Gemeente Den Haag

2002-01-04: Werkzaamheden aan Prins Bernhardviaduct en busplatform CS

Het Prins Bernhardviaduct en het busplatform boven het Centraal Station krijgen een nieuwe indeling. In- en uitrijden van het busplatform gaat in de nieuwe situatie aanmerkelijk vlotter. De werkzaamheden gaan - als de weersomstandigheden het toelaten - maandag 7 januari van start en duren tot eind april. Gedurende de werkzaamheden geldt voor beide rijrichtingen een maximum snelheid van 30 km/u.

Tijdwinst
In de nieuwe situatie komt de inrit van het busplatform aan de noordzijde te liggen. Ook de uitrit voor busverkeer in de richting Grotiusplaats/Utrechtsebaan wordt verplaatst naar de noordzijde. De uitrit voor bussen in overige richtingen blijft aan de zuidzijde. Verkeerslichten op het Prins Bernhardviaduct - ter hoogte van de nieuwe inrit - gaan voorrang geven aan de aankomende bussen. Voor zowel aankomende als vertrekkende bussen betekent dit een forse tijdwinst, met name in de spits. Het fietspad vanaf de Grotiusplaats in de richting van het Spui komt langs het busplatform te liggen. Naast het vrijliggende fietspad komt de vrije busbaan en hiernaast een dubbele rijstrook voor gemotoriseerd verkeer. Deze dubbele rijstrook wordt ter hoogte van het busplatform teruggebracht tot één rijstrook. Ook komt er langs het busplatform een kiss-and-ride-voorziening. Voor verkeer komend vanaf het Spui verandert er niets.

Touringcars
Op het busplatform wordt de opstelplaats voor touringcars verplaatst naar de zuidzijde (achter de wachtruimte). Bussen stoppen in de nieuwe situatie langs de trottoirs bij de roltrappen om passagiers af te zetten. De halte-indeling op het busplatform blijft zoals die momenteel is.

Werkzaamheden
De werkzaamheden worden in 3 fasen uitgevoerd. Fase 1 duurt tot en met februari. In deze fase staat de herinrichting van de nieuwe kruising aan de noorzijde van het busplatform op het programma. Ook wordt gewerkt aan de nieuwe busbaan en het nieuwe fietspad. In deze fase delen gemotoriseerd verkeer en busverkeer vanaf de Grotiusplaats één rijstrook. Voor fietsers is er een tijdelijk fietspad op het viaduct.

Fase 2 gaat in maart van start. In deze fase worden de in- en uitrit van het busplatform onder handen genomen. Busverkeer, gemotoriseerd verkeer en fietsers rijden volgens de nieuwe situatie. Wel geldt nog steeds een maximum snelheid van 30 km/u.

Eind april (fase 3) krijgt het Prins Bernhardviaduct nieuw asfalt. Hiervoor is het nodig om het Prins Bernhardviaduct maximaal 2 weekenden af te sluiten voor het doorgaande verkeer.

4 januari 2002
last update: 4 januari 2002 ;pag.: 10430; auteur: 112