Heineken N.V.

Amsterdam, 3 januari 2002

Alfred Heineken overleden

Met grote droefenis maken de Raad van Beheer van Heineken Holding N.V. en de Raad van Bestuur van Heineken N.V. bekend dat Dr. A.H. Heineken vanavond thuis in Noordwijk in alle rust is overleden. Alfred Heineken heeft de leeftijd van 78 jaar bereikt.

De onderneming neemt diep verslagen afscheid van de man die op achttienjarige leeftijd op 1 juni 1942 in dienst trad van de brouwerij die in 1864 door zijn grootvader was verworven. Heineken N.V. heeft het aan hem te danken dat het familiebedrijf is uitgegroeid tot de meest internationale brouwerijgroep van de wereld.

Alfred Heineken was lange tijd Voorzitter en Gedelegeerde van de Raad van Beheer van de Heineken Holding N.V., waar zijn controlerend belang in de brouwerij is ondergebracht. Geheel volgens de wens van de heer Heineken zal het controlerend belang in Heineken Holding N.V. binnen de familie blijven.

De heer Heineken zal in naaste familiekring worden begraven.

Ir. Karel Vuursteen, Voorzitter Raad van Bestuur Heineken N.V.: "Met het overlijden van Freddy Heineken is een unieke man van ons heengegaan. Hij was met hart en ziel betrokken bij onze onderneming. Zijn brede kennis, creativiteit, intuïtie en humor maakten hem tot een veelzijdige persoonlijkheid. Ik weet dat ik namens alle medewerkers spreek als ik zeg dat wij veel aan hem te danken hebben en dat Freddy Heineken onlosmakelijk verbonden zal blijven met onze onderneming."

Persinformatie Beleggers- en analisteninformatie Manel Vrijenhoek Jan van de Merbel Telefoon: 020 52 39 355 Telefoon: 06 5140 06 21

Een foto wordt via de website www.heinekencorp.com beschikbaar gesteld.

Bijlage
Profiel en verkort CV

CONCEPT D.D. 2819/112/2001

PROFIEL

Een terugblik op hHet leven van Alfred Henry Heineken

Geboren, Amsterdam 4 november 1923
Overleden, Noordwijk 3 januari, 2002 ...

'In the end life is all about advertising'

Alfred Henry Heineken werd op 4 november 1923 geboren in Amsterdam. Zijn grootvader Gerard Adriaan Heineken richtte in 1864 de Heineken brouwerij op, zijn vader Henry Pierre Heineken leidde de onderneming van 1914 tot 1940. Alfred Henry Heineken trad op 1 juni 1942 in dienst van de brouwerij. Van maart 1946 tot september 1948 vervulde hij een verkoopfunctie bij de Amerikaanse importeur van Heineken bier. Deze periode veranderde zijn leven: hij raakte in de ban van reclame en, nog belangrijker, hij ontmoette de jonge Amerikaanse Lucille Cummins, met wie hij op 28 augustus 1948 in het huwelijk trad.

In 1951 ging hij aan de slag op het Amsterdamse hoofdkantoor van Heineken, waar hij de spil werd van de door hem opgerichte reclame-afdeling. 'Was ik geen bierbrouwer, dan was ik reclameman geworden', aldus Alfred Heineken. De magie rond het Heineken merk werd zijn levenswerk. Hij zorgde voor de lachende 'e' in de merknaam, maakte groen tot de Heineken merkkleur en was de geestelijk vader van het huidige Heineken beeldmerk, de combinatie van ster, balk en hoprank. Alfred Heineken, Dde brouwer, ontpopte zich als een marketinggenie in een tijd dat het begrip 'marketing' nog onbekend was. 'Ik verkoop geen bier, maar gezelligheid' luidde zijn devies.

