Ingezonden persbericht

Persbericht

Amsterdam Zuideramstel, 3 jan. 2002

VVD-er Koldenhof: sneltram op palen is onbespreekbare verslechtering

De VVD in Zuideramstel acht het voorstel van het Stadsdeelbestuur om de sneltram eventueel op vijftien meter hoge palen over de Buitenveldertselaan te leiden een onbespreekbare verslechtering . Dat zegt VVD-lijsttrekker Erik Koldenhof over het ontwerp-bestemmingsplan waarin het stadsdeelbestuur heeft opgenomen dat ten behoeve van een ongelijkvloers tramtracé over de Buitenveldertselaan vrijstelling kan worden verleend door toe te staan dat de bouwhoogte van bouwwerken maximaal 15 meter mag bedragen. Dit biedt het Dagelijks Bestuur de mogelijkheid om zonder verdere toestemming van de stadsdeelraad de sneltram op vijftien meter hoogte over de Buitenveldertselaan te leiden.

Op palen geen optie
VVD-lijsttrekker Erik Koldenhof en Ruben Vis woordvoerder Ruimtelijke Ordening voor de VVD in de deelraad Zuiideramstel noemen het onbegrijpelijk dat het Dagelijks Bestuur voor een sneltram op palen kiest. Het kruisen van de sneltram met het overige verkeer op de Buitenveldertselaan is al lang een punt van zorg. Er zijn al te veel slachtoffers door gevallen, hoewel het gelukkig de laatste tijd minder voor komt. Misschien dat de maatregelen hekken, bellen, aangepaste rijsnelheid dus gewoon effect hebben. Er zijn eenvoudigweg twee opties: de tram rijdt met een aangepaste snelheid in combinatie met andere fysieke maatregelen op het huidige tracé; of de tram gaat ondergronds. Op palen is geen optie. Voor het beeld van Buitenveldert lijkt ons een sneltram op vijftien meter hoge palen bepaald geen verrijking. Is dit wat het stadsdeelbestuur verstaat onder: een bestemmingsplan met een conserverend karakter? aldus een verbitterde Koldenhof en Vis.

De VVD stelt leefbaarheid èn veiligheid centraal in haar verkiezingsprogramma. Lijsttrekker Koldenhof: Het lijkt er op of de bestuurspartijen PvdA, GroenLinks en de Vereniging Rivierenbuurt-Buitenveldert er met een dergelijk voorstel schijnbaar voor kiezen om Buitenveldert niet te conserveren, maar lelijker te maken.

Achterafartikeltje
De VVD is buitengewoon ontstemd over het feit dat een dergelijke zeer ingrijpende maatregel niet eerst behoorlijk wordt bediscussieerd maar, zoals de beide VVD-ers het noemen in een achterafartikeltje bij een groot bestemmingsplan wordt geregeld. Wanneer het bestemmingsplan in de loop van dit jaar door de Raad wordt aangenomen is het bestuur bevoegd om in de toekomst zonder verdere Raadsdiscussie het palenplan uit te voeren. Er is voor de uitvoering van het plan nog wel een mogelijkheid tot inspraak, maar die leidt niet persé tot het ongedaan maken van dergelijke plannen. Vis: Alleen met grondig leeswerk kom je er achter dat hier een palentracé wordt geïntroduceerd. Kennelijk durft portefeuillehouder Polderman niet in alle openbaarheid zoiets aan de orde te stellen. Ik herinner mij dat Polderman vorig jaar trots liet optekenen dat de sneltram op termijn niet meer met het overige verkeer zou kruisen. Wie kon toen bedenken dat hij een sneltram op palen voor ogen had?

Meer info:
Erik Koldenhof, lijsttrekker, tel. 020-471 0440
Ruben Vis, vice-fractievoorzitter/woordvoerder
ruimtelijke ordening, tel. 020-301 8484