Gemeente Oegstgeest

Achtentwintigste nieuwsbrief over voorzieningen voor ouderen en gehandicapten

Onderwerpen in dit bericht:
- OV-taxi

- Nieuwe vervoerskostenvergoeding
- Wvg-verordening
- Euro

- Wvg-spreekuren in januari (ook toegankelijk voor vragen over bijzondere bijstand)

OV-taxi
Op 1 januari 2002 is de OV-taxi Leidse Regio voor degenen met een Wvg-vervoers-voorziening van start gegaan. Het collectief vervoerssysteem bestaat vanaf medio november. In november hebben alle personen met een Wvg-vervoersvoorziening de folder met belangrijke informatie over de OV-taxi ontvangen. Onlangs hebben zij de beschikking Wvg-vervoersvergoeding voor het jaar 2002 ontvangen. De OV-taxi is er voor iedereen. Mensen met een Wvg-vervoersvergoeding krijgen echter een deel van de kosten, het prijsverschil tussen de OV-taxi en het gewone openbaar vervoer, vergoed. Zij hebben, om tegen een lager tarief van de OV-taxi gebruik te kunnen maken, half december van Connexxion een vervoerspas ontvangen.

Hoe werkt de OV-taxi?
De OV-taxi rijdt van deur tot deur volgens een uitgekiend zonesysteem. Iedereen kan de OV-taxi gebruiken, ook gehandicapten. Om gebruik te maken van de OV-taxi bepaalt u eerst uw bestemming. Op bijgaand kaartje kunt u zien waar u met de OV-taxi kunt komen. Vervolgens belt u 0900-2022368. U vertelt dan waar en wanneer u opgehaald wilt worden en waar u naar toe wilt. Als u de OV-taxi bestelt, vertellen zij u meteen de ritprijs. Als de taxi er is stapt u in voor uw deur. Desgewenst kan de chauffeur u een handje helpen. U betaalt uw reis contant bij de chauffeur. Het kan zijn dat de chauffeur onderweg ook een andere klant ophaalt. Een zone met de OV-taxi kost normaal 1.86. De Wvg-er betaalt echter 0,39 per zone, de rest betaalt de gemeente automatisch aan Connexxion.

Nieuwe vervoerskostenvergoeding per 1 januari 2002 De nieuwe vervoerskostenvergoeding bestaat uit een gemaximeerde vergoeding voor gebruik van de OV-taxi (maximaal 564,00) met daarbij een gemaximeerd bedrag voor het vervoer per eigen auto, per (rolstoel)taxi, door derden of het meergebruik van de OV-taxi (maximaal 636,00).
Omdat een Wvg-er als 65-plusser in een gewone lijnbus korting krijgt, krijgt hij die korting natuurlijk ook in de OV-taxi. Aan Wvg-ers van 65 jaar en ouder wordt de korting achteraf, in de vorm van een aanvullende gemaximeerde vergoeding, aan het einde van het jaar, door de gemeente uitbetaald.
Alle Wvg-ers met een vervoersvoorziening hebben eind december een persoonlijke beschikking ontvangen met de voor hen geldende bedragen. Voor informatie over de OV-taxi kunt u bellen naar de klantenservice: 0900-20 22 369. Over de aangepaste Wvg-bijdrage kunt u altijd met een consulent van de afdeling Welzijn, Sociale Zaken en Onderwijs contact opnemen. Zij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 11.00 uur op telefoonnummer 071-5191830.

Aanvragen taxikostenvergoeding Heeft u nog geen taxikostenvergoeding dan kan het volgende voor u van belang zijn. Maakt u als gevolg van uw handicap extra kosten voor het gebruik van een vervoermiddel, dan kunt u een vervoersvoorziening aanvragen. Het kan daarbij, afhankelijk van de medische indicatie, gaan om een vergoeding voor gebruik van de OV-taxi (maximaal 564,00) met daarbij een gemaximeerd bedrag voor het vervoer per eigen auto, per (rolstoel)taxi, door derden of het meergebruik van de OV-taxi (maximaal 636,00). De Wvg kent geen leeftijdsgrens, dus ook mensen van 65 jaar en ouder kunnen een beroep doen op de Wvg-voorzieningen.Om voor een Wvg-vervoersvoorziening in aanmerking te komen is de hoogte van uw inkomen van belang. Uw inkomen mag niet hoger zijn dan een vastgestelde inkomensgrens. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de inkomens van belanghebbenden in de leeftijd tot 65 jaar, de inkomens van belanghebbenden van 65 jaar en ouder en de inkomens van belanghebbenden die in een AWBZ-instelling wonen.

Inkomensgrenzen
Om voor een vervoerskostenvergoeding in aanmerking te komen, mag uw netto-inkomen per maand per 1 januari 2002 niet hoger zijn dan:
1.649,72 ( 3.635,57) als u jonger bent dan 65 jaar
1.723,11 ( 3.797,24) als u 65 jaar of ouder bent 563,81 ( 1.242,47) als u in en AWBZ-instelling woont (een verzorgingshuis of verpleeghuis of gezinsvervangend tehuis) De bovengenoemde bedragen zijn zowel van toepassing op alleenstaanden als op echtparen of samenwonenden.

Wvg-verordening
Per 1 januari 2002 is de Verordening voorzieningen gehandicapten 2002 in werking getreden. De Verordening gehandicapten 1998 is ingaande deze datum komen te vervallen. De belangrijkste veranderingen hebben te maken met de invoering van de OV-taxi. De verordening met het daarbij horende financieel besluit ligt bij de gemeente voor iedereen ter inzage.

Euro
Per 1 januari 2002 is de Euro ingevoerd. Dit heeft ook gevolgen voor alle bedragen die in aanvraagformulieren, beschikkingen en declaratieformulieren t.a.v. de Wvg staan vermeld. Het vriendelijke verzoek om er bij de in te dienen declaraties op te letten dat de Euro-bedra-gen ingevuld worden.

Wvg spreekuur in januari 2002 maandag 7 januari van 13.30 - 14.30 uur Woon- en Zorgcentrum Hofwijck Hazenboslaan 38

maandag 14 januari van 13.30 - 14.30 uur Zorgcentrum Rustenborch
Van Wijckersloothplein 3

dinsdag 15 januari van 13.30 - 14.30 uur Gemeentecentrum/Stichting Welzijn Ouderen Oegstgeest (eerst melden aan balie) Lijtweg 9

vrijdag 25 januari van 10.30 - 11.30 uur Recreatiezaal Boerhaavecomplex (koffiekamer) Boerhaaveplein

Tijdens deze spreekuren kunt u overigens bij de consulent ook terecht met vragen over bijzondere bijstand en bijzondere gemeentelijke regelingen.