Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 3-01-2002 Politiebericht alcoholcontrole district Maastricht (HP 12.45) Donderdag 3 januari 2002

Maastricht, alcoholcontroles:
Traditioneel hebben gisteravond 2 januari 2002 op verschillende plaatsen te Maastricht alcoholcontroles plaatsgevonden. Van de 829 afgelegde alcoholblaastesten bleken er vier aan te geven dat de bestuurder alcohol gedronken had.
De alcoholcontroles die traditioneel op de eerste werkdag van het nieuwe jaar gehouden worden vonden plaats tussen 17.00 en 01.00 uur op de Bouillonstraat, de Boschstraat, de Wilhelminabrug en de Prins Bisschopsingel te Maastricht. Alle bestuurders dienden een alcoholblaastest te ondergaan. Slechts in vier gevallen bleken bestuurders alcohol gedronken te hebben. Zij werden meegenomen naar het politiebureau waar een ademanalyse ondergaan moest worden. Twee bestuurders kregen, nadat de uitslag van de ademanalyse een kleine overschrijding aangaf van het maximaal toegestane alcoholpromillage, van de aan het politiebureau aanwezige parketsecretaris van het openbaar ministerie te Maastricht een transactievoorstel opgelegd van 310. Beide bestuurders betaalden direct middels de aan het politiebureau aanwezige betaalautomaat. Tegen beide andere bestuurders wordt proces-verbaal opgemaakt. Ook hun alcoholpromillage lag beneden de 1 promille. Na verhoor konden alle bestuurders huiswaarts. Zij kregen allen een rijverbod opgelegd.

Buiten de alcoholcontroles om werden dezelfde nacht nog twee andere bestuurders bekeurd wegens het rijden onder invloed. Een 49 jarige automobilist uit Maastricht reed omstreeks 01.30 uur met hoge snelheid over de Potteriestraat te Maastricht waarna hij op de Hazendanslaan van de politie een stopteken kreeg. In plaats van de stoppen gaf de bestuurder echter gas en probeerde ertussenuit te knijpen. Op een landweg in dezelfde woonwijk reed hij zijn auto echter vast waarna de bestuurder uit zijn auto sprong en wegrende. De achtervolging te voet duurde maar kort. De vluchtende bestuurder werd in zijn kraag gegrepen en vervolgens in de boeien geslagen. De reden van zijn vlucht werd vlug duidelijk. Hij rook behoorlijk naar het gebruik van alcoholhoudende drank. Aan het politiebureau gaf de ademanalyse een alcoholpromillage aan tussen de 1.4 en 1.5 promille. Tegen de inwoner van Maastricht wordt proces-verbaal opgemaakt waarbij zijn rijbewijs werd ingevorderd. In de auto werd een zakje met witte brokjes aangetroffen. Vermoedelijk betreft dit harddrugs, maar dit moet nog gecontroleerd worden. Met het kenteken van de auto bleek ook het een en nader mis te zijn. Het op de auto gevoerde kenteken bleek in de officiële registratie van de Rijksdienst voor het Wegverkeer geschorst te zijn. Ook hierna wordt een verder onderzoek ingesteld.

Tijdens een routinecontrole van een automobilist rijdende over de Brusselsestraat te Maastricht, donderdagmorgen omstreeks 00.30 uur, bleek dat deze eveneens alcohol gedronken had. Een alcoholblaastest bevestigde dit. De 29 jarige automobilist uit Maastricht werd daarop meegenomen naar het politiebureau waar hij een ademanalyse moest ondergaan. De uitslag hiervan wees een alcoholpromillage aan van 0.9 promille. De parketsecretaris van het Openbaar Ministerie legde aan de inwoner van Maastricht een transactievoorstel op van 317. Na verhoor kon hij huiswaarts met en rijverbod van 3 uur in zijn bezit.