Politiebericht Venlo 3-01-2002
Nieuwjaarstoespraak korpschef

Nieuwjaarstoespraak Burg van Baarle 3 januari 2002

Samen tegenhouden

Laat ik beginnen met u allen een heel voorspoedig 2002 toe te wensen. Dat doe ik ook namens de korpsbeheerder, die deze nieuwjaarsreceptie aan zich voorbij laat gaan. Hij kon niet op twee plaatsen tegelijk zijn en moest dus kiezen. Daar hebben we bij de politie alle begrip voor, want keuzes maken is iets dat wij elke dag doen.

Voor een aantal van ons is het afgelopen jaar geen prettig jaar geweest. Ik wil er even bij stilstaan dat we in 2001 vroegtijdig afscheid hebben moeten nemen van vier medewerkers: Mark Hendriks, Ton Janssen, Jan van Bree en Jan Smedts. Ik wens hun familie en vrienden veel sterkte. Ook wens ik iedereen sterkte toe die het afgelopen jaar de plannen doorkruist zag door ziekte of ongeluk. Ik hoop dat het nieuwe jaar voor hen meer voorspoed brengt.

Voor sommigen van u is deze nieuwjaarsreceptie de eerste die u bijwoont.We hebben het afgelopen jaar maar liefst 96 nieuwe medewerkers mogen verwelkomen. Daar staat tegenover dat 61 medewerkers de actieve dienst hebben verlaten. Zij hebben allemaal hun bijdrage geleverd aan de veiligheid en leefbaarheid van de regio Limburg-Noord. Ik ben blij dat een aantal van hen toch nog even de moeite neemt om ons vandaag nieuwjaar te komen wensen.

Resultaten

Dames en heren, onze regio is mede dankzij u de afgelopen jaren veiliger geworden. In onze regio neemt de criminaliteit niet toe. Ondanks een lichte bevolkingsgroei, ligt het aantal aangiftes al vier jaar rond de 30.000.

Bijna 40% van de aangiftes betreft fietsendiefstallen en auto-inbraken. Dat aantal is vrijwel stabiel. Wel is het aantal gestolen autos met zon 20% afgenomen. Dat komt zeker ook dankzij onze inspanningen op dat gebied.In 2001 is verder 4000 keer aangifte gedaan van vernieling en vandalisme. Dat is 10% minder dan het jaar daarvoor. Ik denk dat onze actieve benadering van de jeugd en de samenwerking met de diverse partners op dit gebied daaraan heeft bijgedragen. Wel zijn er zon 160 meer aangiftes van bedreiging of mishandeling. Dat is een toename van 8% ten opzichte van 1998. Dat is wel een zorgpunt. Extra inzet in Weert, Venlo, Venray en Roermond op de uitgaansavonden, hebben wel vaak escalatie van het geweld voorkomen.

Veiligheid in het verkeer is voor onze regio een belangrijk thema. Het afgelopen jaar zijn er 18% minder verkeersongelukken met letsel geweest. Daartegenover staat wel het trieste feit dat er 68 mensen in onze regio zijn verongelukt. En dat zijn er 3 meer dan vorig jaar.

Voor ons speciale verkeershandhavingsteam dat het komend jaar aan de slag gaat ligt daar nog een belangrijke taak. We zullen de komende jaren streng optreden tegen verkeersovertredingen, maar daarnaast zullen we ook samen met anderen verkeersonveilige situaties in kaart brengen en samen naar structurele oplossingen zoeken.

Bedrijfsvoering verbeterd

We hebben het afgelopen jaar onze service naar de burger verbeterd. Het landelijk telefoonnummer politie heeft wat stof doen opwaaien, maar inmiddels hebben we goed functionerend servicecentrum en zijn we in landelijke vergelijking één van de best bereikbare korpsen.

Ook de opening van het nieuwe meldcentrum twee weken geleden, is het begin van een goede afstemming tussen rood, wit en blauw in de regio. Het is een goede aanleiding om ook de rampenbestrijding in onze regio weer eens tegen het licht te houden, samen plannen te maken en samen te oefenen.

De Vreemdelingendienst heeft in 2001 grote vooruitgang geboekt. Door betere afstemming, meer capaciteit en meer structuur zijn de wachttijden in een jaar tijd van drie-vier maanden teruggebracht naar gemiddeld drie-vier weken. Ook zijn we nu weer in staat om vanaf 1 februari 2002 de wettelijke meldplicht van een week weer te handhaven.

Terugkijkend op het afgelopen jaar, kan ik niet anders dan u complimenteren met de bereikte resultaten en de ingezette ontwikkelingen, en ik hoop dat u daarin de motivatie vindt op deze weg door te gaan en het in 2002 nog beter te doen.

