Opkopzorg


03-01-2002

Aanvraag- en verstrekkingentraject voor rolstoelen nu volledig elektronisch

De Zorgkantoren Arnhem en Twente optimaliseren het concept rolstoelpooling. Nieuwe rolstoelen worden op maat toegesneden, eerder gebruikte rolstoelen optimaal hergebruikt, de administratieve processen vereenvoudigd en de kosten gereduceerd. De zorgkantoren bieden een vorm van vraaggestuurde zorg, die uniek is in ons land en grote voordelen biedt.

Alle verpleeg en verzorgingshuizen in de WZV regios Arnhem en Twente werken sinds enige tijd met de door Zorgplan BV ontwikkelde softwareprogrammatuur CIR-intra (Criteria Indicatiestelling Rolstoelverstrekking), voor het indiceren, aanvragen en verstrekken van rolstoelen bovenbudgettair. Dat geldt ook voor de instellingen voor gehandicapten in de regio Twente en binnenkort zullen ook die instellingen in de regio Arnhem met CIR-intra werken. Sinds kort is ook het softwareprogramma CIR-zorgkantoor geïnstalleerd, waarmee het aanvraag- en verstrekkingentraject volledig elektronisch kan plaatsvinden.

Met de installatie van CIR-intra en CIR-zorgkantoor hebben de Zorgkantoren Arnhem en Twente een laatste stap gezet in het concept rolstoelpooling. Dit concept optimaliseert het gebruik van persoonsgebonden rolstoelen binnen AWBZ-instellingen. In Twente wordt voor de inzet van die rolstoelen al ruim tien jaar gewerkt met rolstoelpooling. In Arnhem is dit sinds anderhalf jaar het geval. De pooling wordt gekenmerkt door een vijftal kernelementen:

· uniformeren, objectiveren en standaardiseren van de indicatiestelling

· samenwerking tussen betrokken partijen

· vormgeven standaardpakket rolstoelen

· pooling en hergebruik van rolstoelen door het inrichten van een rolstoeldepot

· optimaliseren van het administratieve proces (door ontwikkeling CIR-modules).

Hergebruik

De instellingen zijn te spreken over de opzet van de pooling. Of, zoals fysiotherapeut Westerik van verpleeghuis Wiedenbroek Haaksbergen, het verwoordt: CIR-intra is een goed hulpmiddel bij het objectiveren van de functionele beperkingen van de gebruiker, om vervolgens een koppeling naar een goed passende rolstoel te maken. Rolstoelpooling leidt tot maximaal hergebruik zonder kwaliteitsverlies van de verstrekking.
Het CIR-zorgkantoor en de bijbehorende manier van werken met e-mail, maken de papieren aanvragen overbodig. De aanvragen worden binnen CIR-zorgkantoor overzichtelijk weergegeven. En dus kan de afhandeling sneller en efficiënter plaatsvinden. Zodoende kunnen de zorgkantoren een wezenlijke bijdrage leveren aan een optimale indicatiestelling en administratieve afhandeling, aldus drs. J.F. Scheepens, manager Zorgkantoren Arnhem en Twente.

Met subsidie van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) werden het afgelopen jaar geslaagde experimenten uitgevoerd met rolstoelpooling in de regios Groningen en Utrecht. CVZ adviseerde het Ministerie van VWS onlangs positief over de implementatie van rolstoelpooling in andere WZV regios. Besluitvorming wordt in de loop van 2002 verwacht.