Koninklijke bibliotheek

Beschrijvingen van KB-collecties: Recente aanwinsten

Curieus VOC-album

`Bleib tugendsam!' vermaant A.W. Beck hem als Eschenbach vanaf de Kaap aan de zeereis naar Indië begint.

Voor zijn vertrek naar Nederland bouwt Eschenbach met een groot aantal vrienden nog een keer een feestje in de `Holländische Windmühle' te Leipzig

De wens van Roelof Jacob Dozy (zelf lang in Nederlands Indië werkzaam), kwam niet uit: Eschenbach zag zijn vaderland nooit terug.

De KB heeft onlangs een bijzonder achttiende-eeuws album amicorum ('vriendenboek') gekocht, aangelegd door de uit Leipzig afkomstige ingenieur Wilhelm Eschenbach. De KB bezit een grote collectie alba amicorum. Op zich is het niet de gewoonte dat Duitse handschriften worden aangekocht, maar in dit geval was er een goede reden voor.

Eschenbach begon zijn album in 1781, toen hij nog op het gymnasium zat. Ook tijdens zijn studie aan de universiteit van Leipzig hield hij zijn album bij. Na zijn studie gaf hij privéonderwijs, deed vertaalwerk en publiceerde wetenschappelijke artikelen.

In het voorjaar van 1790 trad hij in dienst van het Regiment Württemberg. Na een kort verblijf in Nederland, waar hij contacten legde met beroemde natuurwetenschappers, ging hij vervolgens te scheep naar Kaap de Goede Hoop en later naar Nederlands Indië. Daar moest het Duitse regiment in dienst van de V.O.C. de orde handhaven. Zijn vriendenboek nam hij op zijn reizen steeds mee. In 1795 werd zijn regiment door de Engelsen krijgsgevangen genomen. Na twee jaar gevangenschap overleed Eschenbach in Madras.

Door de vele tientallen inscripties van mederegimentsleden en in de Oost verblijvende Nederlanders vormt dit album een uniek persoonlijk document.

Het album is in te zien bij de afdeling Bijzondere Collecties, aanvraagnummer 79 J 70.

17 oktober 2001

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland