NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

Texielmuseum ook in 2001 goed bezocht

Januari 2002

Textielmuseum ook in 2001 goed bezocht

WEB-bezoek overstijgt de verwachting
Het Nederlands Textielmuseum in Tilburg heeft in 2001 een groot aantal bezoekers binnengehaald. Ruim 55.062 bezoekers uit binnen- en buitenland wisten het museum het afgelopen jaar te vinden. De website van het museum www.textielmuseum.nl is in 2001 door een record aantal 31.815 bezoekers bekeken. Het bezoek aan de website is de laatste jaren enorm gestegen. In 1999 bekeken 7.829 mensen de website en in 2000 had de website 13.500 bezoekers.

Profilering 'museum in bedrijf'
De afgelopen jaren heeft het museum hard gewerkt om meer bezoekers te trekken. Aantrekkelijke tentoonstellingen, laagdrempelige evenementen en een actief promotiebeleid hebben het museum op de kaart van Brabant, Nederland en het buitenland gezet.
Het Nederlands Textielmuseum wil zich vooral profileren als een dynamisch textieltechnisch museum in bedrijf, waar voor jong en oud wat te beleven valt.
Het museum heeft onlangs een aantal grote subsidies ontvangen voor het unieke Museum in Bedrijf-concept.

Bezoekers in 2001
De meeste bezoekers in 2001 waren afkomstig uit de provincie Noord-Brabant. Het museum heeft duidelijk zijn banden met de stad en regio versterkt. Daarnaast komen veel bezoekers uit de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Limburg en Gelderland. Opvallend veel kinderen en jongeren wisten het museum in 2001 te vinden. Meestal in schoolverband, maar ook met familie en vrienden. De grote trekkers voor deze groep waren de educatieve tentoonstelling 'Handen uit de mouwen'en de kinderpresentatie 'De bonte wereld van Jaap het Schaap'.
Volwassenen waren vooral geĂŻnteresseerd in de twee Quilt-tentoonstellingen. Veel liefhebbers van hedendaagse kunst bezochten o.a. de tentoonstellingen 'Tegendraads' en 'Connections'. De evenementen trokken weer veel bezoekers uit de omgeving, zoals de gezellige Kruikenzeikersdag met 2500 bezoekers en het Nationale Museumweekend met meer dan 2600 bezoekers. Het jaar werd afgesloten met een koninklijke kerstmarkt.

Activiteitenprogramma 2002
Voor 2002 heeft het museum een aantrekkelijk programma op stapel staan. Het jaar begint met een dubbeltentoonstelling 'Hoed & Kraag' waarna in maart de tentoonstelling 'Sieraden
Nu'start.
Van 3 februari tot en met 18 september is onder de titel het 'Bizarre Beeldenbos'een presentatie voor jong en oud te zien. Op een bijzonder opvallende wijze worden hier collectiestukken getoond. 'Gewone' voorwerpen of beelden worden anders, omdat de kunstenaar ongewone materialen of vormen gebruikt heeft. Je wordt steeds op het verkeerde been gezet.
In het najaar toont het museum een internationale vilttentoonstelling. Natuurlijk worden er in 2002 ook weer vele evenementen gehouden, te beginnen met de vijfde editie van de Kruikenzeikersdag op zondag 27 januari.

Informatie voor de pers: Yvette Lardinois, pr en marketingmanager. Di t/m vr. 013-549 45 33 of 06 515 348 29. Email bdlaryv@tilburg.nl. www.textielmuseum.nl


03 jan 02 12:49