Verbond van verzekeraars

Transportladingen vaak onbeveiligd

Het merendeel van ladingdiefstallen vindt plaats op niet-beveiligde transporten.
Dat meldt het project Melding Ladingdiefstallen, een publiek-private samenwerking tussen het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en het Verbond. Transport-verzekeraars zullen zich naar aanleiding van de cijfers beraden over te nemen maatregelen.

Transportverzekeraars worden periodiek geïnformeerd over de resultaten van het project Melding Ladingdiefstallen. Tot medio oktober 2001 meldt het project 141 ladingdiefstallen, vijf meer dan over geheel 2000. In 117 gevallen werd de waarde van de diefstal opgegeven, die in totaal 18.204.611 euro bedraagt. In 2000 werd bij 102 meldingen de waarde van de diefstal opgegeven, in totaal goed voor 11.799.970 euro. Uit de meldingen blijkt dat het merendeel van de ladingdiefstallen plaatsvindt bij niet-beveiligde transporten. In samenwerking met de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) is bekeken in hoeveel gevallen de transporten, waarbij de lading werd ontvreemd, onbeveiligd was. In 2000 bleek dit in 91 procent van de diefstallen het geval te zijn, in 2001 is dit 83 procent. Verder vindt het grote deel van de ladingdiefstallen s nachts plaats en worden naast de lading ook regelmatig de trekker, oplegger, container of vrachtwagen ontvreemd: in 2000 was dit in 73 procent van de meldingen het geval, in 2001 bij 67 procent.

Waardevolle informatie
Meldingen vanuit de verzekeringsbranche naar de KLPD leveren waardevolle informatie op ten behoeve van het revindiceren van goederen, het opsporen van daders en het in kaart brengen van dadergroepen. Juist daarom is het project Melding Ladingdiefstallen in het leven geroepen. Het project moet leiden tot opsporing van ontvreemde zaken. Met de informatie van het project worden bijvoorbeeld te koop aanboden partijen goederen gekoppeld aan vermiste ladingen. Eerder dit jaar kon de KLPD dankzij de informatie vanuit het project een ladingdiefstal in Nijmegen koppelen aan een onderzoek naar een dadergroepering in Eindhoven. De voertuigen werden teruggevonden en enkele daders werden aangehouden. Snelle meldingen van diefstallen aan de KLPD kunnen een succesvolle opsporing van gestolen goederen en daders een extra impuls geven. Maar de meldingen geven ook verzekeraars inzicht in diefstalgevoelige goederen, regios en andere zaken die voor transportverzekeraars van belang zijn.

Bij een diefstal worden (verzekerings)maatschappijen verzocht hiervan middels een standaard meldingsformulier per e-mail melding te doen aan de KLPD en aan het Bureau Justitiële Zaken van het Verbond. Meldingen worden gedaan bij diefstallen van gehele of gedeeltelijke ladingen met een waarde vanaf 25.000 gulden. Vanaf 1 januari wordt deze grens 10.000 euro. Voor de KLPD is het vooral van belang dat meldingen kort na de diefstal worden gedaan. Hoe sneller er wordt gemeld, hoe meer kans er bestaat op het opsporen van ladingen en/of daders.

Bondig, januari 2002