Gemeente Ede

Burgemeester R.C. Robbertsen
start op 3 januari

De heer R.C. Robbertsen uit Renswoude is met ingang van 1 januari 2002 benoemd tot burgemeester van de gemeente Ede. Afgelopen vrijdag stemde de ministerraad daarmee in op voorstel van minister K. de Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De installatie van de heer Robbertsen als burgemeester vindt plaats in een extra vergadering van de gemeenteraad op donderdag 3 januari. Deze openbare bijeenkomst in het raadhuis in Ede begint om 19.30 uur. Voor de bevolking is er gelegenheid met de nieuwe burgemeester kennis te maken na afloop van het Nieuwjaarsconcert op vrijdagavond 11 januari in Cultura in Ede. Dit concert begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur.

Voorkeur van gemeenteraad

Met de benoeming van de 53-jarige Roelof Cornelis Robbertsen heeft de ministerraad de aanbeveling van de gemeenteraad van Ede overgenomen. De gemeenteraad sprak op 4 oktober 2001 unaniem zijn voorkeur uit voor de heer Robbertsen als opvolger van burgemeester mr. W. Blanken. De heer Blanken maakte per 1 november jl. gebruik van de mogelijkheid tot vervroegde uittreding. Eerder had de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad met zes van de elf sollicitanten gesproken. De openbare aanbeveling aan de minister van BZK, die sinds enige tijd volgens een wettelijke verplichting de namen van twee kandidaten moet bevatten, vermeldde CDAer Robbertsen als nummer een. Ede is een van de eerste gemeenten in Nederland waar deze nieuwe procedure op een succesvolle wijze is afgerond. In de categorie gemeenten met meer dan 100.000 inwoners is Ede de eerste gemeente die een burgemeester krijgt volgens de nieuwe procedure.

Gedeputeerde in provincie Utrecht

De nieuwe burgemeester van Ede maakt sinds 1995 als lid van Gedeputeerde Staten deel uit van het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht. Tot de beleidsterreinen van gedeputeerde Robbertsen behoren natuur en landschap, agrarische zaken, landinrichting, ontgrondingen, bestuurlijke organisatie (inclusief strategische gebiedsperspectieven en grote steden), economische zaken en werkgelegenheid. De laatste twee jaar is hij tevens loco-commissaris van de Koningin in Utrecht.

R.C. Robbertsen werd in 1991 voor het CDA gekozen tot lid van Provinciale Staten. In de periode 1979-1991 was hij wethouder en loco-burgemeester in de gemeente Renswoude. Hij is dus al ruim 22 jaar actief binnen het openbaar bestuur.

De nieuwe burgemeester van Ede is in 1948 in Renswoude geboren. Na de lagere school in Ederveen volgde hij het voortgezet onderwijs (HBS-A) aan het Christelijk Lyceum in Veenendaal. Hij leidde een boerenbedrijf tot hij zes jaar geleden gedeputeerde in de provincie Utrecht werd. De heer Robbertsen is gehuwd. Het echtpaar Robbertsen-van Wolfswinkel heeft twee kinderen: een dochter en een zoon.

Bijschrift foto:

R.C. Robbertsen vanaf 3 januari nieuwe burgemeester van de gemeente Ede.


---

Ede, 6 december 2001