D66 Hilversum

D66 Hilversum is 'Hét Alternatief'

D66 Hilversum gaat de verkiezingen in als 'Hét Alternatief'. D66 Hilversum zet zich daarmee af tegen de koers van de huidige collegepartijen waar de partij veel kritiek op heeft. D66-lijsttrekker Erik Boog presenteerde tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst het nieuwe verkiezingsprogramma van zijn partij. Speerpunten van D66 Hilversum zijn verbetering van de verkeerssituatie, democratische vernieuwing en behoud van de natuur.

Boog uitte in zijn nieuwjaarsspeech forse kritiek op het huidige college. Zo hekelde hij de beperking van het referendum, de expansiedrift van het college, het verkeersbeleid en de ontstane bestuurscultuur. Volgens de D66-voorman vaart het college van Leefbaar Hilversum, PvdA en CDA een koers van 'mooie praatjes in plaats van goede voorstellen'. In haar verkiezingsprogramma zet D66 een duidelijke andere lijn neer, waardoor volgens Boog D66 'Het Alternatief' wordt voor de Hilversumse kiezer op 6 maart.

D66 wil extra verkeersproblemen voorkomen door de groei van de werkgelegenheid te koppelen aan de bereikbaarheid. Boog: "Wel Hilversum als mediastad, maar geen verdubbeling van het Media Park als niet duidelijk is hoe de extra verkeersproblemen worden aangepakt. We kunnen wel van alles willen, maar we moeten wel oog houden voor de verkeersgevolgen. Het huidige college is onverantwoord bezig". D66 wil verder de doorstroming van het verkeer verbeteren door knelpunten in de centrumring en de buitenring snel aan te pakken.

Voor de bereikbaarheid van het Media Park wordt gedacht aan een tunnel onder de Johannes Gerardtsweg en de Larenseweg. Daarnaast wil de partij stevig inzetten op verbetering van het openbaar vervoer, onder meer door de inzet van lightrail of trambus 'de Phileas'. Verder krijgt verkeersveiligheid de hoogste prioriteit en wil D66 snel de dwarstunnel onder het spoor aanleggen. De partij vindt de wachttijden voor de spoorbomen onacceptabel. De overlast door werkzaamheden aan de weg willen de democraten beperken door betere communicatie, bewegwijzering en door het werken aan de weg buiten reguliere tijden te laten gebeuren.

democratie vernieuwen

D66 kiest in haar programma voor verdere vernieuwing van de Hilversumse democratie en het geven van meer macht aan de Hilversummers zelf. Daarom komt de partij binnenkort met eigen voorstellen voor een betere referendumverordening en de mogelijkheid voor burgers om zelf voorstellen in de raad te brengen. Ook willen de democraten vergaande openbaarheid van gemeentelijke stukken via internet en verhoging van het vrij besteedbaar budget voor alle wijken. Boog: "We moeten toe naar een open bestuurscultuur met directe invloed van de burgers. De regentenpolitiek van dit college is niet van deze tijd."

D66 trekt in het programma de 'groene grens' en kiest voor behoud van de natuur. De partij wil niet bouwen buiten de vastgestelde stadsgrenzen. De nieuwe ontwerpschets voor Anna's Hoeve, welke het huidige college wil uitwerken, wijst D66 daarom af. De Gooise natuurgebieden moeten als Nationaal Park aangewezen worden. Binnen de stadsgrenzen wil D66 prioriteit geven aan jongerenhuisvesting en stedelijke vernieuwing.

woonlasten matigen

Naast de drie speerpunten wil D66 de woonlasten matigen en af van Hilversum als duurste gemeente. Financiële meevallers willen de democraten inzetten voor zaken als cultuur, sport en onderwijshuisvesting. "De situatie op sommige scholen is soms schrijnend, daar moeten we meer aan doen. En ook cultuur en sport kunnen wel iets extra's gebruiken. Daar pleiten we al jaren voor. En niet alleen als er verkiezingen aankomen, zoals Leefbaar Hilversum."

In het programma is veel aandacht voor cultuurhistorie. D66 wil meer monumenten op de monumentenlijst, betere bescherming van het karakter van de villawijken en behoud van het groene karakter van het Kamrad. De partij wil snel overgaan tot het aanwijzen van deze wijken als beschermd dorpsgezicht. Opvallend is de aandacht voor de positie van de Hilversumse Meent. D66 wil een zakelijke discussie over het samengaan van De Meent met Bussum en Naarden.

Het verkiezingsprogramma van D66 Hilversum 'Ambities voor Hilversum' is via www.d66hilversum.nl te vinden op de website van de partij.


D66 HILVERSUM

Telefoon/fax:
035 - 6221539

Post naar:
D66-fractie
Gijsbrecht van Amstelstr. 105-B 1214 AW Hilversum