Politiebericht Friesland: Friesland 7-01-2002
Politieberichten van 6/1 (13.00 uur) t/m 7/1 (07.00 uur)

Lemmer: slachtoffer aanrijding overleden
Donderdag 25 oktober 2001 omstreeks 19.10 uur vond op de parallelweg van de Plattedijk ter hoogte van de Prinses Margrietsluizen een aanrijding plaats tussen een tractor en een bromfiets. De tractorbestuurder, een 17-jarige inwoner van Oudemirdum, reed in de richting Balk. Uit tegenovergestelde richting naderde een bromfiets, die bestuurd werd door een 17-jarige jongen uit Lemmer. De tractorbestuurder was naar rechts uitgeweken toen hij zag dat de bromfietsbestuurder min of meer midden op de weg reed. De bromfietsbestuurder reed tegen de band van de aanhangwagen, die achter de tractor was gekoppeld. De bromfietsbestuurder werd zwaar gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Zaterdagavond 5 januari 2002 is in het ziekenhuis te Sneek de bromfietsbestuurder, genaamd Hindrik Sijbren Boersma, oud 17 jaar, aan zijn verwondingen overleden.

Sneek: mishandeling
Zondag omstreeks 12.30 uur kwam er een melding binnen dat er een vechtpartij zou zijn op het AZG aan de Harste. Ter plaatse bleek dat twee bewoners met elkaar op de vuist waren gegaan. Tijdens deze vechtpartij had een 5-jarige jongentje een schop in het gezicht gekregen, waardoor hij een snee opliep aan zijn kin en twee tanden verloor. De vader van het kind, een 37-jarige man, had ruzie gekregen met een 28-jarige medebewoner. Waarover de ruzie was ontstaan, werd niet duidelijk. De vader werd in het bovenbeen gebeten. De vader en het kind zijn naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek en de vader heeft aangifte gedaan. De medebewoner is als verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal werd de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Joure: inbraak
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een kantoor aan de Harddraversweg. Door verbreking van een uitzetraam, kwam men het bedrijf binnen. Het gehele kantoor werd doorzocht. Uit het kantoor werden een aantal computers weggenomen. De eigenaar, een 55-jarige inwoner van Joure, heeft aangifte gedaan.

Hoornsterzwaag: aantreffen hennepafval
Zondag omstreeks 12.50 uur werd door een voorbijganger nabij de Prikkedaem een aantal vuilniszakken gevonden. In de zakken (in totaal 25) bleek afval te zitten, dat van een hennepkwekerij afkomstig was. De zakken werden voor onderzoek overgebracht naar het bureau. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de zakken door een auto naar deze plaats moeten zijn gebracht. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Grou: snelheid
Zondag omstreeks 10.50 uur werd op de Rijksweg A32 onder Grou een bestuurder van een personenauto bekeurd ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid. De bestuurder, een 39-jarige inwoner van Akkrum, reed met een snelheid van 177 kilometer per uur, terwijl aldaar 120 was toegestaan. Het rijbewijs van de bestuurder werd ingevorderd.

Veenwouden: inbreker aangehouden
Van zondag op maandag, rond middernacht, hoorden de bewoners van een woning aan de Zuiderweg dat iemand rondom hun woning liep. De bewoner, 23 jaar, belde daarop zijn vader, 49 jaar en samen hielden zij de indringer, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, aan. De verdachte werd overgedragen aan de politie. Het bleek dat de verdachte in het schuurtje achter de woning was geweest. Uit het schuurtje werd, voorzover nu is na te gaan, niets weggenomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en werd ingesloten. De bewoner heeft aangifte gedaan.

Wons: aanrijding met drank
Zondag omstreeks 23.35 uur reed een bestuurster van een personenauto over de Weersterweg in de richting Leeuwarden. In een flauwe bocht van de weg raakte de bestuurster, een 28-jarige inwoonster van Haule, de macht over het stuur kwijt, nam enkele verkeersborden mee, schampte een boom en kwam vervolgens met haar auto op haar kop in de berm terecht. Het bleek dat de bestuurster had gedronken. Aan het bureau blies de vrouw 795 ug/l. Tegen de bestuurster is proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 9 uren. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd. Door de aanrijding kreeg zij een stukje glas in haar oog, dat in het MCL-Zuid is verwijderd. Door de aanrijding was een verkeersbord op het wegdek terechtgekomen, hetgeen niet werd opgemerkt door een tweetal automobilisten, te weten een 34-jarige inwoner van Sneek en een 21-jarige inwoonster van Makkum, waardoor hun auto een lekke band kreeg.

Noardburgum: onder invloed
Maandag omstreeks 01.45 uur werd op de Rijksstraatweg een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 46-jarige inwoonster van Hurdegaryp, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 490 ug/l. Tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Joure: onder invloed
Maandag omstreeks 01.45 uur werd op de Sewei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 37-jarige inwoner van IJlst, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 320 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Leeuwarden: vernieling
Maandag omstreeks 02.35 uur kwam er een melding binnen dat bij een horecagelegenheid aan de Grote Hoogstraat een ruit was vernield. Met een steen was een ruit ingegooid. Dit zou zijn gedaan door twee jongens, die eerder die nacht reeds betrokken waren geweest bij een vechtpartij, die door de politie werd gesust. Aan de hand van het opgegeven signalement konden op de Tuinen de twee verdachten, 19 en 20 jaar, beiden uit Leeuwarden worden aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Een medeweker van de horecagelegenheid, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte van vernieling. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld.

Vrouwenparochie: aanrijding
Maandag omstreeks 00.35 uur vond op de Waling Dykstrastraat een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een vrachtwagencombinatie, die melk vervoerde, kwam uit de richting Sint Annaparochie en bij het indraaien van de rotonde ging de lading schuiven, waardoor de vrachtwagen ging overhellen en kantelde. De vrachtwagen kwam op zijn zijkant op het trottoir terecht. De bestuurder, een 52-jarige inwoner van Peins, werd door omstanders uit de cabine gehaald. Hij klaagde over pijn in zijn rug en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Een gedeelte van de melk is weggelopen, terwijl het andere deel werd overgepompt. De vrachtwagen moest worden getakeld, waarvoor de weg werd afgezet.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272