Recherche

De afgelopen maanden voerden we in Nederland de discussie over de landelijke recherche. Dat heeft de aandacht afgeleid van het vele goede recherchewerk dat door u op straat en in de wijk wordt gedaan. Ook in onze regio zijn er dit jaar door de recherche, regionaal en in de basiseenheden, goede resultaten behaald.We vergeten wel eens dat veel misdrijven door de uniformdienst worden opgelost. U kent de stelselmatige daders en de netwerken. U bent ook de eerste die door wijkgericht en probleemgericht te werken drempels kunnen opwerpen voor criminelen. Natuurlijk zijn er landelijke voorzieningen nodig voor goede informatieuitwisseling en deskundigheidsbevordering, maar verder is de regio de maat.

Onze regio zal bepaalde specialismen verder versterken, al dan niet in samenwerking met andere regios. Daarbij moet u ondere andere denken aan de versterking van de technische recherche, de financiële recherche en digitale recherche.Verder hebben we besloten de inspanningen op het gebied van de milieudelicten te bundelen in een apart milieuteam voor Limburg-Noord.

Integrale veiligheid

Met de aanslagen in Amerika, werden we geconfronteerd met een crisis van internationale omvang. Voor de politie was het vooral zaak de verworvenheden van de multiculturele samenleving te waarborgen. Mede dankzij onze bejegening en de goede contacten van de gebiedsmentoren zijn we steeds in staat geweest met iedereen in gesprek te blijven. Deze fijnmazigheid van het politiewerk, daar gaat het om. Kennen en gekend worden. We hebben het afgelopen jaar de Noodhulp zo efficiënt mogelijk georganiseerd om meer tijd en energie in de wijken te kunnen steken. En we gaan ook het komende jaar verder met dit samenhangende proces van bereikbaarheid, noodhulp en probleemgericht werken.

Samen met gemeenten, maatschappelijke instanties, bedrijven en verenigingen en zeker ook met de burgers zelf, zijn we in staat om de buurt, het gebied of de stad veiliger te maken. Daar geloof ik in. Dat vraagt wel om een benadering van de problematiek vanuit ieders eigen verantwoordelijkheid en mogelijkheden. Ieder van ons heeft de specifieke middelen om misdaad tegen te houden, maar tegenhouden betekent vooral dat we de politieke wil hebben om veiligheid vanzelfsprekend mee te wegen tegen andere belangen. Dat kost geld, dat kost inspanningen!

Bij een 24-uurs economie hoort ook een 24-uurs politie. Dat vinden we allemaal vanzelfsprekend. Toch vinden we deze dienstbaarheid niet altijd terug bij andere maatschappelijke instanties. Ik heb het al vaker gezegd: de politie is vaak de laatste opvang, als alle andere instanties hun kantoren hebben gesloten. We zijn een soort maatschappelijk vangnet.

Als we kiezen voor integrale veiligheid, dan kiezen we dat samen, met ons volle verstand, en niet vrijblijvend. De oplettendheid, zorgzaamheid en de aandacht voor elkaar, die we van de burger verwachten, verwachten we ook van de overheid en van maatschappelijke instanties; 24 uur de klok rond. Wij moeten het niet bij woorden alleen laten maar de handen ineen slaan voor de veiligheid en leefbaarheid in onze regio.

Betrokkenheid 2002

Ik hoef u niet te vertellen dat het prachtig is bij de politie te werken. Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk, omdat ik elke dag daar zeer gemotiveerde mensen aantref, die hart en ziel hebben verpand aan dit bedrijf. U heeft zich het afgelopen jaar in tijden van crisis en spanning van uw beste kant laten zien. Het kan geen kwaad om dan ook eens in de spiegel te kijken en te bezien waar we dingen kunnen verbeteren. Veel mensen in deze organisatie zijn de afgelopen maanden bezig geweest de afdelingen te beschrijven en verbeterplannen te maken. Dit met het oog op de audit van komend jaar. Een audit waar ik alle vertrouwen in heb en waar we ongetwijfeld ook veel van kunnen leren.

Ik hoop dat we die betrokkenheid kunnen vasthouden. Van het korps kunt u verwachten dat we extra investeren in de arbeidsomstandigheden en het welbevinden van mensen. En we zullen ook investeren in een betere loopbaanbegeleiding van de vele talenten in ons korps. Van u verwacht dat ik u zult investeren in uzelf, in het korps en in de leefbaarheid en veiligheid van de regio Limburg-Noord.

Dames en heren, ik reken op u in 2002. Ik wens u, uw familie en vrienden een goede gezondheid, veel geluk en veel succes.

Burg van Baarle