Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

PERSINFORMATIE
In 2002 forse premies op zuinige auto's
(3-1-2002) Bij aankoop van een nieuwe personenautos met een A- of een B-Energielabel ontvangt de koper vanaf 1 januari jongstleden automatisch een premie van 1.000 respectievelijk 500. De Energiepremie is er niet alleen voor kleine autos. Ook grote modellen komen in aanmerking als zij zuiniger zijn dan andere types in dezelfde grootteklasse. De stimuleringsregeling is een van de acties in het kader van het klimaatbeleid om de uitstoot van het broeikasgas CO2 terug te dringen.

Het Energielabel, waarmee kopers kunnen vaststellen dat een auto verhoudingsgewijs zuiniger is dan vergelijkbare modellen, werd reeds sinds 2001 vermeld. Nieuw is dat de zuinigste modellen in de eigen grootteklasse met een forse premie worden gestimuleerd. Het Brandstofverbruiksboekje bevat een volledig overzicht van alle in Nederland nieuw te koop aangeboden personenautos plus het Energie-label dat autos is toegekend. Het gratis boekje is verkrijgbaar bij de autodealer en bij het ministerie van VROM (distributienummer 14287/174 ; tel.09008052 en fax 09002018052 {beide 0,20 per minuut}). Meer informatie over de Energiepremie is beschikbaar op de internetsite van VROM (www.vrom.nl). In de eerste week van februari start de landelijke voorlichtingscampagne over de Energiepremie op personenautos.

Premie

Personenautos met een groen A-label komen in aanmerking voor 1.000 en de iets minder zuinige typen met een B-label voor 500. De koper van een dergelijke auto hoeft niets te doen. Nadat het kenteken op naam is gezet ontvangt de eigenaar (de eerste kentekenhouder) binnen een aantal weken automatisch het bedrag via de Belastingdienst op de bank- of girorekening.

Brandstof

Bij de toekenning van het energielabel wordt alleen gekeken naar de CO2-uitstoot van autos met benzine of diesel motoren. De inbouw van een LPG- of CNG-installatie heeft geen invloed op deze beoordeling. Personenautos die reeds zijn vrijgesteld van BPM of het nultarief hebben (zoals elektrische en hybride autos), komen niet in aanmerking voor de premie.

één niveau omhoog Januari
In 2002 forse premies op zuinige auto's

VROM Inspectie Leeg plaatje voor de statistieken