Gemeente Wijk bij Duurstede

Provinciale maatregelen om de fietsveiligheid langs de N229 te verbeteren.

Als gevolg van de aanleg van de busbaan is de berm tussen de hoofdrijbaan van de N229, de parallelweg en het fietspad over een grote lengte ruim twee meter smaller geworden. Door veel fietsers wordt dit als gevaarlijk ervaren, gezien de vele reacties hierover bij de gemeente.
De gemeente heeft deze klachten doorgespeeld aan de Provincie, die als wegbeheerder verantwoordelijk is voor de veiligheid op en langs de N229. Zowel intern bij de Provincie als tussen Provincie en gemeente heeft er uitgebreid overleg plaatsgevonden over mogelijke maatregelen.

Uiteindelijk is gekozen voor een verhoogde tussenberm, bestaande uit een betonband met een schuine zijde langs het asfalt met daarachter gras. In de tussenberm wordt een geleideplank geplaatst. De betonband voorkomt dat voertuigen de berm inrijden of -glijden. De kans dat auto's daardoor op het fietspad komen, wordt daarmee sterk verminderd. Het geleidehek dat in de berm wordt geplaatst, levert zowel voor het autoverkeer als voor het fietsverkeer een extra geleiding op en voorkomt tevens dat fietsers op de rijweg kunnen komen. De gemeente heeft er alle vertrouwen in dat de maatregelen die op deze voortvarende wijze door de Provincie genomen worden, voldoende garantie bieden voor de veiligheid op de parallelweg en het fietspad.