Aangifte is gedaan door een 59-jarige inwoner van Donkerbroek.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272