Nadat zijn vader in 1942 het controlerende familiebelang had verloren, wist Alfred Heineken in 1954 weer de hand te leggen op de meerderheid van de aandelen van Heineken N.V. Tussen 1951 en 1958 was hij commissaris van Heineken N.V. en gedelegeerd commissaris van 1958 tot 1964 gedelegeerd commissaris. In 1964 werd hij lid van de Raad van Bestuur en van 1971 tot 1989 was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van Heineken N.V. Onder zijn leiding groeide de Heineken brouwerij onderneming uit tot een wereldconcern. Alfred Heineken was, als meerderheidsgrootaandeelhouder en bestuursvoorzitter, in de positie om eende lange termijn strategie uit te stippelen voor de ondernemming. Het was zijn visie om het Heineken merk te internationaliseren en. Het was zijn visie om met het Heineken merk de Europese markt te veroveren. Bij zijn aftreden als voorzitter van de Raad van Bestuur op 27 april 1989 was de Heineken brouwerijonderneming uitgegroeid tot de derde brouwerij in de wereld de meest internationale brouwerijgroep van de wereld. Van 1989 tot 1995 was hij voorzitter van de Raad van Commissarissen en Ggedelegeerd Ccommissaris. Daarna had hij geen officiële functies meer binnen Heineken N.V. Hij bleef echter grootaandeelhouder en voorzitter en gedelegeerd lid van de Raad van Beheer van de Heineken Holding, waar zijn meerderheidscontrolerend belang in de brouwerij Heineken N.V. is ondergebracht.

AlfredDe heer Heineken was ook zeer actief op maatschappelijk en cultureel gebied. Hij richtte als eerbetoon aan zijn vader de Dr. H.P. Heineken Stichting op, die sinds 1964 eentweejaarlijks geldprijs toekent aan baanbrekend wetenschappelijk werk in de biochemie en biofysica. In de tachtiger jaren richtte de heer Heineken de Stichting Alfred Heineken Fondsen op die, eveneens tweejaarlijks, vier geldprijzen toekent aan wetenschap en kunst. Drie Dr. A.H. Heinekenprijzen zijn voor bijzondere prestaties in de geneeskunde, historische wetenschap en milieuwetenschappen. De vierde prijs is voor een in Nederlandse wonende en werkende kunstenaar. Voor zijn verschillende activiteiten werd de heer Heineken onderscheiden. De heer Heineken ontving de onderscheidingen Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Commandeur in de Orde van Oranje Nassau. In Frankrijk kreeg hij de titels Ridder en Officier in de Orde van het lLegioen van Eer. De Universiteit van Rochester verleende hem een eredoctoraat in de rechten. Het internationale management instituut INSEAD verleende hem de eretitel Master of Business Administration. De BBurgemeester en Wethouders van Amsterdam overhandigden hem de Zilveren Penning van de hoofdstad en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen verleende hem de Zilveren Adcademiepenning voor het jaar 1990. Het bestuur van het internationale reclamefestival in Cannes riep hem in 1995 uit tot Reclameman van het Jaar. In 1999 werd hij in Nederland verkozen tot adverteerder van de eeuw en werd het Heineken gekozen tot merk tot merk van de eeuw.

De heer Heineken Freddy, zoals hij bekend was bij vele vrienden en enkele naaste collega's, had een uitgesproken belangstelling voor muziek, architectuur, film, fotografie en beeldende kunst. Het ideaal van de homo universalis sprak hem zeer aan. Zijn brede kennis, creativiteit, intuïtie en humor maakten hem tot een boeiende persoonlijkheid. Zijn ontvoering op 9 november 1983 en zijn bevrijding drie weken later waren wereldnieuws. Alfred Heineken beperkte sindsdien deze traumatische ervaring zijn publieke optredens en bewaakte sterker dan ooit zijn privacy. In zijn spaarzame interviews liet hij zich kennen als een man die geen blad voor de mond nam en zich over tal van onderwerpen een uitgesproken mening haduitsprak, ook over de dood: 'Het is niet erg om dood te gaan, want het was ook niet erg toen je er nog niet was'. Zijn drijfveer in het leven was de familie. De heer Heineken laat achter een zijn vrouw, en een zijn dochter, zijn schoonzoon en zijn vijf kleinkinderen na, mevrouw Charlene de Carvalho, thans lid van de Raad van Beheer van de Heineken Holding achter..

