Persbericht

3 januari 2001

Jongeren testen kennis over Mondiale Voetafdruk

Wat weten jongeren over de Mondiale Voetafdruk?
De Nationale Jeugdraad stelt in het project Foot Fight deze vraag aan de jongeren van Nederland. In dit project staat de Mondiale Voetafdruk centraal, een model dat berekent hoeveel ruimte iemand op aarde nodig heeft voor zijn of haar consumptiepatroon. Op de website www.voetafdruk.nl worden jongeren door middel van een quiz uitgedaagd om hun kennis te testen over de Voetafdruk. Door deelname aan deze quiz, die sinds 1 januari online is, maken jongeren kans op verschillende prijzen, én een plek in de finale. Deze finale vindt plaats in april 2002, wanneer de 5 winnende jongeren hun kennis uittesten tegen nationale politici in een quiz, gepresenteerd door Marcel Verreck.

Ieder mens gebruikt een gedeelte van de ruimte op aarde. Alles wat iemand eet, aantrekt en koopt, wordt ergens geproduceerd en moet ook worden vervoerd. Voor een boterham bijvoorbeeld, wordt graan verbouwd en vervoerd, is energie nodig voor het bakken van het brood en het vervoer naar de winkels. Zo heeft alles invloed op de hoeveelheid ruimte die iemand inneemt. Dat noemen we de mondiale, of ecologische, voetafdruk, een model dat is bedacht door de Canadese wetenschappers Wackernagel en Rees. In het project Foot Fight wil de Nationale Jeugdraad Nederlandse jongeren ervan bewust maken dat alles wat zij doen en laten invloed heeft op hun mondiale voetafdruk. De gemiddelde Nederlander gebruikt 4,7 hectare per jaar (dat zijn ongeveer 9,5 voetbalvelden). Dit getal kan vergeleken worden met de voetafdruk van bijvoorbeeld een inwoner van de Verenigde Staten (8,8 hectares) of India (1,2 hectares). Ook kun je het getal vergelijken met de hoeveel ruimte die beschikbaar is per persoon als we de aarde niet willen uitputten. Dat getal is 1,7 hectare. Zo laat de voetafdruk in een oogopslag twee grote problemen zien: er is grote ongelijkheid op de wereld en we gebruiken veel meer dan er eigenlijk beschikbaar is.

Op de speciale website www.voetafdruk.nl kan iedereen zijn of haar voetafdruk uitrekenen. Daar is ook meer informatie over de voetafdruk te vinden. Alle jongeren, die niet ouder zijn dan 25 jaar, kunnen op deze site vanaf 1 januari 2002 ook een korte quiz vinden over de voetafdruk. Zij kunnen hun antwoorden op de vragen online inzenden, en maken dan kans op '250,-, een ballonvaart en nog veel meer. De vijf inzenders met de meeste goede antwoorden zullen worden uitgenodigd om het in een grote finale-quiz op 22 april 2002 op te nemen tegen landelijke politici. Deze quiz zal worden gepresenteerd door Marcel Verreck.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Nationale Jeugdraad, programma Duurzame Ontwikkeling, tel. 030-2316833, e-mail: info@voetafdruk.nl.
www.voetafdruk.nl
www.jeugdraad.nl.


- einde persbericht

1499ef.jpg