Wolters Kluwer NV

Wolters Kluwer nv

3 januari 2002

Wolters Kluwer neemt Medi-Span over

Wolters Kluwer versterkt haar positie in de Amerikaanse zorgsector door overname van een toonaangevende medische databank

Wolters Kluwer heeft de overname van het Amerikaanse Medi-Span van First DataBank, een onderneming die deel uitmaakt van de Hearst Corporation, afgerond. Medi-Span, met hoofdzetel in Indianapolis, is goed voor een jaaromzet van ongeveer EUR 28 miljoen en levert elektronische informatie op het gebied van geneesmiddelen en klinische data aan apotheken, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en artsen. Het bedrijf zal worden samengevoegd met Facts & Comparisons (St. Louis, Missouri, Verenigde Staten), een business unit van Wolters Kluwer. De acquisitie past uitstekend in de strategie van Wolters Kluwer om informatie (content) te integreren met software en diensten om zo klanten direct toepasbare oplossingen voor hun werk te bieden. Het rendement op deze investering zal naar verwachting de normatieve vermogenskostenvoet van Wolters Kluwer overtreffen. De overname van Medi-Span is half december goedgekeurd door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten (Federal Trade Commission) als onderdeel van een schikking met Hearst Corporation, het moederbedrijf van First DataBank. Het federale gerechtshof heeft de overeenkomst vlak voor Kerstmis goedgekeurd.

De elektronische informatie die Medi-Span biedt, is volledig geïntegreerd in de software van meer dan 20.000 apotheken, 2.000 ziekenhuizen en talloze zorgverzekeraars en artsenpraktijken. De Medi-Span databank omvat meer dan 100 onderdelen die betrekking hebben op alle in Amerika verkrijgbare receptplichtige geneesmiddelen en receptvrije producten (zogeheten over-the-counter producten), inclusief gegevens over doses, concentraties, ingrediënten, prijsgegevens en productcodes. Aanvullende modules bieden inzicht in geneesmiddeleninteractie, allergische reacties, fouten in dosering en andere patiëntspecifieke elementen. De databank wordt voortdurend up-to-date gehouden met de nieuwste onderzoeksuitkomsten, wijzigingen in overheidsbepalingen en overige veranderingen in de status van een geneesmiddel.

Hugh Yarrington, lid van de Raad van Bestuur van Wolters Kluwer en verantwoordelijk voor het cluster International Health & Science, over de acquisitie van Medi-Span:

"We zijn zeer verheugd dat we ons cluster International Health & Science met Medi-Span kunnen versterken. Door de integratie van onze gerenommeerde klinische informatie met de oplossingsgerichte software van Medi-Span wordt het mogelijk onze klanten op de zorglocatie superieure oplossingen te bieden.

Bovendien zal het productaanbod van Medi-Span ingezet worden om een eersteklas medische databank te creëren die geïntegreerd kan worden met andere producten van Wolters Kluwer bedrijven zoals Lippincott, Williams & Wilkins en Adis International. De acquisitie is een belangrijke stap bij het realiseren van onze wens om onze positie als leverancier van oplossingsgerichte producten -'smart tools'- en diensten aan professionals verder te versterken."

Medi-Span is in 1988 door First DataBank, Inc. gekocht. De Amerikaanse mededingingsautoriteiten (Federal Trade Commission) hebben First Databank en de moedermaatschappij Hearst Corporation opgedragen Medi-Span af te stoten.

Susan Creighton, Plaatsvervangend Directeur van het Bureau of Competition van de Federal Trade Commission: 'De overname van Medi-Span door Facts & Comparisons zal gezien de expertise van Facts & Comparisons op het gebied van de zorgsector een nieuwe dimensie toevoegen aan de concurrentie op het gebied van databanken'.

Toelichting voor de redactie:

Facts & Comparisons (St. Louis, Mo.) is een toonaangevende aanbieder van actuele, accurate en onafhankelijke geneesmiddeleninformatie voor apothekers en andere zorgprofessionals. Het vlaggenschip van Facts & Comparisons, Drug Facts and Comparisons, is één van de best verkochte publicaties onder professionals in de zorgsector en is een vooraanstaande informatiebron op het gebied van geneesmiddelen. Facts & Comparisons levert haar bibliografische databank van meer dan 40 publicaties via zogeheten handheld computers, CD-ROM, Internet, Intranet en geïntegreerde databanken, naast de gebonden en up-to-date losbladige uitgaven die al vele jaren als standaard gelden. Het bedrijf is een onderdeel van het cluster International Health & Science van Wolters Kluwer nv.

Wolters Kluwer is een multinationale aanbieder van informatiediensten met een jaaromzet van circa EUR 3,7 miljard en ongeveer 19.000 medewerkers in Europa, Noord-Amerika en Asia Pacific. De belangrijkste bedrijfsonderdelen zijn Legal, Tax & Business, International Health & Science en Education. Het aandeel Wolters Kluwer is genoteerd aan Euronext Amsterdam. De resultaten over het jaar 2001 worden op 19 maart 2002 bekendgemaakt.

Internet: www.wolterskluwer.com
www.factsandcomparisons.com

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:


- Pers: Eric Heres, tel. 020 6070 335 e-mail: info@wolterskluwer.com


- Analisten / investeerders Annie Hull, tel. 020 6070 407 e-mail: ir@wolterskluwer.com