BijMet het overlijden van Alfred Henry Heineken op 3 januari 2002.. neemt de wereld afscheid van een veelzijdige persoonlijkheid. De Heineken onderneming heeft veel aan hem te danken.

HEINEKEN, A.H. (ALFRED HENRY)
geboren 4 november 1923 te Amsterdam

Werkzaamheden
1942 1995 Heineken N.V.
Bestuursfuncties: 1951 1958 Commissaris 1958 1964 Gedelegeerd Commissaris 1964 1969 Lid van de Raad van Bestuur 1969 1971 Vice-voorzitter van de Raad van Bestuur 1971 1989 Voorzitter van de Raad van Bestuur

1989 1995 Voorzitter Raad van Commissarissen en Gedelegeerd Commissaris

1952 Heineken Holding N.V.
Bestuursfuncties: 1962 1979 Gedelegeerd Lid van de Raad van Beheer 1979 Voorzitter en gedelegeerd Lid van de Raad van Beheer

Nevenfuncties

- Lid Raad van Commissarissen van Thyssen Bornemisza SAM
- Lid Raad van Commissarissen van British Petroleum Mij. Nederland B.V.
- Lid Raad van Commissarissen toenmalige ABN
- Lid Raad van Commissarissen SHV

Onderscheidingen

- Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (1983)
- Ridder in de Orde van het Legioen van Eer (Frankrijk) (1983)
- Eredoctoraat in de Rechten van de Universiteit van Rochester (1989)
- Commandeur in de Orde van Oranje Nassau (1989)
- Eretitel Master of Business Administration van INSEAD (1989)
- Zilveren Penning van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam (1989)
- Zilveren Akademiepenning voor het jaar 1990 van de Koninklijke Nederlandse Akademie
- van Wetenschappen (KNAW) (1990)

- Officier in de Orde van het Legioen van Eer (Frankrijk) (1991)
- Eredoctoraat in de 'Humane Letters' van de Hofstra Universiteit New York (1996)
Amsterdam, 3 januari 2002
HEINEKEN, A.H. (ALFRED HENRY)
born in Amsterdam, on 4th November 1923

Employment
1942 1995 Heineken N.V.
Executive positions: 1951 1958 Member of the Supervisory Board 1958 1964 Delegate Member of the Supervisory Board 1964 1969 Member of the Executive Board 1969 1971 Vice-Chairman of the Executive Board 1971 1989 Chairman of the Executive Board

1989 1995 Chairman and Delegate Member of the Supervisory Board

1952 Heineken Holding N.V.
Executive positions: 1962 1979 Delegate Member of the Board of Directors 1979 Chairman and Delegate Member of the Board of Directors

Additional functions

- Member of the Supervisory Board of Thyssen Bornemisza SAM
- Member of the Supervisory Board of British Petroleum Company Nederland B.V.
- Member of the Supervisory Board of ABN (Algemene Bank Nederland)
- Member of the Supervisory Board of SHV (Steenkolen Handelsvereniging)
Decorations

- Knight of the Order of the Dutch Lion (1983)
- Knight of the Order of the Legion of Honour (France) (1983)
- Honorary Doctorate of Law of the University of Rochester (1989)
- Commander of the Order of Orange Nassau (1989)
- Honorary Title Master of Business Administration of INSEAD (1989)
- Silver Medal of Mayor and Aldermen of Amsterdam (1989)
- 1990 Silver Academy Medal of the Royal Netherlands Academy of Sciences (KNAW)
- Officer of the Order of the Legion of Honour (France) (1991)
- Honorary Doctorate of Humane Letters of the Hofstra University, New York (1996)
Amsterdam, 3 January 2002