Gemeente Leeuwarden

Nieuwjaarstoespraak

Een Nieuwjaarstoespraak voor de burgers van Leeuwarden

Beste burgers en gasten van Leeuwarden.

Ik wil u hier graag namens de gemeente Leeuwarden van harte welkom heten op de Nieuwjaarsbijeenkomst.

We zijn vanmiddag allemaal naar het Stadskantoor gekomen om elkaar weer te ontmoeten. Dat is heel plezierig.

Het bijzondere van deze bijeenkomst is dat we bij elkaar komen omdat we samen één band hebben nl. die van de Stad Leeuwarden.

Zonder die band met de stad Leeuwarden zouden we elkaar misschien niet eens kennen.

Leeuwarden is de stad waar u en ik wonen of werken en soms allebei. Ons leven speelt zich voor een groot deel hier af.

De stad: dat zijn niet alleen de straten de gebouwen, de woningen en parken, maar ook de verenigingen, de winkels, de bedrijven de cultuur, het onderwijs, het uitgaansleven noem maar op

Maar er is meer dat de kwaliteit van de stad bepaalt.

Dat heeft met de mensen te maken. Kun je in geval van nood op je buren rekenen of heb je geluidsoverlast van ze. Verwacht je alles van de overheid of vind je dat burgers zelf ook een verantwoordelijkheid dragen om hun buurt leefbaar te houden. Zijn er mensen die bereid zijn om initiatieven te nemen ten gunste van de stad en de bewoners.

Als dat allemaal goed is, dan is de stad prettig is om je leven door te brengen. Een goede woon of werk stad kan je dus een beetje gelukkiger maken.

Nou is het aardige en het bijzondere van Leeuwarden dat deze stad dat vrijwel allemaal heeft.

Ik ga geen verhaal houden hoe prachtig onze stad is, dat weet u allemaal nog beter dan ik.

U weet dat de Harmonie de drukst bezochte schouwburg is van Nederland, en u weet ook dat ons HBO onderwijs tot de beste in Nederland behoort. En over onze musea, de Fryske Akademie, het Historisch Archief, hoef ik u natuurlijk niets te vertellen. Elke stad in Nederland met zon 90.000 inwoners zou zich de vingers aflikken met dergelijke voorzieningen.

Hoe zit het met dat gemeenschapsgevoel van de burgers?

Oudejaarsnacht bezocht ik de Warme Winternacht in het FEC gebouw.

Een groot succes. Zevenduizend jongeren die anders hun vertier misschien op straat zouden moeten zoeken hadden hier met elkaar een geweldig feest. Wat onder andere mogelijk gemaakt was omdat er zoveel vrijwilligers hun schouders er ondergezet hebben.

In de diverse wijken van Leeuwarden functioneren wijkplatforms. Ze zijn de spreekbuis voor de bewoners naar de gemeentelijke overheid toe.

Ze verrichten daarvoor heel veel werk en verhogen daarmee de leefbaarheid van de wijken.

Er zijn heel veel ondersteuningsorganisaties, in de sport, in de zorg, in de cultuur die geheel dankzij vrijwilligers kunnen draaien. Als we ze niet meer zouden hebben, zouden we ervaren hoe verschraald onze stad zou zijn.

Zonder de inzet van al deze vrijwilligers zou Leeuwarden niet zijn wat het nu is. We zijn al die vaak onzichtbaar werkende mensen daarvoor heel erkentelijk.

Is dan alles dik in orde? Nee, de komende jaren moet heel hard verder gewerkt worden aan het in stand houden en verbeteren van de kwaliteiten van deze dierbare stad. Dus niet alleen nieuwe huizen bouwen, maar vooral mooie huizen die bij de identiteit van de stad passen. Niet alleen uitbreiding van de toegangswegen naar de stad, maar de wegen zorgvuldig in het landschap in passen. Niet alleen meer bedrijventerreinen aanleggen, maar terreinen zo aan leggen dat de bedrijven op de meest energie-efficiënte manier kunnen produceren.

Kortom alles wat we doen, moeten we een slag beter doen! We moeten als het ware met ons zelf gaan concurreren. Daarmee wordt de stad nog prettiger om te leven en te werken. Maar vooral.... daarmee bouw je aan een betere stad voor de toekomst. Voor onze kinderen en kleinkinderen.

Natuurlijk, daar ligt een hele grote verantwoordelijkheid voor bij het stadsbestuur. Maar niet alleen bij hen. Alle burgers hebben een verantwoordelijkheid voor het wel en wee van de stad. Velen weten dat en handelen daar ook naar. Ik had het net al over al die vrijwilligers. Maar misschien kan menigeen nog nadenken wat er nog meer mogelijk is.

Dat geldt ook voor het bedrijfsleven. Ook voor hen is een stad die er qua sfeer en aantrekkelijkheid er uit springt van levensbelang.

Ik sluit af. Ik wil u allemaal namens het gemeentebestuur van Leeuwarden, een ook in persoonlijk opzicht goed 2002 toewensen. Laten we er een sterk en assertief nieuwjaar van maken. Dat komt ons zelf en onze stad Leeuwarden ten goede.

2 januari 2002

Margreeth de Boer

Waarnemend Burgemeester van Leeuwarden