Ingezonden persbericht Beekse Bergen ontkent levering van apen aan primatencentrum BPRC

Actiecampagne Koen zegt in haar publicatie 'Directe actie zegt meer dan woorden' dat er al jaren een bruikleenovereenkomst loopt tussen BPRC en Safaripark Beekse Bergen. Dit houdt volgens hun in dat als er in het BPRC een tekort aan resusapen is de baby-resusaapjes bij hun moeder worden weggehaald en worden overgebracht naar de te krappe kooien in het BPRC.

Een PR persoon van Beekse Bergen: 'Door de aandacht die er nu is voor het BPRC zijn allerlei fanatieke activisten aan het spitten. Maar de connectie tussen ons en BPRC is onzin. Het BPRC heeft voor 1986 ooit als spiegelgroep de apen van Beekse Bergen geobserveerd. Eigenlijk moesten ze apen in het wild hebben, maar het safaripark kwam het dichts bij. Het is wel waar dat Beekse Bergen in het verleden een testcentrum in het park heeft gehad. Sommige medicijnen zouden niet bestaan zonder deze testen. Het is in ieder geval wel jaren geleden dat Beekse Bergen in aanraking is geweest met BPRC, dus er worden eigenlijk oude koeien uit de sloot gehaald. Ik wil daar verder niet op in gaan. Maar ik weet wel zeker dat er geen apen vanuit Beekse Bergen naar BPRC zijn gegaan.'

Uit schriftelijke vragen van Augustijn-Esser en Swilders-Rozendaal aan de Minister van OC+W (dd 19-4-2001) blijkt dat er niets verzonnen is over Beekse Bergen en de relatie met het BPRC. Was het maar waar dat dierentuinen een veilige haven voor dieren waren. Dierentuinen zijn veelal het tegenovergestelde. Bij de Beekse Bergen fokt men apen voor het BPRC. De apen die ge-oogst worden gaan naar het BPRC voor experimenten. Ofwel de apen die er zitten worden niet voor experimenten gebruikt. Hun nakomelingen dus wel.

Dit is voor de activisten van Actiecampagne Koen dan ook niets anders dan een reden om door te gaan met 'spitten' en acties tegen BPRC. En zoals altijd onder het motto: BPRC moet dicht, BPRC gaat dicht!

Voor meer info: http://www.bprcmoetdicht.org

Voor de kamervragen zie : http://www.minocw.nl/brief2k/2001/17564.doc

Antwoorden op de schriftelijke vragen van de leden Augusteijn-Esser en Swilders-Rozendaal van de Tweede Kamer der Staten-Generaal aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (ingezonden d.d. 19 april 2001, kenmerk 2000109570)

1. Hoeveel apen worden ten behoeve van medisch onderzoek gehouden in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) te Rijswijk? Het gaat in totaal om 1555 apen. Hierbij moet vermeld wordt dat in Beekse Bergen 30 Resus apen voor de fok zitten, die dus nooit voor experimenten worden gebruikt.


---
BPRC moet dicht, BPRC gaat dicht! http://www.bprcmoetdicht.org


---