PERSBERICHT - 03 JANUARI 2002

Oostenrijk en Zwitserland komen dip weer beetje te boven

ANWB: Vakantieganger kiest vaker voor Europa

De ANWB verwacht dat de Nederlanders in het voorjaar en de zomer van 2002 ongeveer 9,3 miljoen korte en lange buitenlandse vakanties gaan ondernemen. De stijging van het aanbod van Europese vakantiebestemmingen in aantal, kwaliteit en variatie heeft invloed op het vakantiegedrag.

De Nederlandse vakantieganger gaat meer dan in vorige jaren kiezen voor Europa. Daardoor zal het aandeel Europese vakanties met 2 % stijgen tot 94% ten koste van de verre vakanties.

De belangstelling van Nederlandse vakantiegangers voor andere dan de 'bekende' Europese vakantiebestemmingen neemt nog verder toe als blijkt dat de plannen om de euro te accepteren in vakantie-oorden buiten de Europese Unie, zoals bijvoorbeeld Zwitserland en Kroatië, in 2002 werkelijkheid worden.

Frankrijk populairste bestemming

Niettemin blijft Frankrijk met voorsprong de populairste bestemming voor een voorjaars- of zomervakantie van de Nederlanders, gevolgd door Duitsland, Spanje, België, Italië en Griekenland.

In totaal zullen de Nederlanders in het voorjaar en de zomer van 2002 ongeveer 21,5 miljoen korte en lange vakanties ondernemen, ongeveer evenveel als vorig jaar. Daarvan zullen er ongeveer 12,2 miljoen in eigen land worden doorgebracht.

De populariteit van de zonbestemmingen in het Middellandse Zeegebied, zoals Spanje, Italië, Kroatië, Cyprus, Griekenland en Turkije, neemt in 2002 verder toe. De ANWB verwacht dat in die gebieden ruim 2,5 miljoen Nederlandse voorjaars- en zomervakanties worden doorgebracht. Vooral in Italië, Turkije en Kroatië groeit het aantal Nederlandse vakanties aanzienlijk.

Dip te boven

Oostenrijk en Zwitserland lijken de dip van een aantal jaren geleden weer te boven te komen. Naar verwachting neemt het aantal Nederlandse vakanties daar toe tot ruim 700.000 vakanties. De ANWB verwacht dat door de verbreding en verbetering van het toeristisch aanbod in de Centraal Europa, ook in landen als Tsjechië, Hongarije en Polen in 2002 weer meer Nederlandse vakanties worden doorgebracht.

Naar verwachting groeit het gebruik van de auto in voorjaar en zomer van 2002 enigszins; met een aandeel van zo'n 60% blijft de auto het belangrijkste vervoermiddel. Hoewel het aantal verre vliegvakanties minder zal zijn dan in 2001, zal toch nog ruim 26% voor een vliegreis naar vooral Europese bestemmingen kiezen. Ongeveer 9% gaat met de touringcar en ongeveer 3% per trein.

Persdienst ANWB
Annelies Tichelaar
tel: 070-316239