Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 3-01-2002

Politieberichten stad Utrecht, 09.30 uur
Marokkaanse jeugd speelt prominente rol tijdens oudejaarsnacht

UTRECHT Op Kanaleneiland was het jaren achtereen onrustig tijdens de oudejaarsnacht. Collegas van het wijkteam Kanaleneiland hebben ook nu weer het hoofd gebogen over het handhaven van de openbare orde en rust in dat gebied. Het wijkteam had in de maand november op het politiebureau Marco Polo al gesprekken gevoerd met Marokkaanse ouders, instanties en zogenaamde doelgroepjongeren. Met hen werden afspraken gemaakt om te komen tot een vorm van toezicht waarbij ouders en jeugd een prominente rol zouden krijgen bij het toezicht in de wijk. Ook met de moskee en het buurthuis Galecop werd overeengekomen dat zij de deuren zouden openzetten tijdens de oudejaarsnacht.

Een groep van vijfentwintig Marokkaanse jongeren reageerde positief op de voorstellen van het wijkteam om tijdens de jaarwisseling zelf toezicht te houden in de wijk. Voorzien van een door de politie beschikbaar gesteld herkenbaar vest en een mobiele telefoon had de doelgroep het gevoel erbij te horen. Omdat de Marokkaanse jeugd regelmatig negatief in het nieuws is hadden zij er zelf groot belang bij dat deze politiehulp nu eens positief zou uitpakken. Een groep van ongeveer 25 Marokkaanse ouders, georganiseerd in het platform Marokkaanse zelforganisaties, was eveneens enthousiast betrokken bij het toezicht in de wijk.

Dat tijdens de jaarwisseling de korpschef en de burgemeester belangstelling toonden voor de inspanningen van de Marokkaanse wijkbewoners, de moskee, het buurthuis en het wijkteam Kanaleneiland werd bijzonder gewaardeerd. De grootste verdienste kon worden toegeschreven aan de wijkbewoners zelf, omdat het in de eens zo roerige oudejaarsnacht betrekkelijk rustig bleef op Kanaleneiland.

Snelheidscontrole

UTRECHT De politie heeft woensdagmiddag op de Eykmanlaan een snelheidscontrole uitgevoerd.

Tussen tien voor half vier en kwart over vier passeerden 534 voertuigen het controlepunt. In totaal kregen 69 bestuurders een bekeuring voor te hard rijden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 78 km/u. Op de Eykmanlaan geldt een maximum snelheid van 50 km/u.

Aanrijding letsel

UTRECHT Op het Smakkelaarsveld vond woensdagmiddag een aanrijding plaats waarbij een vrouw gewond raakte.

Omstreeks half vier reed een 18-jarige vrouw uit Utrecht op haar fiets vanaf de Leidseveertunnel in de richting van het Stationsplein. Ter hoogte van het Stationsplein reed de vrouw door het rode verkeerslicht. Op dat moment reed er een ook een stadsbus. Een aanrijding was het gevolg waarbij de vrouw met haar been onder de bus terecht kwam.

Na controle door het ambulancepersoneel mocht de Utrechtse naar huis. Zij had wonderwel geen ernstig lestel opgelopen.

Jongen aangehouden voor mishandeling

UTRECHT Woensdagmiddag werd op het Radboudkwartier een jongen aangehouden voor mishandeling.

Omstreeks half vijf liep de politie te surveilleren op het Radboudkwartier. Plotseling zagen de agenten een schermutseling en gingen ter plaatse. Het bleek dat een 14-jarige jongen uit Utrecht zonder enige aanleiding een vrouw (identiteit onbekend) in haar gezicht gespuugd had. Toen de vrouw hier wat van zei zocht de jongen ruzie en probeerde de vrouw te slaan en schoppen. De jongen werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het bureau. Aangezien het niet de eerste keer was dat de jongen in aanraking met de politie kwam, zal de jeugd en zedenpolitie de zaak verder afhandelen.

Woninginbreker aangehouden
UTRECHT Woensdagnacht werd ingebroken in een woning aan de Dr. H.T.S Jacoblaan. Hierbij werd de verdachte overlopen en vluchtten zowel de bewoner als de verdachte de woning uit.

De inbreker was via de achterzijde van de woning naar binnen geklommen en was bezig de benedenverdieping te doorzoeken. De 41-jarige bewoner uit Utrecht hoorde geluiden en ging poolshoogte nemen. In de keuken trof hij de inbreker aan. Beiden schrokken van elkaar en vluchtten. De inbreker nam de voordeur terwijl de bewoner naar boven vluchtte en een raam insloeg om zo weg te komen.

Aan de hand van het opgegeven signalement kon de politie later in de nacht op de Tiberdreef de 32-jarige verdachte uit Utrecht aanhouden. De Utrechter had een aantal goederen op zak die vermoedelijk van de inbraak afkomstig waren. Hij werd voor verhoor meegenomen naar het bureau. Tegen de man zal proces verbaal worden opgemaakt.