Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Projecten voor jonge Antillianen
02-01-2002
Nieuw programma voor opvang en integratie jonge Antilliaanse migranten
Op 1 december 2001 is de SEV gestart met het Stimuleringsprogramma Opvang en Integratie jonge Antilliaanse migranten. In dit programma gaat het om lokale initiatieven op het terrein van begeleid wonen, waarbij voor een tijdelijke periode huisvesting wordt aangeboden in combinatie met scholing, arbeidstoeleiding en vrijetijdsbesteding. De SEV gaat hiervoor projecten initiëren, stimuleren en ondersteunen. Doelgroep
De doelgroep van de beoogde projecten zijn jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar die onlangs uit de Antillen en Aruba in Nederland zijn aangekomen. Behalve deze echte nieuwkomers kan het ook gaan om jongeren die weliswaar al enige tijd in Nederland verblijven, maar die nog geen echte start hebben gemaakt met hun integratie in de Nederlandse samenleving en dat nu wel willen doen. Het blijkt dat huisvesting voor deze groep jongeren een cruciaal probleem is voor een succesvolle integratie en maatschappelijke participatie. De projecten zullen daarom tijdelijke huisvesting bieden - maar daar tegenover moet van de jongere wel een tegenprestatie staan, namelijk deelname aan een traject van inburgering, scholing en arbeidstoeleiding. Er is dus sprake van een deal: als het traject niet meer gevolgd wordt, verliest de jongere zijn plek in het project. Om de jongeren te helpen en een brug te slaan tussen het bestaande aanbod van deze instellingen en de Antilliaanse jongeren, is het aanstellen van coaches van groot belang. Om deze brugfunctie te kunnen vervullen, moeten zij goed ingevoerd zijn in de Antilliaanse taal en cultuur.
Het Stimuleringsprogramma wordt gesubsidieerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninksrijkrelaties, directie Coördinatie Integratiebeleid Minderheden. Het progamma sluit nauw aan op investeringsbijdragen die het ministerie van BZK voor de jaren 2002, 2003 en 2004 beschikbaar heeft gesteld voor kansrijke projecten van jonge Antilliaanse migranten. De details van de investeringsbijdrage van het ministerie van BZK moeten nog worden uitgewerkt. Begin 2002 zullen deze bekend worden gemaakt. In april 2002 zal de SEV een landelijke startconferentie organiseren voor alle betrokken partijen.
---