Ingezonden persbericht

Dierendagen in Bijbels Openluchtmuseum

Van trotse pauw tot ziek knuffeldier

Dieren spelen in de voorstelling van het kerstverhaal een prominente rol. Hoewel de bijbelse berichten over de geboorte van Jezus niets schrijven over dieren kan men aannemen dat de ezel waarop Maria vervoerd werd ook een plek in de stal heeft gekregen. En het is zeker niet onvoorstelbaar dat de drie wijzen hun kamelen daarbij hebben toegevoegd.

De schapen zijn natuurlijk meegebracht door de herders. Hoewel, in de bijbel staat dat ze zich naar Bethlehem haastten - wel eens een herder gezien die zich mèt een kudde schapen probeert te haasten?

En toch spelen dieren rond de kribbe een belangrijke rol. Ze laten zien dat kerst ook te maken heeft met de levende natuur, met aandacht voor het milieu en de zorg die mensen daarvoor hebben. 'Dieren rond de kribbe' is een tentoonstelling die de rol van dieren in en rond de kribbe wil presenteren tegen juist deze achtergrond. Daartoe is in museumdorp Beth Juda de authentieke veestapel van het Bijbels Openluchtmuseum bijeengebracht. Daar zijn ezels, Arabische paarden, dromedarissen, vetstaartschapen, Syrische geiten, muilezels, runderen, pauwen en kippen te bewonderen.

Speciale dierendagen op 3, 4 en 5 januari

Op 3, 4 en 5 januari zijn speciale dieren dagen waarop de bezoekers kunnen kennismaken met deze bijzondere kerstveestapel. Bezoekers komen van alles te weten over het voeren van de dieren, hun huisvesting, de geschiedenis van de beesten, waar ze oorspronkelijk vandaan komen en hoe het Bijbels Openluchtmuseum ze verzorgt en ermee fokt. Deze authentieke veestapel heeft zijn oorsprong in het Midden-Oosten. Dit gegeven stelt speciale eisen aan de verzorging in ons Nederlandse klimaat.

Programma op 3, 4 en 5 januari

Voerronde

De vroege vogels kunnen om 11.00 uur mee met de voerronde van de dieren. Bezoekers helpen mee bij het voeren van de dieren en krijgen onderweg informatie over het voeren van de dieren.

Rondleidingen

Nieuwsgierig waarom een schaap altijd kauwt? Of een dromedaris het in Nederland niet koud heeft? Hoeveel een ezel per dag eet? Op 3 en 4 januari is om 13.00 uur een rondleiding door de bioloog van het Bijbels Openluchtmuseum. De bezoekers maken dan kennis met de specifieke eigenschappen van deze authentieke dieren en de wijze waarop het Bijbels Openluchtmuseum deze dieren in het Nederlandse klimaat huisvest en verzorgt.

Op 5 januari is om 13.00 uur een rondleiding door de dierenarts. Hij zal aan bezoekers demonstreren hoe het reguliere onderzoek van de authentieke dieren in zijn werk gaat en welke medische instrumenten hij daarbij gebruikt.

Knuffeldierendokter

Naast de echte dierenarts houdt op 3, 4 en 5 januari een knuffeldierendokter een knuffeldierenspreekuur in het kinderatelier. Voor teddyberen zonder eetlust, een Teletubbie met een zere poot, Winnie the Poo met een gebroken arm, Bert en Ernie met uitslag is van 12.00 tot 15.00 uur een speciale dokter aanwezig die je knuffel vast weer beter kan maken. Ondertussen kun jij knutselen in het kinderatelier en je ouders kunnen de kersttentoonstelling bezoeken.

3-4 januari
11.00 uur dieren voeren
13.00 uur rondleiding bioloog
12.00-15.00 knuffeldierenspreekuur

5 januari
11.00 uur dieren voeren
13.00 uur rondleiding dierenarts
12.00-15.00 knuffeldierenspreekuur



Ingezonden persbericht