Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Bestendige deputatie adviseert gunstig over de bescherming als monument van Villa Le Chalutier in De Panne Brugge, 3/1/2002
De Villa Le Chalutier, gelegen Bortierlaan 25, bevindt zich in het oudste deel van De Panne, de zogenaamde Dumontwijk (aldus genoemd naar architect Alexis Dumont die het aanlegplan van de verkaveling ontwierp). Sinds 9 maart 1995 is de Dumontwijk een beschermd stadsgezicht. Thans wordt de Villa Le Chalutier afzonderlijk voor bescherming als monument voorgedragen.

Le Chalutier werd in 1927 opgetrokken naar de plannen van het architectenechtpaar Gustave Remy & Myriam Dumont. Opdrachtgever was de kunstenaar Louis Van den Eynde (Anderlecht 1881-1966), die in eigen land en in Frankrijk enige vermaardheid genoot als schilder, tekenaar, graficus en ontwerper van smeedwerk. De eigenaar gebruikte de villa als zomerverblijf en had er ook een ruim atelier dat het grootste deel van de gelijkvloerse verdieping beslaat. Na het overlijden van de kunstenaar kwam het pand in handen van de erfgenamen (dochter en schoonzoon), die het vanaf 1981 permanent bewoonden. In 1997 werd het huis met inboedel aan de gemeente De Panne geschonken.

De villa is een goed voorbeeld van de baksteenarchitectuur in sobere cottage-stijl, die kenmerkend is voor de kustvillas uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Noch het gebouw, noch de inboedel ondergingen noemenswaardige wijzigingen sinds de tijd dat de bouwheer er zelf verbleef. Dat betekent met name dat er behalve het authentieke meubilair en de interieuraankleding ook nog meer dan zeshonderd kunstwerken van Louis Van den Eynde aanwezig zijn, waaronder een kleine vierhonderd olieverfschilderijen. De bedoeling is, dat in de toekomst het huis met de collectie voor het publiek zou opengesteld worden.

Het is uitzonderlijk dat een kunstenaarswoning uit het Interbellum op een dergelijke volledige en gave wijze bewaard is. De bestendige deputatie van West-Vlaanderen is dan ook van mening dat dit geheel als monument dient beschermd te worden. De definitieve beslissing over de bescherming ligt in de handen van Vlaams minister Paul Van Grembergen en mag verwacht worden in de loop van 2002.