Rijksmuseum van Oudheden

Persbericht


- 3 januari 2002 -
135.000 bezoekers voor Rijksmuseum van Oudheden in 2001

Het Rijksmuseum van Oudheden trok in 2001 135.000 bezoekers, een tweede record in de laatste 10 jaar. Het jaar 2001 was voor het museum een belangrijk jaar. De grote publiekstrekker 'Farao's van de Zon' zorgde in het begin van 2001 voor vele bezoekers uit heel Nederland en ook uit België, Duitsland en Frankrijk. Na een ingrijpende verbouwing en herinrichting die in totaal 5 jaar in beslag nam, werd in mei de nieuwe vaste presentatie voor publiek geopend. Het aantal kinderen dat het museum in schoolverband bezocht nam vrijwel direct na de heropening toe. De tentoonstelling 'Armenië: verborgen rijkdom uit de bergen' bracht de teller van het jaar 2001 tenslotte op 134.977.

Gemiddeld verwelkomt het Rijksmuseum van Oudheden jaarlijks circa 115.000 belangstellenden. In 2000 zorgden met name de tijdelijke tentoonstellingen voor een absoluut record van 190.804 bezoekers. In de eerste helft van 2001 was het museum slechts gedeeltelijk geopend door de opbouw van de nieuwe presentatie. Het tweede record in 10 jaar is dan ook voor een deel te danken aan de internationale publiekstrekker 'Farao's van de Zon'. De tentoonstelling, die liep vanaf november 2000, trok in totaal ruim 130.000 bezoekers uit Nederland en omringende landen. Na de opening van de vernieuwde afdelingen Egypte, het Oude Nabije Oosten en de Griekse en Romeinse wereld trok het reguliere museumbezoek aan. Met name het schoolbezoek van het basis- en middelbaar onderwijs steeg. De capaciteit en faciliteiten voor de ontvangst van (school)groepen zijn sinds de verbouwing dan ook aanzienlijk verbeterd. Ook virtueel werd het museum goed bezocht. De website telde in topweken tijdens de tentoonstelling 'Farao's van de Zon' 1000 hits per dag. In de schoolvakanties genoten de speciale kinderactiviteiten in de telkens grote belangstelling.

In het najaar van 2002 heeft het museum opnieuw een grote publiekstrekker in huis. De internationale tentoonstelling 'Syrië. Land van beschavingen' die op dit moment door de Verenigde Staten en Canada reist, zal als laatste Leiden aandoen. 400 topstukken uit nationale en lokale Syrische musea bieden een imposant overzicht van de cultuurgeschiedenis van het oude Syrië. Het museum verwacht met deze tentoonstelling, die elders al vele honderdduizenden bezoekers trok, veel belangstellenden uit binnen- en buitenland naar Leiden te halen. De tentoonstelling in Leiden wordt mede mogelijk gemaakt door Shell Nederland BV.