Intel introduceert Pentium® 4 processor op 2,2 gigahertz Topprestaties voor muziek-, video- en fototoepassingen

Nieuwegein, 7 januari 2002 - Intel introduceert de snelste Pentium 4 processor tot nu toe, met een snelheid van 2,2 gigahertz, ofwel 2,2 miljard klokcycli per seconde. De nieuwe processor is vervaardigd met behulp van Intel's meest geavanceerde fabricagetechnologieën en vormt de basis voor een nieuwe klasse krachtige PC's voor het afspelen van digitale muziek, voor digitale foto- en videotoepassingen en voor de nieuwste zakelijke toepassingen. Systemen die gebaseerd zijn op de Pentium 4 processor op 2,2 GHz zijn per direct verkrijgbaar bij vooraanstaande computerleveranciers over de hele wereld.

De mijlpaal van 2,2 GHz is bereikt op het moment dat wereldwijd ruim 450 miljoen mensen PC's gebruiken die werken op 700 MHz of minder. Hoewel deze PC's twee tot vier jaar geleden de meest geavanceerde modellen van dat moment waren, zijn ze van vóór de MP3-revolutie, streaming video via Internet, recordable DVD's en online gaming. Volgens cijfers van Forrester Research is de verkoop van het aantal DVD-spelers en digitale videocamera's bijvoorbeeld het afgelopen jaar met 70 procent gegroeid, terwijl het aantal digitale fotocamera's in de periode 1999-2000 toenam met 22 procent.

"Voor steeds meer mensen vormen digitale media een normaal onderdeel van hun leven en de nieuwe technologie in de 2,2 GHz Pentium 4 processor zorgt voor een nog betere beleving van deze mogelijkheden," zegt Louis Burns, vice president en general manager van de Intel Desktop Platforms Group. "De afgelopen feestdagen zagen we opnieuw een sterke opleving in de verkoop van digitale camera's. Wanneer mensen dit soort apparaten gaan gebruiken om hun leven vast te leggen en met anderen te delen, zullen de krachtigste PC's de beste beleving bieden."

Hogere prestaties door innovaties in het fabricageproces De nieuwe Pentium 4 processor is ontwikkeld op basis van het geavanceerde 0,13-micronfabricageproces van Intel, waarbij zeer efficiënte koperverbindingen worden gebruikt. Door deze technologie was Intel in staat om het op de chip geïntegreerde geheugen (de zogenaamde 'level two cache') uit te breiden, terwijl de totale grootte van de chip met 30 procent werd teruggebracht. Met behulp van de 0,13-microntechnologie is het mogelijk om schakelingen te bouwen die zo klein zijn dat er 55 miljoen transistors op één chip passen. Duizend van deze onderdelen naast elkaar zouden even dik zijn als een menselijke haar.

Bij Intel's 0,13-microntechnologie worden de kleinste en snelste transistors (60 nanometer) toegepast in grootschalige productie. Deze transistors vormen de basis voor 's werelds krachtigste processors.

De Pentium 4 processor op 2,2 GHz is wereldwijd de snelste desktopprocessor, volgens de SPEC CPU 2000 benchmark op Windows XP. De Pentium 4 processor op 2,2 GHz biedt 's werelds hoogste Windows XP desktopprocessorscore met SPECint_base2000, met een score van 771. Daarnaast behaalt de Pentium 4 processor op 2,2 GHz een SPECfp_base2000 score van 766.

Platforminnovatie
Intel maakt tevens bekend dat de populaire Intel 845-chipset nu DDR-geheugen ondersteunt, waarmee de industrie de beschikking krijgt over een krachtige en betrouwbare DDR-oplossing. Met de 845- en 850-chipsets biedt Intel de Pentium 4 processor nu aan in alle PC-marktsegmenten, met een complete reeks van platformoplossingen voor alle bekende geheugentechnologieën. De 845-chipset ondersteunt SDRAM-geheugen sinds de lancering in augustus 2001.

De 845-chipset en DDR-geheugen worden ondersteund in twee nieuwe Intel Desktop Board-moederborden, de D845T en de D845BG, die sinds december 2001 worden geleverd. Intel heeft tevens twee nieuwe desktopmoederborden aangekondigd (de D850MVSE en de D845BGSE) die ondersteuning bieden voor maximaal vijf USB 2.0-poorten. De hogere bandbreedte die USB 2.0 biedt, maakt gebruik van de hogere verwerkingssnelheid van de Intel Pentium 4 processor. De twee moederborden worden gelanceerd vóór de introductie van een chipset waarin USB 2.0 is geïntegreerd, die later dit jaar zal verschijnen in nieuwe PC's.

Prijzen en beschikbaarheid
De 2,2 GHz Pentium 4 processor, met 512 KB level two cache, is vanaf heden beschikbaar. De prijs bedraagt $562 per stuk, bij afname van 1000 stuks. Intel heeft tevens een 2,0 "A" GHz Pentium 4 processor gelanceerd met 512 KB level two cache ("A" staat voor de versie die vervaardigd is via de 0,13-microntechnologie), met een prijs van $364. Intel levert individueel verpakte Pentium 4 processors tot en met 2,2 GHz aan distributeurs en systeembouwers wereldwijd. De prijs van de Intel 845 chipset bedraagt $39 bij afname van 1000 stuks.

Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.