CDA

Wijn: deel budget VN voor vluchtelingen goede suggestie van Lubbers

7 januari 2002

Tweede Kamerlid Joop Wijn vindt het idee van Ruud Lubbers, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, om een deel van het budget van de Verenigde Naties aan de vluchtelingenproblematiek te besteden, een "goede suggestie". Dat geldt ook voor het pleidooi voor meer opvang van vluchtelingen in hun regio.

Wijn: "We moeten veel meer de nadruk op opvang in de regio leggen. Opvang in de regio maakt een snellere terugkeer van vluchtelingen naar hun land van herkomst mogelijk, ontneemt mensensmokkelaars de kans zich te verrijken over de ruggen van de vluchtelingen, en is rechtvaardiger, in die zin dat relatief arme en relatiefe rijke vluchtelingen evenveel kansen en mogelijkheden op verbetering van hun situatie hebben. Opvang in de regio vormt de kern van het lange-termijnvluchtelingenbeleid."

Ruud Lubbers meldde in het tv-programma NOVA, donderdag 3 januari jl., dat er op één dag driehonderd keer meer geld is besteed aan bombardementen dan aan hulp voor vluchtelingen. Wijn kan zich voorstellen dat de Hoge Commissaris hierover ontzet is, maar "de bombardementen waren nodig om het Talibanregime, dat Osama bin Laden onderdak verleende, te verjagen. Dat laat natuurlijk onverlet dat de vluchtelingen daarvan niet de dupe mogen worden."