Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V - F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 7 januari 2002

Gelijke kwaliteit en gelijke kansen voor elke leerling op de agenda van een rondetafel over onderwijs


Agalev wil ingaan in op uitnodiging om deel te nemen aan de rondetafel over onderwijs op voorwaarde dat een daadwerkelijk gelijke kansenbeleid en de waarborg voor de kwaliteit van het onderwijs voor elke leerling ongeacht de school en het net op de agenda staat.
Het kan niet dat het onderwijsdebat weer verzandt in een debat over zuilen, structuren en financiën. Leerlingen, leerkrachten en scholen moeten het uitgangspunt zijn. De vraag is hoe, op welke manier en met welke financiële middelen wij het recht kunnen garanderen voor elke leerling op een gelijkwaardig kwalitatief onderwijs. Niet de zuilen of de netten mogen gesubsidieerd worden maar wel de scholen zodat elke school de mogelijkheid heeft kwalitatief onderwijs aan te bieden.

Deze rondetafel mag echter een hogere versnelling voor het onderwijsbeleid niet remmen. Voor Agalev moet het decreet over de structuur van het hoger onderwijs om Bologna uit te voeren uit het slop gehaald worden. Ook het gelijke kansenbeleid moet versneld uitgevoerd worden. Een nieuw gelijke kansendecreet kan slechts goedgekeurd worden indien er ook voor leerlingen met specifieke leerbehoeften een perspectief geboden wordt.

Een rondetafel, die er kan voor zorgen dat de financiële middelen voor onderwijs op een efficiëntere manier ingezet worden is inderdaad noodzakelijk. Samenwerking tussen scholen die daartoe bijdraagt - ongeacht uit welk net - moet hiervoor het uitgangspunt, zonder daarbij de onderwijsvrijheid, en de specifieke pedagogische projecten op de helling te zetten.

Ludo Sannen, Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter in het Vlaams Parlement

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be
http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=852